АЕЦ "Белене" - "Да", но само ако има икономическа изгода

Какво мислят читателите на Dnes.bg за бъдещето на централата
Обновена: 16 окт 2012 14:44 | 16 окт 2012 07:00, Красимир Ангелов
155
АЕЦ "Белене" - "Да", но само ако има икономическа изгода
Снимка: Булфото

Бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“ безспорно се превърна в тема №1 в политическите среди още от тази пролет, а решението на въпроса „Ще я бъде ли втората атомна централа“ вероятно ще бъде взето след първия референдум в новата история на България.

Всеки роден политик, който вече мисли за изборите през следващото лято, вече изрази своето становище по въпроса за АЕЦ „Белене“ и допитването до народа.

Факт е обаче, че хората все още не са съвсем наясно с параметрите по (не)изграждането на централата и на този етап се водят най-вече от говоренето на политиците.

Именно с цел да проучи нагласите Dnes.bg попита своите читатели: "Трябва ли да се рестартира проектът АЕЦ Белене?"

Още по темата

От резултатите от анкетата става ясно, че 41% от отговорилите общо 9431 души подкрепят изграждането й, стига от това страната ни да има икономическа полза.

Точно на обратното мнение са 27% от хората, според които АЕЦ „Белене“ не трябва да се изгражда и този въпрос трябва да бъде приключен един път завинаги.

Всеки десети анкетиран пък се въздържа от крайна оценка по темата и предпочита провеждането на референдум, който да даде в крайна сметка отговорът на въпроса за бъдещето на централата.

Интересен факт е, че 6% от отговорилите биха подкрепили изграждането на АЕЦ „Белене“ само при положение че той бъде изграден с американски средства и като американски проект. Не на последно място остават 16% от гласувалите в анкетата, за които темата „Белене“ категорично отстъпва пред темата за повишението на пенсии и заплати от Нова година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nqkoi shte zadade li prostiqt vupros kakvo pechelqt obiknovennite hora i s kolko shte padne cenata na toka ako bude izgraden aec belene v procenti molq.........
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Американците нямат интерес да ни взривяват, но ако Белене е руска, с удоволствие ще гръмнат един натовски съюзник.
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До румен221Много си ***...
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Господа, мамят ни!От Белене ще си вземат комисионните само Овчаровци и Станишевци. Клакьорите , както виждате, също са абсолютно неграмотни и некадърни - освен едно "Долу тоя и оня", нищо друго не могат да съчинят. Много са калпави... горките.Нова АЕЦ ще ни накара да плащаме твърде много. Аз не искам, ще имигрирам и ще Ви оставя да плащате Вие! И децата Ви, разбира се. Баба Вуна няма да реши какво ще плащам аз.И питайте завършилите ядрена физика, не баба Вуна... и не станиш-овчарковци...
118
1
 
1
 
! Отговори
Това "ДА" преди 11 години
Значи ли 51 % Българска . Не е формулирано точно.ДА , значи и Американска атомна бомба ????
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е кое е независимото , да си продадеш Белене на Американзите . Това става Американска собственост , така както имат атомни ценртали в Америка. Какви са им целите , не е за вярване . Но на наша продадена територия това си е ядрена бомба в техни ръце. Не може да контролираме какво става. АКО СЕ СТРОИ АЕЦ , само 51 % Българска .
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
135. Кои са другите източници бе тъпо .Обама инвестира милиарди за зелена енергия и не стана . нали става въпрос и американците да строят АЕЦ , що не приложат "вятърните мелници" нали е евтино ?
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кръвта вода не става:)руските власти открито признават, че не ги е страх от демокрацията като процедура, защото знаят вече как да управляват тази процедура. Без да обръщат внимание на опозицията, която заявява например, че в Саратовска област - бащиния на днешния първи зам.-шеф на президентската администрация Вячеслав Володин, "Единният ден за фалшификации мина успешно"*. Естествено бяха регистрирани "незначителни нарушения", но както винаги ни казват, невъзможно било те да се отразят на резулта
114
3
 
3
 
! Отговори
никола преди 11 години
СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ Е 1,21 евроцента = 2,42 стотинки!!! е писал някой червен артефакт,не за 60 год. ами след 160 год. тока от Белене няма да е 2.42 ст. ***, дупедавци, на вас Русия ви е родината,верно няма по големи нагаждачи от българските комунисти/само като виждах как Живков и Брежнев се целуваха в устата ми ставаше ясно че са интимни,от векове за векове,не знам само дали Станишев и Путин са се мляскали и какво е казал Вигенин/
113
8
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
ГЕРБ ЗАБРАВИ НАРОДА,НО НАРОДА НЕ ЗАБРАВЯ НА ИЗБОРИ,БЪЛГАРИНА ИСКА ПРОМЯНА И ЩЕ Я НАПРАВИ -МОЩЕН ШУТ В Г*ЗА НА ГЕРБ И ДА ОТИВАТ НА *** ПРИ СДС И НДСВ.
112
3
 
7
 
! Отговори
Кирилов преди 11 години
Личи си,че Ф-1 сие тъпо ***.Защо,защото 60ст. от централите с обновяема енергия не са равни на 14ст. от ядрените централи.Личи си ,че Ф-1 си е *** и упориткато събратята си от СДС иДСБ.
111
2
 
5
 
! Отговори
ред преди 11 години
НЯМА БЕЛЕНЕ-НЯМА ГЕРБ
110
7
 
8
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
За да защитаваш изграждането на неизгодният и заробващ България проект означава,че или си пристрастен /червен кон с капаци/ или си много глупав.Ерата на атомните централи отмина. Ел.енергията от възобновяеми източници е първо по-евтина и второ абсолютно безопасна.
109
4
 
4
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
132 и 133-ти,- Знаете ли каква е принципната разлика, между реакторите в Чернобил, Игналина и тези в Козлодуй и Белене...?- Защо американците се натискат да са 100% собственици на Белене (при все, че знаят, че е невъзможно...)...???
108
6
 
7
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Не ни трябва атомен руски самовар!Много добре помним ЧЕРНОБИЛ!!!Колко хора вече не са между живите в БГ благодарение на "безопасният" чернобилски реактор,но...в България комунистите не разрешиха да се публикува нищо!
107
6
 
6
 
! Отговори
ДО 130 РУМЕН-ГУМЕН преди 11 години
ТИ ОТ УКРАЙНА ЛИ ИДВАШ, ВА РУМЕНЧО? ДА НЕ СИ СЕ ТОПЛИЛ КРАЙ ЧЕРНОБИЛ? РУСКИ САМОВАР БИЛ БЕЗОПАСЕН????? ВИЖ ИСКАЙ СИ ЛЕКАРСТВА ОТ СЪСЕЛА И ТОЙ ТАКА ОБЛЪЧЕНО ГОВОРИ И ПИШЕ! МОЖЕ ПЪК И ДА ТИ ПОМОГНАТ.
106
6
 
9
 
! Отговори
12 volta преди 11 години
според мен не трябва да има АЕЦ Белене. Дори и да се построи, след 10-15 години масово ще започне затваряне на атомни централи в целия свят и тогава ние или ще трябва също да я затворим, след като сме набили супер много пари или ще я полаваме след облагането с огромен акциз, което ще направи електроенергията от нея супер скъпа. Развитите европейски държави никога няма да ни остаеят да правим каквото си поискаме, дори и да излезем от Европейски Сз. Нека не забравяме Чернобил и днес плащаме за нея
105
8
 
5
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ИСТИНАТА, МИ Е ПО-СКЪПА!!! - КОЯТО СЕ ОКАЗА ГАДОСТ..., ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ЛЪЖЦИ И КЮМУРДЖИЙСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРЧЕТА!!! ИЗЛЕЗЕ ДОКЛАДА ЗА ЯДРЕНАТА СИГУРНОСТ НА ЕВРОПЕЙСТИТЕ АТОМНИ РЕАКТОРИ- НО, ЗАЩО ИНФОРМАЦИЯТА ЗА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ В ЕВРОПА, ЗАСЯГАЩА БЪЛГАРИЯ, Е "СКОПЕНА"... ЗАЩО СЕ КРИЕ ОТ БЪРГАРИТЕ ИНФОРМАЦИЯТА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ РЕАКТОРИ- ЗАЩОТО 5 И 6-ти БЛОКОВЕ СА В "ТОП-10" НА РЕАКТОРИТЕ В ЕВРОПА ПО ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ... И ЗАТОВА НИ СПИРАТ ПАРИТЕ ЗА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ... ЗА КОЗЛОДУЙ!!!- ЗАЩОТО 3 И 4-ти БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ СА В "ТОП-30" ПО БЕЗОПАСНОСТ...- ЗАЩОТО ДОРИ И СПРЕНИТЕ 1 и 2-ри БЛОКОВЕ В КОЗЛОДУЙ, ПО БЕЗОПАСНОСТ СА В "ТОП 50"...И НАКРАЯ...:- ЗАЩОТО 1 и 2-ри БЛОКОВЕ В АЕЦ-БЕЛЕНЕ СА НЕДОСТИЖИМО БЕЗОПАСНИ, СПРЯМО ВСИЧКИ РЕАКТОРИ В ЕВРОПА(Издържат на 9-та степен по Рехтер и удар на 400 тонен самолет)...!!!- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ Е 1,21 евроцента = 2,42 стотинки!!!ДА МОЖЕШ ДА ИМАШ НЕЩО КОЕТО Е НАЙ-ДОБРОТО В ЕВРОПА И... ДА СПРЕШ СТРОЕЖА МУ Е... ГАДОСТ И ПОДЛОСТ СПРЯМО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ...!!!
104
8
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ-ЕВТИН ТОК,НЕЗАВИСИМОСТ В ЕНЕРГЕТИКАТА,ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА,ТЛАСЪК НА ИКОНОМИКАТА,ТЛАСЪК НА БИЗНЕСА,РАЗДВИЖВАНЕ В НАЙ-БЕДНИЯ СЕВЕРЕН РАЙОН НА БЪЛГАРИЯ,МИЛИАРДИ ПЕЧАЛБА И КОЙ ЛУД ИСКА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ТОВА???АКО СЕ НАПРАВИ ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ И ЦЕНТРАЛАТА ГО ПЛАЩА СПАРИ ОТ ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА ТОК НИТО ХОРАТА НИТО БЮДЖЕТА НЯМА ДА БЪДАТ ТОВАРЕНИ.
103
7
 
8
 
! Отговори
до 115 преди 11 години
Колкото и пъти да я постваш тази лъжа, няма кой да ти се върже- по две причини. АЕЦ Белене има Европейски лиценз и това го прави уникален проект- факт, който и Бойко гръмко твърдеше, допреди Хилърито да му стисне топките. И второ- стрес-тестовете на АЕЦ Белене се проведоха пред юни миналата година и излязоха през юли ивсеки може даги прочете в нета- НАЙ-ВИСОКА СТЕПЕН НА СИГУРНОСТ,- ИЗДЪРЖА НА ДЕВЕТА СТЕПЕН ПО РИХТЕР И ПАДАНЕ НА 400 ТОНЕН ТРАНСПОРТЕН САМОЛЕТ. Я СЕ СКРИЙ НЯКЪДЕ- МАНИПУЛАТОР ДОЛЕН!