Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.

Операцията заради Тодор Тодоров-Чакъра е ръководена лично от Борисов
Обновена: 6 ное 2012 22:10 | 6 ное 2012 22:09,
396
Съдът в Страсбург ни осъди заради МВР акция от 2003 г.
Бойко Борисов Снимка: БТА

Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди страната ни за нарушаване правото на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при операция на полицията през 2003 г., предаде bTV.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи, сред които и около 30 барети.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата, операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов, който замина на мястото по заповед на вътрешния министър Георги Петканов.

След продължилата часове наред обсада, полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

Следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров, ефективността на последвалото разследване и предполагаемата липса на ефективни мерки в тази посока.

Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че „правото на живот” (според дефиницията на член втори от Конвенцията за човешките права) на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема със 6 срещу 1 гласа, че е имало нарушение в тази област също на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Споменавайки поименно Бойко Борисов като човекa, ръководил операцията, съдът постановява България да плати 50 000 евро на двамата синове на Чакъра и на съпругата му. Освен това държавата трябва да плати и 4 684 евро на адвокатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОРИСОВ ДА ПЛАТИ ГЛОБАТА!!!
318
0
 
0
 
! Отговори
конвенция преди 11 години
Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи няма нищо общо с приемането ни в Европейския съюз, конвенцията е подписана от България на 07.9.1992г., за първи път се приложи по делото Луканов.
317
0
 
0
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Като не щете да го обясните, сама си го намерих: подписали сме Конвенцията за правата на човека 1992. Първият, който ни осъжда/посмъртно/, бил Андрей Луканов. По-нататък има и много други поводи за размишление.
316
2
 
1
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
"За всяко престъпление се прилага онзи закон, който е бил в сила по времето на извършването му" Наказателен кодекс, чл.2. Това е и общо положение за всяко наказателно право.По време на тази МВР акция НРБългария не е била член на ЕС. Тя влиза в съюза 2007, а Чакъра и полицаите се гърмят 2003.
315
1
 
9
 
! Отговори
Опааааа опсссс преди 11 години
1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР.2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен.4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова.
314
4
 
2
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Може ли юрист да обясни, след като акцията е проведена през 2003, тоест няколко години преди влизането на България в Европейския съюз, защо тя да бъде осъждана със задна дата в Европейския съд в Страсбург?
313
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като не искате сдс и дсб на ви герб и бсп та да ви дойде акъла....аз съм за БКП
312
4
 
13
 
! Отговори
запознат преди 11 години
Скъпи коментиращи,Фактите въобще не са такива, каквито се описват в статията... Убит е човек заради малоумието (или нечистите мисли) на главния секретар и заради това ще плащаме ние - данъкоплатците, а не виновниците :( това е жалката истина...
311
12
 
6
 
! Отговори
трябва им Косово преди 11 години
От страсбург искат в България да стават безредици, нещо като второ Косово, за да пратят войски тук и да ни убиватЗащо тоя престъпник , който стреляше срещу полицаите ще оправдаватЯсно е, че страсбург иска тук да се стреля и да няма държаваУдобно ще им е да ни ръководят, да ни вземат пари за членство в ЕС, но да нямаме държава, да работим на западните *** за жълти стотинки и да нямаме кодекс на труда, да не ни защитава законът. Това си е заговор срещу българите. Кой ги насъсква срещу нас?
310
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен-Борисов е използвал поста сиВ случая важното е че от ЕС защитават не само Перачите на пари, ами и обикновените престъпници- всеки, който не го мързи да поиска чрез страсбург пари от Българската държаваВсички *** се изредиха да съдят държавата. Тук дерибействат и после си измислят нещо и хайде в страсбургСамо че държавата ни трябва някои дела да ги обжалва в страсбургКак така ще стреляш и ще мяташ гранати срещу полицията и ще си невинен
309
4
 
5
 
! Отговори
който нож вади... преди 11 години
До Анонимен-геноцид над собствения си народ.Каквото и да си мисля за Бойко - това да се преследват престъпниците, не е геноцид над народа, а и присъдата не е в смисъл, че тоя чакър е бил света вода ненапита, а за смъртта му- понеже не е написал предсмъртно писмо, за да се докаже, че иска да се самоубие.Само че тия оръжия, дето ги използвал срещу МВР, не са били играчки и в тоя смисъл прави са хората като казват:Който нож вади от нож умира
308
1
 
5
 
! Отговори
какъв страсбург преди 11 години
До Анонимен-ГЕРБ е поредния ПРОЕКТ на ДС Да не излезе, че и Страсбург е проект на ДС/мафията/Защо на всички наши престъпници опрощават с лека ръка греховете в тоя тайнствен страсбург, дето за него нищо не се пише конкретно- кои са съдиите, кои са му заседателитеЗащото за българския хелзински комитет си знаем, че са *** ***
307
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЗащо един човек ,осъден на 6 мес. затвор, се отбранява като луд с цял арсенал оръжияЯсно е, че не му е била чиста работата, за да се въоръжава толковаПроституцията , за която са го осъдили, явно е само върха на айсбергаКой го знае какви ги е вършил.Някой си Ванко 1 също лежа за проституция и то две години, пък не мяташе гранати по полицията. Тук са се сработили със страсбург, защото е нещо международно-мафия
306
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чакъра е бил осъден за склоняване към проституцияПолицията го поканила да се предаде, а той открил огън срещу униформени представители на редаМайката на престъпника и синовете му не чувстват никаква вина нито за доказаното престъпление, нито за въоръжената съпротива срещу МВРЕ това си е срамотаАко ще в два страсбурга да спечелят пак ще ги запомнят като мафиотско семействоЗащо в България не са обсъждалиНамерили са връзки в страсбургТОя съд там е доста съмнителен
305
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лесно е от Страсбург да съдиш, обаче тук ние живеем в постоянен страх и ако трябва да пускаме международните мафиоти, за да не ни осъдят в Страсбург, то от Брюксел ни мъмрят, че мафиотите били насвобода Ясно е , че на еврочиновниците не им е ясно кое е право и кое е криво
304
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй като обичам да задавам неконвенционални въпроси, ще попитам :защо един човек осъден на 6 мес. затвор, обграден от цял полк полицаи ,въоръжени до зъби,не се предава.Не е ли възможно да е убит по други,неведоми причини.
303
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата като главен секретар е правил далаверата със всички групировки,не случайно се познава със Галевите и ***.Нека не забравяме,че Ипон бяха хванати в производство на цигари менте и тогава Бойко отърва затвора,май са го вербували в ДС още тогава...агент ТикваГЕРБ е поредния ПРОЕКТ на ДС ! Не се заблуждавайте за обратното...
302
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, закрилникът на мутрите и червената олигархия провежда геноцид над собствения си народ.
301
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов е най необразованият, най- нискокултурният,най-елементарният управник-мутра ,който България е имала от времето на Ивайло свинаря насам.А ШАРАНИТЕ му се възхищават...!?!?!?
300
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Премиерът ще продължи да потъва,:)) 1.Защото не може да избяга от миналото си .. 2.Защото има ограничен Ентелект и неподходящо образование - меко казано .. 3.Защото е грандоман и самовлюбен *** , които не иска да слуша по-0 умни от него .. 4.Защото не направи коалиция със сините , а е с психопата Волен.. 5,Защото е руски агент или са му слаби ангелите - пред руснаците . 6.Защото им кляка - с АЕЦ-а, -началото на края му ..) 7.Защото е по- посредствен популист , дори от Тошо..)..Мачлета и простащина ...)))Държане -интервюта и прочие ..) 8.Защото НЯМА идеи и не идейно убеденв това , което иска и прави - днес едно , утре- друго..) 9.Защото все повече ще "цъфти' посредствеността му - театърът е до време ..) 10.Защото НЕ изпълни обещания - за Доган и мафията , за олигарсите и 'съдебната' власт , за корупция и връзкарство..) 11Защото в края на краищата е поредния дубликат , комуно продукт , червен,които излуга много граждани ..)) 12. Вижте му дС-другарите , олигарсите , приятелчетата, езика , номерата , ...))))))