Българинът все по-беден и притиснат от кризата

60% се затрудняват със сметките, 76% стягат бурканите за зимата
Обновена: 10 окт 2012 20:05 | 10 окт 2012 20:05,
435
Българинът все по-беден и притиснат от кризата
Като няма друго и лютеницата е сладка. Снимка: архив, Булфото

Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година.

Това сочат резултати от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 20 – 27 септември 2012 г.

Основните затруднения, които българите изпитват в момента, са свързани с плащането на месечните им сметки и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост.

Най-голямото предизвикателство за последната година пред 60% от анкетираните е плащането на комунално-битовите разходи – електричество, отопление, вода и т.н.

Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40 - 49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.

В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат сметките си, е нараснал с 5%.

При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарства и разходите за телефон.

Ако имат парични проблеми, 74 на сто ограничават потреблението на електроенергия, а 73 на сто се лишават от
обичайното разнообразие в храната, която консумират.

От цигари и тютюневи изделия през тази година са се лишавали 25 на сто при 20 процента през 2008 г.; от алкохол – 31 процента, при 24 на сто през 2008 г.; от лекарства - 39 на сто, при 34 на сто през 2008 г.; а от телефон - 42 процента - при 41 на сто през 2008 година.

Както и преди година, половината българи - 52 на сто, ограничават покупките на стоки от първа необходимост.
Според изследването 46 на сто не са почивали през 2012 г., независимо че са планирали ваканция. Делът им е с 4 на сто повече от миналата година.

Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните,
хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече души.

През последната година 40 на сто са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Те също са с 5 процента повече от ноември 2011 г. Без промяна - 20 на сто, остава делът на хората, които имат затруднения да обслужват кредитите си.

Също непроменен за последната година - 15 на сто, е и делът на онези, които са отложили планирана покупка на автомобил.

Според данните 16 на сто от анкетираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4 процента по-висок в сравнение с есента на 2011 г.

За същия период обаче с 2 пункта са се увеличили и хората, които са останали без работа за повече от 6 месеца, като в момента техният дял е 15 на сто от участвалите в изследването.

Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да ограничат разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. 87 на сто от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81 процента - от пътувания и почивки.

Преди икономическата криза, в края на 2008 г., от деликатеси са се лишавали 82 на сто от българите, а от почивки - 66 на сто.

За 80 на сто моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н. Преди четири години този дял е бил по-нисък – със 16 на сто. От дрехи се лишават понякога 79 процента, а от обувки - 78 на сто от пълнолетните българи. Тези дялове са съответно с 12 и 14 пункта по-високи спрямо тези за 2008 година.

76% от домакинствата приготвят зимнина, показват още данните от проучването.

Приготвянето на традиционни домашни консерви не е в пряка зависимост от материалното състояние на хората, отчитат социолозите. Три четвърти от участвалите в изследването - 76 процента, посочват, че в техните домакинства традиционно се приготвя зимнина. При хората със стандарт на живот около и над средния този дял е 74 на сто, а при крайно бедните - на 77 процента.

16 на сто заявяват, че в техните домакинства няма традиция да се приготвя зимнина. Това са най-младите, високообразованите, жителите на столицата и хора с месечен доход на  домакинството над 300 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
2
 
6
 
! Отговори
Иван Бечев преди 11 години
до 316Ама защо му се хващаш на въдицата на тоя платен комунист? Както написах по-долу, нито е млад, нито е студент. Този е същият, дето написа сега и пост 317. Просто се представя с различни имена тук във форума, да симулира голямо гражданско недоволство срещу ГЕРБ.
250
3
 
1
 
! Отговори
klatikur No.58932 преди 11 години
Греб са велики ,брау греб кратунта е най-велик,мянкоф,дянкофф и те са велики.Чакам порциона.
249
6
 
5
 
! Отговори
Извън Б-я не е така преди 11 години
Къде са средноевропейските доходи, които Герб обеща преди изборите 2009г.? Направи доходите под средноафриканските. Не може по цели дни да се рита топка и играе тенис в работно време, на заседание на Мин. съвет, вместо да обсъждат икономиката, Борисов да се оплаква 1 час пред камери?!, защо телевизиите не задавали "правилните" въпроси на Станишев и не пропагандирали Герб! Това в Б-я не е правителство, това е пародия, някаква сбирщина от некадърници, които са виновни за положението, а не кризата.
248
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
млад отчаян човек, Като учиш какво се оплакваш от безпаричие? Много ясно, че по време на ученето се гладува. И кой толкова те е мачкал, та такъв проблем е станал?
247
11
 
9
 
! Отговори
до 305 преди 11 години
Тези факти си ги заври в ***. Първо изобщо не са такива, второ са тотално измислени. Ето какви са истинските факти: - При *** Серж имаше надут строителен балон, както и в целият свят и жалката ни икономика само на него се крепеше, НО ПРИ НЕГО 1КВ/М ИМОТ БЕШЕ ПО 3000 ЛЕВА, А СЕГА Е ПО 600-800 ЛЕВА !!! Тоест, да купиш имот сега е хиляда пъти по-благоприятно - Лекарствата масово поевтиняха преди няколко месеца след скандала Дойнев, при гея си купувах хапчетата за кръвно по 23 лева, сега са ми 6 лева. ЕТО ТОВА Е ФАКТ КОЙТО СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ОТ ДЖОБА НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН !!! - Друг ФАКТ Е, че за 4 години управление Трйката Крадци вдигна само един път предизборно заплати и пенсии с по 7 лева, докато ГЕРБ само за 8 месеца вдигнаха заплати и пенсии с повече от 21% или общо към 80 лева !!! НИщо не е замразено, не знам защо Кутев ви кара да плещите такива безумия и да се излагате, като пресата постоянно ни информира за всяко покачване на пенсии и заплатаи, направено от ГЕРБ - Още един ФАКТ Е, че в МОМЕНТА ИСПАНИЯ, ГЪРЦИЯ, ПОРТУГАЛИЯ и ИРЛАНДИЯ ги тресе СТРАШНА КРИЗА И БЕЗРАБОТИЦА, която според слабоумните ти доводи сигурно пак ГЕРБ са виновни, ГЕРБ са виновни и за световната криза, това всички го знаем, благодарение на Позитанската ви безпирна пропаганда из всякакви медии, а е ФАКТ, ЧЕ ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ, В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ КОИТО ИЗБРОИХ такава криза и безработица нямаше, съответно пак според дебилните ти доводи *** И КРАДЕЦ СЕРЖ е бил така добър да ги предпази. Айде сега си лягай спокойно дядо, утре Кутев ще отчете дейсноста ти че бачкаш до толкова късно и ще ти подхвърли трохички, да не си гладен и с празен хладилник
246
2
 
6
 
! Отговори
Петров преди 11 години
От 5 години работя една и съща работа в държавния сектор.Когато започнах получавах 600-650 лв. тенденцията сега е 500-530 лв. Какво да говорим.Когато цифрите говорят каквото и да коментираме ще е излишно.Червени,бели сини файда няма.Покупвателната способност на населението в общ план е спаднала драстично....НАРОДА е по беден от преди няколко години.Не всеки е"бизнесмен" и има кой да изкарва парите му....
245
0
 
8
 
! Отговори
Spacer преди 11 години
Днес.бг, имате уникалния талант за антибългарски заглавия на статии, призоваващи или за незабавно напускане на родината или интеграция на *** и турци и колко е ЛОШО и ГАДНО да си българин...ама талантливи *** си имаме, бе!
244
0
 
2
 
! Отговори
Pirinska trakia преди 11 години
Mnogo kasno se oseshtat mediite da napishat tazi istina che tq ne e ot skoro mizeriata v nashata strana tva se oseshta ot 20 godini za ogromno sajalenie.
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA IZBEREM OTNOVO MILICIONERITE-MUTRI SAMO gerb JUST DO IT !!!!!!!!
242
3
 
2
 
! Отговори
До Иван Бечев преди 11 години
Браво,Иване,браво!Ясно,точно и конкретно и те подкрепям напълно.и искам само да добавя,че нека да е всеки друг да управлява,но никога повече комунистическите крадци и ***,НИКОГА,защото благодарение на тях сега незнаем на кой свят се намираме.
241
2
 
5
 
! Отговори
млад отчаян човек преди 11 години
До Иван Бечев1. не спя - след малко отивам да уча :) на някои хора и това им се случва не съм на купон - това определено струва много пари, които нямам2. циничен съм, защото животът ме е направил такъв, защото хора като теб ме мачкат всеки ден3. да си жив и здрав и ти и огромната ти заплата, очевидно не те правят по-щастлив, защото думите ти са доста агресивни и негативни4. отивам да уча, за да не позволя на хора като теб да ме мачкат още дълго - всяко нещо си има край
240
1
 
4
 
! Отговори
от Немско преди 11 години
Бечев е богат прекариат - не знам как се вика на български. Има ли още български език! Като чета тея онлайни мисля, че българския приключи, всичко е смесица на псевдо англ. немско итало. Добре че Кирил и Методий не са живи, ще се самоубият! Аиде у Европата!
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имало е и по-тежки години за България, трудно е, но това може и да продължи.Мислете!
238
2
 
12
 
! Отговори
До Бечев-само факти преди 11 години
Официална безработица-при Станишев-5 %, при Герб-13 %, неофиц.-двойно по-голяма.Доходи-при Станишев-ДВОЙНО увеличени заплати и пенсии, по 150 лв коледни, при Герб-ЗАМРАЗЕНИ. Раб.места-при Станишев-350000 открити нови работни места, при Герб-400000 ЗАКРИТИ раб. места, заедно с нерегистрираните- много над половин милион българи са загубили работа при Герб. Емиграция-при Герб-30000(един град) годишно напускат Б-я, при само 2000/год. при Станишев.Само за 1-те 3 мес. на 2012г нови 60000 безработни и
237
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти си платен, аз просто съм беден. ----------------- А защо си беден? А защо мислиш, че трябва да бъдеш богат?
236
7
 
3
 
! Отговори
Иван Бечев преди 11 години
до комуниста под прикритие "млад отчаян човек"Плаща само Кутев в тая държава за полит-агитация в нета и дори не го крие, а го каза на всеослушание, другарю.Второ: ти не си никакъв млад човек на 23, по циничният ти и злобен език те познавам като вечното платено присъствие в тоя сайт.Трето: Младите хора по това време купонясват или спят, ти просто си една стара, изхабена пенсия, на щат в Позитано. Аз през деня имам доста време да влизам по различните сайтове, особенно надвечер, докато чакам дa ми донесат докладите. Теб съм те засичал поне в три сайта да бръщлевиш едни и същи глупости, като някой път направо си копираш мненията без да ги променяш. Е ти ако не си платен, здраве му кажи, но пак ти казвам, пред по-простите номерата ти за дезинформация могат да минат, но аз такива като теб ги познавам от километри. Всякакви нагаждачи са ми минавали през погледа.
235
0
 
0
 
! Отговори
от Германско преди 11 години
до 278П Р А В С И д а З Н А Е Ш !!!!!!!!!!!!!!!!
234
2
 
3
 
! Отговори
До Бечев преди 11 години
Давай Бечев, колкото повече, като теб, толкова повече млади комунисти :)"Другари, беднотията, нищетата и мизерията на капитализма произвежда ежеминутно комунисти"...Боже, колко вярно, колко вярно...
233
2
 
0
 
! Отговори
от Германия преди 11 години
Българина действително не е наред - психолог е необходим. Защо мрънкат за това общество - през 94 всички искаха този ЗАПАД! А сега приплакват, че било лошо - по едно време имаше една поговорка - на крив х.й, вълната му пречи. Та и сега всички бяха единодушни, сега аман лошо било. На българина като му кажеш, че чашата е дополвина е пълна, той ще ти каже че е до половина празна. Значи кшото и да кажеш той винаги опонира. Ако сега не заминете те чужбина, след това ще е късно!
232
1
 
3
 
! Отговори
До 297 преди 11 години
Ха дано! Господ здраве да ти дава!А за Дянков...без вазелин, няма нужда...