Битката за наказателния вот срещу ГЕРБ ще е свирепа

Преглед на печата 10 октомври 2012 година
Обновена: 20 окт 2012 11:45 | 20 окт 2012 09:00,
404
Битката за наказателния вот срещу ГЕРБ ще е свирепа
Снимка: архив Булфото

Битката за наказателния вот срещу ГЕРБ ще е свирепа, прогнозира в интервю за "24 часа" Харалан Александров, социален антрополог. Според него при неизбежното олевяване, което върви с обедняването и липсата на перспектива, естественият печеливш е БСП.

През последните дни станахме свидетели на няколко победи на БСП на частичните местни избори в сравнително малки населени  места, и това не е случайно - отчаянието и гневът в разорената провинция са страшни, хората искат възмездие за излъганите си надежди, обяснява той.

По негови думи доколко БСП ще успее да се възползва от това, е друг въпрос. Според соцшалния антрополог Бойко Борисов все още демонстрира завидна популистка кондиция и неуморно флиртува с тълпата, докато лидерството на Сергей Станишев се разгръща в другия крой на политическия регистър - то е интелектуално, дистанцирано и самоиронично - но тъкмо той получи възможно най-високото признание в рамките на ЕС (избирането му за председател на ПЕС - б.р.). Ще е иронично, ако без особени усилия, седейки отстрани и подхилвайки се злорадо, БСП вземе, че обере протестния вот, казва Александров пред ”24 часа”.

Главният прокурор Борис Велчев е поискал да бъде свален имунитетът на двама депутати от ДПС - Гюнай Сефер и Митхат Табаков, акцентира "Труд". Велчев потвърди, че е внесъл искане в парламента защитата на двамата да падне, за да бъдат пратени на съд по две дела за злоупотреби при обществени поръчки. Става дума за проекти, по които е плащано, без да се извършва дейност. Конституцията позволява те да се откажат от имунитета си сами.

"Срещу всеки лев БАН печели още 7", посочва в интервю за "Стандарт" главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров. "В последните четири години се забелязва една трайна тенденция - собствените приходи на БАН са в пряка зависимост от приходите ни от държавна субсидия, отбелязва професорът.

По негови думи колкото повече е субсидията, толкова повече са собствените приходи. Ние сме направили анализ, който показва, че при един вложен лев за съфинансиране от нас могат да бъдат привлечени 6-7 лева. Тоест 6-7 пъти се печели от всеки вложен лев в проекти за научни изследвания. И това нещо е крайно време да се разбере от нашите политици - когато се влагат пари за научни изследвания, те имат възвръщаемост, обяснява Хаджитодоров пред ”Стандрат”.

"Бавно Движещи се Железници", е водещо заглавие в "Капитал". Досегашният модел на "развитие" на БДЖ върви пред очите ни към своя край, пише вестникът. Доскоро този край се забелязваше в отчетите на дружеството. Сега вече е на показ за всички. Това е следствие от дълги години липса на реформи и отлагане на болезнени решения, страхливи политици, вкоренена зависимост от държавата, сбъркани инвестиции, лошо управление и още куп други фактори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
za6to li imam 4ustvoto 4e se glesuva za edni i sa6ti partii i xora na konci darpani ot zadkulisni igra4i,koi napravi tozi 4ovek general bez vsqkakvi zaslugi,za6to nqma osadeni samo edni bartq Galevi i te im pozvolixa da napusnat stranata moje pak i daje po lo6o da sa platili za da gi pusnat,otgovorite si ostavat zagatka
146
0
 
3
 
! Отговори
Русенец преди 11 години
До Анонимен 57Не ти ли прави впечатление,че повече от 2/3 са Румънци ?
145
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб - на ***!
144
1
 
16
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
Накрая на изборите нещата като нищо ще завършат с класически двубой ГЕРБ срещу БСП. Ако нищо не се промени дотогава, тоест между двете партии ще се решава кой да поеме властта, няма да имам друг избор, освен да гласувам против ГЕРБ. Ще е предателство спрямо партията, за която бих гласувал (не е нито една от двете), но да сравняваш Борисов със Станишев, е като сравняваш магаре и космос. Най- малкото Станишев вече не е онова човече отпреди 7 години...
143
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червената писарушка, написала статията, не забрави да изтъкне, че Очилатия Хамстер стана главатар на ПЕС, ама забравя да спомене, че беше единствения кандидат за този пост. Айде сега да се сетим защо нямаше други кандидатури...Сетихте ли се?
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решението е в съставяне на правителство от експерти ,които са доказани в областа си Без цвят или принадлежност, такива които досега не са участвали в политиката Дава им се кредит на доверие примерно година или две (но не повече) и ако няма осезаемо подобрение на живота се сменят Видяхме професия политик до какво доведе 23 годиниНе на последно място да се намали наполовина броя на депутатите ,както и екстрите които ползват
141
3
 
3
 
! Отговори
до 179 преди 11 години
ами като си е мой личен проблем за кой ще гласувам защо обясняваш колко прости били хората от ГЕРБ и нямали самосъзнание и блабла. аз за това те питам, ти явно си много умен, та ние простите хора от ГЕРБ за кой да гласуваме. ама както винаги вие умните си я пазите в тайна тая информация
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 149: абсолютно така-на съд и зад решетките-там им е мястото. 4 години мачкат бг народ като наказание затова че е строил социализъм. ДА, БЪЛГ.НАРОД СТРОЕШЕ СОЦИАЛИЗЪМ И ПОСТИГНА РЕЗУЛТАТИ АДЕКВАТНИ НА НИВОТО НА НАПРЕДНАЛИ ДЪРЖАВИ. ЗА 20 ГОДИНИ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ БЪЛГАРИЯ ССЪЗДАДЕ ГОЛЯМ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОТЕНЦИАЛ. Сега за 20 години Бългаеия бе превърната в най-бедната държава в Европа благодарение на алчните капиталисти,които натрупаха огромни богатства за сметка на трудовия бълг.народ.ГЕРБ СИ ОТИВАТ
139
2
 
4
 
! Отговори
къде са парите на да преди 11 години
Аз НЯМА да гласувам на въпросния псевдо - референдум ! Защо ли ?Преди президентските избори Плевнелиев говореше за ПРОВЕТРЯВАНЕ на президентската институция, а сега всички виждаме, че той номинира бивш съветник на Гоце от президентската квота за съдия от КС . Това не е ли промяна на моя избор на въпросните избори, т.е. аз съм като избирател не бях излъган ?Независимо от това как бих гласувал на този псевдо - референдум, защо трябва да им вярвам, че резултатите няма да бъдат манипулирани за пореден път ? Нека те да си гласуват на ' политическо ' ниво както си искат и след това да си носят всякаква отговорност за техните действия, а не после да се крият зад ' избора ' на гласоподавателите !То и без това в държавата все ' няма ' пари - така че, дали парите ни ще отиват за хеликоптерчета по 9810 лв на час, дали ще отиват за нечии екзотични екскурзии до Сингапур и Шанхай, дали ще отиват като ' бонуси ' за хората от статуквото на БКП/ДС или ще отиват за някакви АЕЦ - ове , вече е все тая !
138
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв интелектуалец е СереГея? Вие луди ли сте бе ***? Бойко има повече акъл в *** отколкото цялото ви ЦК на БКП дето *** луканка вече 23г!!! Мани го че се прави на ***! Виж го Борисов как измита мръсната червена кумунизка *** за последните десетина години! И тогава сметай кой интелектуалец, кой просто тъпо червено парче (Серегея)!
137
0
 
8
 
! Отговори
ДЕДО ЙУХ преди 11 години
Най-лошото е че и двете комунистически формации БСП и ГЕРБ пак се точат за власт, а и двете докарват само мизерия. Ние нормалните хора за кого да гласуваме????????
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е достатъчно тъпо ко*еле, за да гласува за тези, заради които от 67 години в България не се е случило нищо хубаво. Толкова тъпо ко*еле, че да гласува за палачите си (метафорично казано). Тъпо ко*еле в смисъла на "не сакам аз да сън добре, а Вуте да е зле".
135
0
 
4
 
! Отговори
black sea преди 11 години
До 159'Много се засегна бе пич. Себе си ли разпозна сред тези дето по убеждения са ферберисти ( крадци, бандити и ***), а? А за кога ще гласуваш си е твой личен проблем. Ама ти май и за туй си герберче щото чакаш все някой я да ти каже за кого и как да гласуваш, я кому да се подложиш. Лошото е че може такива като теб ( злобари) да са следващите ни политици. А сега подплюй и си мери кръвното.
134
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пак ще гласувам за Бойко, защото ми харесва как всеки ден бърше пода с червени парцали и как врещят тука
133
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този "новинарски сайт" за пореден път доказва защо основния цвят му е червеникав...
132
9
 
5
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Протестният вот ще го обере М.Кунева , колкото и да ви е мъчно.Хората от провинцията не вярват нито на ГЕРБ , нито на БСП. а ширещите е в нета глупости , тях не ги интересуват.
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо Чехословакия,преди да се раздели на Чехия и Словакия,въпреки сътресенията и промените,стъпи на крака а ние буксуваме на едно и също място
130
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цоциалистите ще се наакат след изборите. Гарантирано от ГЕРБ.
129
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо 10 октомври? Днес сме 20, за сведение. Колкото до Боко, НЯМА да спечели изборите, колкото и платените му драскачи да пишат по форумите...
128
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, и да харесвах ГЕРБ , омръзна ми да обяснявам как предишните и всички останали са виновни.Когато бяха миналите избори имаше конкретни обещания които не бяха изпълнени.Всъщност за да бъдем точни нито едно от поетите обещания не беше изпълнено.Не мога да се радвам,че в България има половин милион безработни и да се успокоявам с фактът,че в Испания имало повече... Или пък,че сме твърдо на дъното.Ама ние сме на дъното от 20 години...