Патриарх Максим починал от сърдечна недостатъчност

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл“
Обновена: 6 ное 2012 11:51 | 6 ное 2012 11:51,
99
Патриарх Максим починал от сърдечна недостатъчност
По повод кончината на Негово светейшество патриарх Максим от катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ бе спуснат черен флаг. Снимка: БТА

Патриарх Максим е починал от сърдечна недостатъчност тази сутрин, се посочва в изявление от Стобийски епископ Наум, Главен секретар на Светия синод.

Смъртта е настъпила в 3.30 часа след кратко боледуване в Университетска болница „Лозенец”.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!“, се посочва в изявлението.

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на БПЦ.

До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ. От синодалната палата се спуска траурен черен флаг.

Още по темата
За днешното заседание на Светия синод, на което се очаква да се вземе решение за погребението на патриарх Максим, засега в София пристигна само Врачанският митрополит Калиник.

Останалите митрополити още не са дошли от епархиите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откачен народ!Като ви чета коментарите и разбирам защо цялата държава е на такова дередже.
38
1
 
4
 
! Отговори
продължение от 41 преди 11 години
АНАТЕМОСВАМЕ ви, ако ще и да носите христянски имена или дори по рождение да принадлежите към Църквата. Заклеваме и всички вас, вярващите чада на Православната църква да не влизате в никакво общение с такива изверги на човешкия род...\"Няма какво повече да добавя! Патриарх Тихон го е казал съвсем ясно според вас кой е шефа намаксим и шпионите митрополити да не говорим за лудото коле дето баща му е бил барета в враня
37
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
29..да не би Максим да ти избра *** строй по който тръгна България бе? какво да ни каже? той ли скача по митингите като ***.вдигаше 2 та пръста и искаше "демокрация" ?*** много башибозук тука бе..болни *** и грънясали мозачета..засрамете се бе ..
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и невероятно да звучи за светския човек,смирението на прави силни,гневът и яростта ни омаломощава.Достолепната възраст на патриарх Максим заслужава нашето уважение.Нека бог успокои душата му.И нека бог не забравя и живите.Яснота на съзнанието и доброта на душата правят живота ни по-истински.
35
0
 
14
 
! Отговори
3411 преди 11 години
А не може ли да се помолим за душичките на всички тежко болни дечица, починали дечица и невинни и добри хора? Или те не са "известни"? Душици, които не са изпитали никаква радост от живота, нито са живяли достатъчно дълго?
34
6
 
3
 
! Отговори
турчин преди 11 години
Добре, че беше тоя дъртак да опази джамиите през комунизма иначе комуназите да са ги затрили, почивай в мир свети отче Аллах ще ти благодари лично сега.
33
2
 
8
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
БОГ ДА ГО ПРОСТИ!!НЕКА ПОЧВА В МИР!!
32
0
 
7
 
! Отговори
до 39 четивнимателно преди 11 години
Анатема към болшевиките обявена на 19 январи 1918 г. от последният законен водач на Руската църква- Московския патриарх Тихон : \"...Това, което вършите е не просто жестокост: това е наистина сатанинско дело, за което подлежите вие на геената огнена в бъдещият живот- задгробният, и страшно проклятие пада върху потомството ви в настоящият живот- земният. С дадената ни от Бога власт ви забраняваме да пристъпвате към Христовите тайнства, АНАТЕМОСВАМЕ ви, ако ще и да носите христянски имена или
31
2
 
6
 
! Отговори
мом4ето преди 11 години
Какъв по голям от това за всички хора че материалните неща не струват нищо?Но ми е интересно точно духовниците какво ще правят сега.По мои скромни виждания ръководните духовници са по алчния от нас, народа - горко им
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Църквата да се отдели вече от ДЪРЖАВНОТО виме,стига толкова хрантутници!Колкото си изкарат,толкова ще харчат!!!Попове и ***???Няма разлика!!Хрантутим ги ние!
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Взел ли си е златния часовник със себе си в признак на вяра към господа ? Да се преджоят всички доктори да не са го свили в бързината.
28
10
 
8
 
! Отговори
Shrek преди 11 години
Кешишът пукна, сега ще се изпоядат бесните кучета!
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
интересно сега какви ли обяснения дава на сатаната в казана и дали пише доноси срещу демоните
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50 процента от тоя форум са хора с психични отклонения на такива коментари се начетох ,че... нямам думи
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Психар пий си хапчетата
24
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мръсния доносник кланящ се на чифутския господ вече се е явил пред Тангра и Перун.
23
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Aide Bibi Natanjahu,ti si sledvashtija.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Bubbles Спорно е колко точно беше достоен досегашния ! Защо не укроти подчинените си да не демонстрират такъв лукс,това обезверява вярващите, и то точно тези , колебаещите се , колко изгубени души има заради бездействието му !
21
17
 
12
 
! Отговори
Мутрополит преди 11 години
Агент Максим най-после отиде да докладва по-горе, дайте сега да решим кой е следващия по чин за да заеме мястото му.
20
10
 
6
 
! Отговори
все едно преди 11 години
е умрял Сталин същите думи употребяват тези сатанисти