Българинът все по-беден и притиснат от кризата

60% се затрудняват със сметките, 76% стягат бурканите за зимата
Обновена: 10 окт 2012 20:05 | 10 окт 2012 20:05,
435
Българинът все по-беден и притиснат от кризата
Като няма друго и лютеницата е сладка. Снимка: архив, Булфото

Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година.

Това сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 20 – 27 септември 2012 г.

Основните затруднения, които българите изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост.

Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от анкетираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н.

Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40 - 49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат сметките си, е нараснал с 5%.

При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарства и разходите за телефон.

Ако имат парични проблеми, 74 на сто ограничават потреблението на електроенергия, а 73 на сто се лишават от
обичайното разнообразие в храната, която консумират.

От цигари и тютюневи изделия през тази година са се лишавали 25 на сто при 20 процента през 2008 г.; от алкохол – 31 процента, при 24 на сто през 2008 г.; от лекарства - 39 на сто, при 34 на сто през 2008 г.; а от телефон - 42 процента - при 41 на сто през 2008 година.

Както и преди година, половината българи - 52 на сто, ограничават покупките на стоки от първа необходимост.
Според изследването 46 на сто не са почивали през 2012 г., независимо че са планирали ваканция. Делът им е с 4 на сто повече от миналата година.

Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните,
хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече души.

През последната година 40 на сто са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Те също са с 5 процента повече от ноември 2011 г. Без промяна - 20 на сто, остава делът на хората, които имат затруднения да обслужват кредитите си.

Също непроменен за последната година - 15 на сто, е и делът на онези, които са отложили планирана покупка на автомобил.

Според данните 16 на сто от анкетираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4 процента по-висок в сравнение с есента на 2011 г.

За същия период обаче с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял е 15 на сто от участвалите в изследването.

Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да ограничат разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. 87 на сто от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81 процента - от пътувания и почивки.

Преди икономическата криза, в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82 на сто от българите, а от почивки - 66 на сто.

За 80 на сто моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди четири години този дял е бил по-нисък – със 16 на сто. От дрехи се лишават понякога 79 процента, а от обувки - 78 на сто от пълнолетните българи. Тези дялове са съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 година.

76% от домакинствата приготвят зимнина, показват още данните от проучването.

Приготвянето на традиционни домашни консерви не е в пряка зависимост от материалното състояние на хората, отчитат социолозите. Три четвърти от участвалите в изследването - 76 процента, посочват, че в техните домакинства традиционно се приготвя зимнина. При хората със стандарт на живот около и над средния този дял е 74 на сто, а при крайно бедните - на 77 процента.

16 на сто заявяват, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите, високообразованите, жителите на столицата и хора с месечен доход на  домакинството над 300 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
24
 
! Отговори
ййй преди 11 години
Що лъжете бе.Я питайте Мутрю,Дянкуф или Цвъцко дали са обеднели
30
1
 
23
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Абе интересни хора пишат тук?! Какви заведения се пръскат по шевовете? В София в Младост има 7-8 пицарии с по 100-200 места, общо около 1500 да кажем! И при квартал около 100 000+ човека е нормално да се пълнят, и то през седмицата хич не са фул! Айде и Хепи дето е фул всеки ден! Това е! За студ град не ми се коментира, там 50 000+ човечета харчат на мама и тате парите, често теглили заем да ги пратят уж да учат! Хр. магазини няма как да не са пълни, все пак всички ядем, нали?
29
30
 
3
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 20 - Абе човек, нека да си говорим истини, а не глупости. Не казвам, че сме в цветущо икономическо положение, напротив все така зле сме си. Но думите, че сме "бедни и притиснати" са просто смехотворно преувеличени! Миналата седмица бях в лидъл в Благоевград - същото беше като в София. Пълен магазин и огромни опашки. Лятото морето се пръсна от бедни и притиснати туристи; зимата на ски не мога да отида щото всичко резервирано от лятото, ръст в продажби на коли и смартфони и тн. Това е истината!
28
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следващия премиер на България ще е Станишев!
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като сте бедни и притеснени - изберете си Стани6ев - тои 6те ви извади от кризата ... ДА БЕ !
26
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е великия успех на герб! геноцида им срещу българите върви с пълен ход. и се надяват и на втори мандат.
25
2
 
34
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК, КОЙТО МОЖЕ ДА СПРЕ ТОЗИ ГЕНОЦИД НАД ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН Е ЖАН ВИДЕНОВ. НО ЛАКОМИЯТ, ВЪШЛИВ И ПРОДАЖЕН БЪЛГАРИН НЕ ПРОЗРЯ, ЧЕ ТОЙ Е ЧИТАВ ЧОВЕК И САМ СЕ БОРЕШЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ ТИЯ, КОИТО ОТ 1997 г. УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ И Я ПРЕВРЪЩАТ В ЕДНА КОРПОРАТИВНО-МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА!
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянката още не е показал всичко.
23
1
 
17
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Между другото домашната лютеница и домашната ракия, въобще домашните продукти са супер качествени и баба ми продължава да прави зимнина, и аз с удоволствие ям от нея, въпреки че мога да си купувам лютеници от магазина, които в повечето случаи са трагични! Правенето на домашна лютеница не е въпрос на пари и стандарт, а е въпрос на вкусна и качествена храна, деликатес!
22
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ - 4 години празни приказки, глад и кражби!
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е, че и лютеница няма, така е когато те управлява долнопробна мутра!
20
2
 
41
 
! Отговори
Няма инфлация преди 11 години
Лъжат,лъжат,лъжат........Всички сме богати при управлението на ГРОБ и забогатяхме ! Цените скачат всеки ден, инфлация няма !Пилешкото месо, което нямаше да поскъпва, според министър Найденов, вече наближи пет лева за килограм. Скокът с един лев остана незабелязан от министъра. Прочутите промоции на веригите, с които той се хвали и ни съветва да ги дебнем, за да се запасим за Коледа, са средство да се вкара клиентът вътре в магазина и да излезе оттам с куп други покупки с по-високи цени. С около три до пет лева за килограм са поскъпнали *** колбаси. Но не само това е бедата, а и че някои от тях са с толкова ниско качество и вкус предимно на подправки. Свинските котлети по големите вериги наближават 12 лева. Толкова, колкото щяха да струват чак на Коледа, според родните производители. Дори обикновените салами, тип народни са с нови цени. Сиренето варира от 4 лева за килограм до 14. Ясно е, че 80 процента от българите могат да си позволят само това от 4 лева, но то пък не е сирене, а продукт, направен от растителни масла. По същия начин са и млеката. Вносното от Чехия, в които има всичко друго, но не и мляко дори с масленост 1 процент, е достъпно за всички, но няма необходимите хранителни качества. Марковите български млека обаче отдавна са с нови цени и не е ясно как ще поевтинеят точно на Коледа. Олиото пък, което министърът тъжно каза, че през септември може да мине три лева за литър, ги мина още през август, а сега е 4 лева. Навсякъде се сменят етикети. Промоцията на едни стоки, се избива от увеличението на други. В двете големи вериги Карфур и Кауфланд вдигнаха цените на подправки, ориз, боб, консерви компоти и дори на китайските памучни чорапи, които и без това никой не купува. Днес Сергей Станишев нарече Найденов министър на поскъпването на цените и веднага двамата влязоха в луд дебат. Но това не направи хората по-малко гладни.Видно е че Г-н Станишев искрено е загрижен за бедността на народа,но пък Найденов показа че изобщо не го интересува след като хората си траят да ги мачкат с непосилни цени при това управление .
19
3
 
54
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Не съм нервен човек, обаче, четейки по- долните коментари ми закипява... Кой *** би твърдял, че при средна заплата за страната около 400 лв., сметка за ток дори от 100 лв. не е проблем!!! Освен това всяко средностатистическо българско семейство е натоварено поне с един кредит... Какви дрехи, какви обувки!!! Цените в магазина непрекъснато растат нагоре! Животът на обикновения българин би могър да се опише с една единствена дума- МИЗЕРИЯ!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
hjk преди 11 години
Ami ce da napravis zimnina s domasni produkti izliza mn.po skapo ot gadoriite i GMO-to koeto se prodava po magazinite.Zimnina pravjat sravnitelno zamozni hora.
17
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навън - лъскави коли, пълни заведения, дискотеките се пукат по шевовете, хората имат последни модели gsm, лаптопи, таблети, облечени са добре.Събота и неделя София опустява - ходи до Гърция на пазар.И е криза?
16
1
 
0
 
! Отговори
Помаче преди 11 години
добре, че помачетата си имаме пари та да оцелеем ей
15
4
 
17
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Абе, Оптимисте, стига си писал само твоите глупости, бе!!! То бива гъзолизане за пари, ама твоето... Пълни са магазините в София, да! Ама се загледай в цените и какво купуват хората! Ще ти се дореве! И въпреки тоталния спад на ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ, то в София има доста хора с 1000+ лева доход и си пазаруват нормално! Но като ида в град като Ловеч, Троян, Плевен и т.н., там магазините са като музеи! *** и виж! Или си кон с капаци и само се лигавиш по ББ??
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде е сега г***ея от банкя да ми каже колко сме били финансово дисциплинирани?!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година". Вечна слава на комунистическата партия - ГЕРБ!
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ - гладния електорат на република България!