Светият синод се събира на спешно заседание

Патриарх Максим беше един самотен човек, заяви епископ Тихон
Обновена: 6 ное 2012 09:34 | 6 ное 2012 09:23,
78
Светият синод се събира на спешно заседание
Патриарх Максим. Снимка: архив, Булфото

Светият синод на Българската православна църква ще се събере на спешно заседание след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, за да изпълни изискванията в устава на БПЦ.

Негово светейшество е починал рано тази сутрин в правителствената болница "Лозенец". Преди седмица - на 29 октомври, той навърши 98 години, но за първи път не присъства на литургията и на молебена за неговия рожден ден в храма "Св. Александър Невски".

Заседанието вероятно ще е днес или утре и на него трябва да бъдат определени "всички стъпки за изпращането и погребението на патриарх Максим", съобщи за БТА Сливенският митрополит Йоаникий.

Митрополитите трябва да определят временно ръководител на Църквата, както и временно изпълняващ длъжността Софийски владика до избора на нов титуляр.

Още по темата
Очаква се митрополит Григорий Търновски да поеме функциите на ръководител на Църквата след смъртта на патриарх Максим, заяви пред bTV епископ Тихон - предстоятел на патриаршеския храм "Свети Александър Невски".

Погребението на предния патриарх беше преди много години и някой едва ли си спомня как протича такова погребение. Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег. Тогава ще трябва ковчегът да се донесе в храма "Св. Ал. Невски". Днес Светият синод, ако успеят всички да се съберат, ще вземат тези решения, добави епископ Тихон.

„Аз ще запомня патриарх Максим с това, че беше един монах, какъвто вече мъчно ще намерим. Изпитвам искрено съжаление, че през тези години той беше един самотен човек. Никой не успя да спечели доверието му, за да бъде до него. Никой не се постара да търси неговата лична душевност”, каза още епископ Тихон.

Светият синод на БПЦ излезе със специални съобщения за кончината на Светейшия ни патриарх:

"Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим. Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!"

Според устава на БПЦ след кончината на патриарх Максим най-старшият член на намаления състав на Светия синод - Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Българската православна църква, заяви за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет в коментар какво предстои в БПЦ след кончината на българския патриарх Максим.

Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх.

Според устава на Българската православна църква трябва да бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор. На него Светият синод трябва да представи трима кандидати – не по-млади от 50 години и с не по-малко от 5 години опит като митрополити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
Ще запомним Патриарх Максим и с неговото равнодушие към фактa, че Православната църква не просто допусна търговците в храма, ами и самата се превърна в ООД, което вулгарно спекулира с религиозните чувства на хората, за да ги таксува за свещи, сватби и погребения. Ние сме свидетели как поповете се препират за имоти и свещоливници, участват в банки и обсебват манастири. Ще запомним Максим, че мълчаливо проследи как БПЦ се превърна в жалка, открито осмивана и все по-мъртва институция.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да не е пловдивския Николай-бизнесмен в расо,допуснал да се поругае името на Ванга и Великият Учител,Учител за идното поколение в света ,на новата раса .Отиде си един достоен патриарх на България от тоя свят.Светла памет на патриарх Максим.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През 1971 год. патриарха бе избран от БКП , сега ще го избират от ДС . А, казват че било късно за лустрация. И след 20 год. пак няма да е късно. Тая ,,***" - червеното знаме ги е родила и са навсеки километър и не умират. От турско сме са освободили - но от тях няма.
51
2
 
1
 
! Отговори
rambo преди 11 години
да се направи мавзолеи на българския патриарх максим.този божи човек е дал живота си на господ и българия и вярно им е служил.сигурен съм, че на погре*ението на патриарх максим щте доидат от руската и сръбската православна църква.не е изключено от цял свят от всички православни страни да доидат на погре*ението на максим техни представители който да покажат уважението си към източно православния патриарх максим.да сведем глава пред светеца патриарх максим символ на източната православна църква.
50
2
 
2
 
! Отговори
POP преди 11 години
До АнонименЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:1) Николай Пловдивски специализира в Москва т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? 2) Гавриил Ловчанският е на специализация в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ ? ? ? ! ! !3) Амвросий Доростолски е бил в Алтернативния синод. На 70 години е и имал здравословни проблеми.Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо, но от известно време просто не мога да стъпя в църква. Просто някак си усещам, че Господ отдавна е избягал от там. Оставил е тези облечени в черно бизнесмени с наднормено тегло да правят каквото си искат, да парадират със скъпи коли и златни часовници, докато обясняват как всяка минута се молят за спасението на душите на миряните. В подкрепа на думите ми, моля кликнете на линка: youtube/watch?v=saWF8HhHxj0&feature=related
48
1
 
2
 
! Отговори
до удри !!! преди 11 години
Рядък ПРИМИТИВ СИ -на нивото на непокръстените *** ,че и по-долу ...!!! ....АЙНЩАЙН ,БОР ,Достоевски ,Киркегор .....и мнооого други са били вярващи невернико ...Тепърва ще се разплащаш за богохулството ти
47
3
 
3
 
! Отговори
МИРЯНИН преди 11 години
МНОГО МОЛЯ СВЕТИТЕ ХОРА НА БПЦ ДА ПАДХОДЯТ СЕРИОЗНО И ОТГОВОРНО ПРИ ИЗБОРА НА ПОДХОДЯЩ ЧОВЕК ЗА ПАТРИАРХДА НЕ СЕ ПОДВЕДАТ КАТО БОКО-ТИКВАТА ПРИ ИЗБОРА НА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ И ДА НИ СЕ СМЕ Е ЦЯЛОТО ПРАВОСЛАВИЕ, ТА И КАТОЛИЦИТЕ.ЛЕКА МУ ПРЪСТ НА ПАТРИАРХ МАКСИМ - СВЯТ ЧОВЕК БЕШЕ...
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SMAO DA NE E NIKOLAI
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахахахахахаха Представих си Боко с килимявка!!!
44
3
 
7
 
! Отговори
До 60 преди 11 години
Значи ТИКВАТА е подходящ!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доколкото знам кандидата трябва да е минимум на 50 год така, че няма какда е следващия патриарх, може би ще е по-следващия
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон пред паметта му! Дано само неизберат онзи дявол дядо Николай Пловдивски, тоий не става за тази служба.
41
3
 
3
 
! Отговори
Петър Николов преди 11 години
Някой написа, че трябва народът да избира патриарх. За ваше сведение - изборът се извършва от делегати от всички епархии - свещеници и кръстени хора.
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бате Бойко ще сложи ръка и на църквата и се връщаме сто години назад под робство, само че тогава ни е крепила само вярата, докато сега и това ще ни бъде отнето.
39
1
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 11 години
,,казаха сутринта по бтв че църквата разполага с активи на стойност над 5 милиарда . и че е втората по богатство институция в България след държавната власт. и сега е много важно тези средства в чии ръце ще попаднат. имало голяма вероятност тези богатства да попаднат в ръцете на групировка която щяла да излъчи и подкрепи свой кандидат. ,,------------------------------------------------------------------------------------------Следващия е митрополит Кирил,познай коя е групировката!
38
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изберат оня варненски рептил с Кадилака. Като стане патриарх сигурно че си купи лятяща чиния на водород!
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо не си изберем НИЕ,народа,ПАТРИАРХА?Защо все някой друг трябва да ни командва????
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега ако не се избере най добрия кандидат има опасност църквата да бъде приватизирана - първи вариант , или това което е по -лошо - да бъде разцепена, под въздействието на цру или други подобни субекти които се опитват да издигат нелегитимни самозванци като Пимен .
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MUTRITE SE SABIRAT SPE6NO ZA DA IZBERAT NOVA MUTRA