Светият синод се събира на спешно заседание

Патриарх Максим беше един самотен човек, заяви епископ Тихон
Обновена: 6 ное 2012 09:34 | 6 ное 2012 09:23,
78
Светият синод се събира на спешно заседание
Патриарх Максим. Снимка: архив, Булфото

Светият синод на Българската православна църква ще се събере на спешно заседание след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, за да изпълни изискванията в устава на БПЦ.

Негово светейшество е починал рано тази сутрин в правителствената болница "Лозенец". Преди седмица - на 29 октомври, той навърши 98 години, но за първи път не присъства на литургията и на молебена за неговия рожден ден в храма "Св. Александър Невски".

Заседанието вероятно ще е днес или утре и на него трябва да бъдат определени "всички стъпки за изпращането и погребението на патриарх Максим", съобщи за БТА Сливенският митрополит Йоаникий.

Митрополитите трябва да определят временно ръководител на Църквата, както и временно изпълняващ длъжността Софийски владика до избора на нов титуляр.

Още по темата
Очаква се митрополит Григорий Търновски да поеме функциите на ръководител на Църквата след смъртта на патриарх Максим, заяви пред bTV епископ Тихон - предстоятел на патриаршеския храм "Свети Александър Невски".

Погребението на предния патриарх беше преди много години и някой едва ли си спомня как протича такова погребение. Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег. Тогава ще трябва ковчегът да се донесе в храма "Св. Ал. Невски". Днес Светият синод, ако успеят всички да се съберат, ще вземат тези решения, добави епископ Тихон.

„Аз ще запомня патриарх Максим с това, че беше един монах, какъвто вече мъчно ще намерим. Изпитвам искрено съжаление, че през тези години той беше един самотен човек. Никой не успя да спечели доверието му, за да бъде до него. Никой не се постара да търси неговата лична душевност”, каза още епископ Тихон.

Светият синод на БПЦ излезе със специални съобщения за кончината на Светейшия ни патриарх:

"Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим. Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!"

Според устава на БПЦ след кончината на патриарх Максим най-старшият член на намаления състав на Светия синод - Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Българската православна църква, заяви за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет в коментар какво предстои в БПЦ след кончината на българския патриарх Максим.

Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх.

Според устава на Българската православна църква трябва да бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор. На него Светият синод трябва да представи трима кандидати – не по-млади от 50 години и с не по-малко от 5 години опит като митрополити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
20
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Добре, че Николай е 69-и набор и не покрива изискването да е на минимум 50 години
13
4
 
10
 
! Отговори
атеист преди 11 години
Ако Исус Христос само подозираше за съществуването мутрополит Николай и на пожарникаря, отдавна щеше да напусне църквата и щеше да стане атеист!
12
13
 
7
 
! Отговори
varg преди 11 години
Един агент на ДС по-малко
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко какъв ще го играе сега ? А кака Янка Марешка ?
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко злони коментарчета на едни злобни души.
9
31
 
10
 
! Отговори
HeSS преди 11 години
Един комунист по-малко!Ликувай,народе!
8
19
 
13
 
! Отговори
Имате грешка преди 11 години
Заглавието трябваше да биде" Политбюро на ЦК на БКП и свети 11 мъченици на ДС се събират)
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айдее и те станаха спешни .......
6
0
 
36
 
! Отговори
:( преди 11 години
Лека му пръст :(
5
4
 
30
 
! Отговори
Поклон преди 11 години
Е не можаха ли поне един траурен ден да изчакат, за мир на праха му.Веднага се задействаха с интригите и разделянето на баницата........ей алчност българска
4
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да го прости. Сега започва войната за власт и кокал.
3
4
 
16
 
! Отговори
bg преди 11 години
Jivotnoto vasilev si e slojilo purvo plus.
2
18
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ами дедо Николай? :)
1
4
 
20
 
! Отговори
bg преди 11 години
Rusia 4e izprati suboleznovanija,USA nema.