Светият синод се събира на спешно заседание

Патриарх Максим беше един самотен човек, заяви епископ Тихон
Обновена: 6 ное 2012 09:34 | 6 ное 2012 09:23,
78
Светият синод се събира на спешно заседание
Патриарх Максим. Снимка: архив, Булфото

Светият синод на Българската православна църква ще се събере на спешно заседание след кончината на Негово светейшество патриарх Максим, за да изпълни изискванията в устава на БПЦ.

Негово светейшество е починал рано тази сутрин в правителствената болница "Лозенец". Преди седмица - на 29 октомври, той навърши 98 години, но за първи път не присъства на литургията и на молебена за неговия рожден ден в храма "Св. Александър Невски".

Заседанието вероятно ще е днес или утре и на него трябва да бъдат определени "всички стъпки за изпращането и погребението на патриарх Максим", съобщи за БТА Сливенският митрополит Йоаникий.

Митрополитите трябва да определят временно ръководител на Църквата, както и временно изпълняващ длъжността Софийски владика до избора на нов титуляр.

Още по темата
Очаква се митрополит Григорий Търновски да поеме функциите на ръководител на Църквата след смъртта на патриарх Максим, заяви пред bTV епископ Тихон - предстоятел на патриаршеския храм "Свети Александър Невски".

Погребението на предния патриарх беше преди много години и някой едва ли си спомня как протича такова погребение. Рано или късно ще трябва да бъдат освободени тленните останки на патриарх Максим от правителствена болница и положени в ковчег. Тогава ще трябва ковчегът да се донесе в храма "Св. Ал. Невски". Днес Светият синод, ако успеят всички да се съберат, ще вземат тези решения, добави епископ Тихон.

„Аз ще запомня патриарх Максим с това, че беше един монах, какъвто вече мъчно ще намерим. Изпитвам искрено съжаление, че през тези години той беше един самотен човек. Никой не успя да спечели доверието му, за да бъде до него. Никой не се постара да търси неговата лична душевност”, каза още епископ Тихон.

Светият синод на БПЦ излезе със специални съобщения за кончината на Светейшия ни патриарх:

"Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим. Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!"

Според устава на БПЦ след кончината на патриарх Максим най-старшият член на намаления състав на Светия синод - Великотърновският митрополит Григорий, в седемдневен срок трябва да ръководи БПЦ и заедно със Светия синод да избере наместник-председател на Българската православна църква, заяви за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет в коментар какво предстои в БПЦ след кончината на българския патриарх Максим.

Митрополитът, избран за наместник-председател на БПЦ, в рамките на три месеца трябва да организира избора на нов български патриарх.

Според устава на Българската православна църква трябва да бъде свикан патриаршески избирателен църковен събор. На него Светият синод трябва да представи трима кандидати – не по-млади от 50 години и с не по-малко от 5 години опит като митрополити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
казаха сутринта по бтв че църквата разполага с активи на стойност над 5 милиарда . и че е втората по богатство институция в България след държавната власт. и сега е много важно тези средства в чии ръце ще попаднат. имало голяма вероятност тези богатства да попаднат в ръцете на групировка която щяла да излъчи и подкрепи свой кандидат.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това че е избран за патриарх през 1971 год и на всички е ясно че не е станало без помощта на партията. но за да изберат точно него , явно е имало защо. агент е бил със сигурност. това което не ми харесва е , че ролята му в обществото е чисто фигуративна и формална. а какво значи Патриарх ? той трябва да напътства нацията, да я възпитава, така както е правел патриарх Евтимий примерно.
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Светлина във вечния му път! Поклон! Отиде си един миролюбив обединител на нацията, една светла личност, хулена дълго време без вина! Грешниците, които невинно хулиха да сведат глави!
31
7
 
7
 
! Отговори
до36 преди 11 години
не се е грижил сам за църквата, помагали са му цк на бкп и дс
30
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един с нищо не полезен на обществото *** по-малко.
29
2
 
0
 
! Отговори
chicago преди 11 години
In melius vel mortuus vel aliquid.Такъв човек беше нашия патриарх Максим,дано Бог му прости и даде успокоение на неговата раздвоена душа.
28
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дъртия доносник няма да почива в мир, а ще се пържи в ада задето се е представял през цялото време за нещо повече от другите.
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да почива в мир патриарха, ако има грехове - нека Господ да го съди!
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя сайт трябва да бъде затворен за насаждане на етническа омраза и за разделяне на хората на ВИПове и на обикновени смърдящи никому неизвести ***, второ качество хора лош матрял и т. н.
25
12
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 11 години
Ще ударим едно рамо на негово светейшество митрополит Николай Пловдивски, той е много набожен, честен и справедлив човек.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еврейските бездушни *** седеруги ,като им чета коментарите , виждам колко злоба и гняв изпитват към православието , защото тяхното божество е противника на Христос ,тях важно да си сложат еврейските кипи на плешивото теме и да си блъскат кривите кратуни на стената на плача , седеруги да ви успокоя България пак ще има патриарх и той ще е варненския митрополит Кирил ,който е в много близки отношения с руската православна църка за ваш ужас .И нека Бог да прости патриарх Максим !
23
6
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
V USA pastorite jiveat mnogo po-oholno otkolkoto bulgarskite duhovnici.
22
7
 
4
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Господ ще отсъди всекиму справедливо !! Ако е служил на църквата или църквата е служила нему.....Вярата в Господа съхрани българщината 5 века под османски ботуш,Църквата успя да я затрие за 67 години социализъм
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дайте нещо и за Къци какво прави тоз човек много се интересувам.
20
7
 
19
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Бог да го прости Максим . Сега ДС / Държавна сигурност / се събира за да излъчи избор на временно изпълняващ Патриарх и избор на нов . Ще ми карате мерцедеси по 250 000 евро , ще ми носите часовници за 30 000 ще искате пари за кръщавки и ще ми се правите на праведни ? Всички Владици -ченгета да се покаят и да влизат в манастири и да дадат път на истински вярващите християни които да водят Православната Вяра за която Иисус беше разпънат на кръста !Алчноста ви е безгранична (((
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко къде е да им се скара малко ?
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом се пише за някой в медиите значи е ВИП, после ще го гледаме по ВИП Брадърс нищо че като иде в *** кви мазни лай.. дроса, полубожествата се завръщат маите излязоха прави аааааа ?
17
10
 
13
 
! Отговори
да въведат вероучени преди 11 години
Хубаво е да въведат вероучение в училищата. Тъкмо владиците ще разказват на децата как са станали агенти на ДС и колко хубаво е било да бъдеш доносник!
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гътнал се е от старост ще избират нов, за туй са се събрали ако не сте разбрали хората понякога умира,т не знам защо се вдига толкоз шум като че ли извънземен е умрял що за новини.
15
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Po vreme na komunizma govedata kato vasilev ni kazvaha 4e popovete bili fashisti,po vreme na "prehoda"govedata kato vasilev ni kazvat 4e popovete sa komunisti.