Безделниците на България

Всеки четвърти българин под 30 години не прави абсолютно нищо
2 ное 2012 20:36, Елка Василева
729
Безделниците на България
Около 260 хиляди българи под 30 години нито учат, нито работят, нито стажуват. Снимка: архив, Reuters

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, пише Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия.

„Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров.

Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто.

„Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров.

Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%.

Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто.

„Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров.

 „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това всъщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че много от „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
511
0
 
10
 
! Отговори
Стар безделник преди 11 години
Да си безделник по времето на комунизма, си беше цял героизъм с дебело досие и си имаше причини, а сега дойде време да си е сладка тарикатска глезотия...
510
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малко са още. След началото на 2014 когато ще можем да ходим в ЕС без пречки тогава да видите колко ще останат такива тука. Тъй то няма оравия ами дето се бъхтим още да се махаме докато сме оше млади и можем да печелим.
509
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кхякхякхяхяхаахахха :)))))
508
0
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....РЕНОМЕТО ВИ НА БЕЗДЕЛНИЦИ ПАДА... !...*** СА БЕЗДЕЛНИЦИТЕ НА СЛЕДВАШТИО ВЕК...НЕМА МРЪДАНЬЕ...АКО НЕ СЕ ПРЕЕОБЪРНЕ ЗЕМЯТА МОЕ И ДА ИЗПАДНАТ У КОЗМОЗА...Е ТАМ СА ЖИВИ УУМРЕЛИ ВЕЧЕ...!
507
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nali znaete mnenieto na "ba6 baj bradar" po vaprosa - m i n d i l i
506
1
 
7
 
! Отговори
Стар безделник преди 11 години
Еиииииий няма угодия за българина!Преди по времето на соца, беше недоволен че го караха да работи и се чудеше как да избяга от държавната работа, сега пък, отново е недоволен че нямал осигурена от държавата работа!
505
0
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ Е ПО ВЕЛИК БЕЗДЕЛНИК...ДАИ МУ ШАМПАНЯЦ И БАГЕР И ЕЛА ГЛЕ КВО СТАА...АРИСТОКРАТ...!...ИЛИ У КАТАР...ПОСЛЕ У АРМЕНИЯ...ЧУДЕСА...!...А У АЛБАНИЯ ГО НОСИЯ НА РЪЦЕ...НЕЕ СТЪПИЛ НА ЗЕМЯТА...ЧАРАПИТЕ МУ ОШТЕ СА ЧИСТИ...!...ОБИЧА ТАНЦИ С НОЖИЦИ...!
504
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БЕЗДЕЛНИК В БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА Е СЕРГЕЙ ДМИТРИЕВИЧ СТАНИШЕВ!БЕЗ НИТО ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ, СТАНА ПРЕМИЕР!
503
0
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Новите лица на българското безделничество:....1 БАЦЕ БАРИСОФ...!....ПОСЛЕ ЦУФТАНИЙЙ ДРАКУЛСКИ... ЦАЧКА КЛЕОПАТРОВА ...ДЕНКУФ МЕТЕОРА ...МОНСЕНЬОР РАШИДЬО КОГА Е ТРЕЗВЕН...ФИДОСКЯ КУАЛАТА С ПАПКИТЕ...ТОТКО МИЗЕРАБЪЛА...РОСИНЬОН ПУШИЛКАТА /ПРЕЗИДЕНТО/...МИРО ШПЕКА...И ДРУГИЕ ЗНАИНИ И НЕЗНАИНИ ХРАНТУТНИЦИ БЕЗДЕЛНИЦИ...!
502
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Да си тарикат в България....ЛЕЛЕ БАЦЕ ТИ СИ ...!
501
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бургазлия От къде новите младежи да нучат, че някой си Хемингуей е казал "Всичко, което е на повече от 50км. от морето, е провинция" те не умеят да четат. Ааа такова Хемингуей е Американски писател.
500
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е тежък шамар за цялото общество. Тези хора не виждат смисъл да работят, загубили са надежда че може нещо да се постигне с труд и образование. Защо да работи и да мизерства, като може да мизерства без да работи? Мацките бягат от селата и се е6ът за жълти с'тинки и за нищо на света не искат да се върнат там. Един приятел има наследствена огромна къща с декар и кусур двор, била за 4 семейства... в район където мъжете са били на 80% миньори или военни.... сега няма нито мини, нито поделения и картинката е точно такава каквато я описва статията..
499
1
 
5
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Като сме безделници,да не сме без празници!!??
498
0
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕКОИ ОБЪРНА ЛИ ВНИМАНИЕ КОЛКО ЧИСТО БЕЛИ СА МАРАТОНКИТЕ НА БЕЗДЕЛНИКА НА СНИМКАТА...?...ДНЕС БЕГЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАИТЕ СЪ СНИМКИ КОИ НЕ СА ОТ БУЛГАРИЯ...!
497
1
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 11 години
Просто нямат стимул много младежи. Да видим дали няма да се скъсват от бачкане, ако взимат хилядарки всеки месец.
496
0
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
КАЗАХ ,НЕ ГО ВЗИМАЙТЕ НА СЕРИОЗНО !
495
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ГУРБЕТЧИЯ ФАНИ СЕ НА РАБУТА ШО ПСИХЯСВАШ ДОЛНОПРОБНО...!
494
2
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
КЮЧЕК - ЕС ЛА МИНОР :ОПРИЛАТИ МАЛЕ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ,ТАЛАЛАТИ МАЛЕ БЪЛГАРСКИ ДОМУЗ.ОПРИЛАТИ МАЛЕ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ,ТАЛАЛАТИ МАЛЕ БЪЛГАРСКИ ДОМУЗ . ПРИПЕВ :ХАДИ МАЛЕ ,БЪЛГАРСКИ БЕЗДЕЛНИК ,БЪЛГАРСКИ БЕЗДЕЛНИК .КОЙ ОБРА БАНКОМАТА В ПЕРНИК ,БАНКОМАТА В ПЕРНИК ?!ХАДИ МАЛЕ БЪЛГАРСКИ БЕЗДЕЛНИК,БЪЛГАРСКИ БЕЗДЕЛНИК.КОЙ ОБРА БАНКОМАТА В ПЕРНИК ,БАНКОМАТА В ПЕРНИК ?!МАЙТАП СИ ПРАВЯ ,НО ГО ВЗИМАЙТЕ НА СЕРИОЗНО !
493
0
 
3
 
! Отговори
Ismailov преди 11 години
ahaaaa, poznavah tosi mladej! maika mu i basta mu poluchavat ot bg narod na bg darjava subsidii da gledat tutun, ama ne mogat da go prodavat - nikoi ne iska da pushi veche cigarite...kakvo da pravyat sega ?....sami da si go pushat?
492
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АКО НИЕ ФАНЕМЕ ВЛАСТА НА СЕКИ БЕЗДЕЛНИК ШКЕМБЕ ЦОРБАСЪ ТРИ ПАТИ НА ДЕН И ПО ТРИ ФИЛИПИНКИ ЗА АСИСТЕНКИ...!....А ТОТКО ШЕ ИМ СЕРВИРА...РОДЕН КЕЛНЕР Е ОБИЧА УСЛУГИТЕ...!