24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи

Министър Десислава Атанасова против раждането в домашни условия
11 ное 2012 17:30,
180
24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи
Снимка: архив, Булфото

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

Още по темата
 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
20
 
! Отговори
Извода преди 11 години
Каквото и да ви говорят става дума за пари!
121
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До И така не е!Питай баба ти колко от братята и сестрите и са доживели до 3 годишна възраст.После ми говори колко убаво било едно време като всичко било природно и както го иска майката природа - ГЛУПАКДа са живи и здрави ама тва да оставиш детето зимата навън по пуловер без обувки и гашти му се вика- survival of the fittest чист Дарвинизъм - ай мерси
120
2
 
34
 
! Отговори
neznam... преди 11 години
Не ви ли се струва малко странно че са се обадили на 112 чак когато са видели че детето е мъртво - към 6 сутринта , а раждането е започнало в 2. Интересно ми е какво ще излезе от аутопсията...
119
25
 
28
 
! Отговори
И така не е! преди 11 години
Баба ми с били 9 деца, и всичките са раждани на полето или вкъщи... Дядо ми като малък е джапал зимата само по пуловер, без обувки или ***... Сега са на по 80 и нещо и са като краставици свежи, да са живи и здрави!
118
35
 
30
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Хора, осъзнайте се! С тая забрана за раждане в къщи, фармацевтичната мафия иска да е сигурна че никой няма да се измъкне от лапите и! На бунт!
117
15
 
26
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
съгласен съм че раждането в домашни условия е рисковано, но тия дето искат да го забраняват - аве що не си копулирате женския родител? днес забрана на ражданията в къщо, щото били опасни, утре и месото ще забраните, щото имало холестерол. афроамериканец да ви пенетрира пер анум и пер ос!
116
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. " Hajde stiga prostotii. Jenata da ne rajda kato pistolet! Da ne go iztrelwa towa bebe w ramkite na edna minuta ili 10 ili 100. Minawa polowin den, dokato zapo4ne rajdaneto: blizo 11 4asa. Oswen towa majkite masowo se zakarwat w bolnicata i 4esto dori se zabawq bebeto. Kak prosto taka se bilo polu4ilo. Ne sa mogli da stanat i da otidat w bolnicata ili kakwo? I jurnalistite i wie ste prosti i slu6ate otkrowenni lyji i gi predawate posle.
115
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бабите ни може да са раждали по нивите,но поне с баба акушерка.А тогава смъртността при бебетата наистина е била висока.
114
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Калпаво поколениеДа бе раждали бабите ни по 4-5 деца на полето, ама от колко родени деца са оставали живи 4-5 не казаваш.
113
47
 
25
 
! Отговори
Калпаво поколение преди 11 години
Айде стига сте плямпали идиотщини. Някога са раждали само в домашни условия и от бебетата е израствало здраво поколение. Аз самият съм роден на нивата, ето ме вече на 75 години съм. Младото женско поколение е изнежено, неспособно да създаде здраво поколение при екстремни условия. *** раждат без лекари и раждат здрави деца. Жените ни станаха лигли, разнежени капризи. То и затова няма деца. Бабите ни са имали по 4 - 5 и повече деца, здрави и силни, а техните правнучки - нежни префурцани.
112
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кво е тва раждане в домашни условия, вие да не сте животни ве ?да се забрани бързо !
111
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обстоятелствата около този случай още не са изяснени, има само някакви твърдения на анонимни лекари, които противоречат на твърденията на момичето и на близките. Нормално е да се преекспонира във връзка със заведеното дело от Хелзинкския комитет. Почакайте да видим за какво става дума.
110
0
 
49
 
! Отговори
Даскала преди 11 години
Какъв интелигентен човек, всяка година младежите стават все по-високи (от ГМО храните) и все по-***..
109
2
 
48
 
! Отговори
Б преди 11 години
Съжалявам много за трагедията на това момиче, но като интелигентен човек се предполага, че е трябвало да посети и други специалисти да определят точния термин.Вече има и 4-д ехографи от които точно могат да и кажат точния термин.Ситуацията при мен беше същата, нередовен цикъл, овулация на 58 ден и вече се радвам на прекрасно дете, но аз не се доверих само на женската консултация, а ходих и на 3 4 други специалиста
108
2
 
35
 
! Отговори
до 131 преди 11 години
На студентите държавата плаща 2800лв след като родят. И това е само за родили по време на следването.Така че има опции за заем и т.н. Не че нападам момичето, съжалявам я, но просто казвам, че при желание е имало опции.
107
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1Ами като ти поискат 500 или повече лева за "дарение",какви ще ги дъвчеш? Какво като е студентка? Вероятно нямат пари.
106
4
 
16
 
! Отговори
piri преди 11 години
Balgariq v XXI vek.Zdravnite osigurovki bili niski,4e kolko sa ni zaplatite,cqlata za zdravni osigurovki li da dadem?Mnogo jalko,nay - bednata strana sme,a ni6to ne pravim ,za6to i deputatite ne jiveqt bedno,togava moje da se setqt da podobrqt polojenieto na naciqta.
105
3
 
17
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
до118 открих я но тя не ми вярва че е открадната много си приличаме........... имаме еднаква професия еднакви коли цвят и модел.......много е гадно
104
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До AHAЛИНЮристи ги направиха многото ни "университети"В тия университети ти дават диплома за юрист, дори ако случайно си влязъл там , за да ползваш по спешност... тоалетнатаТо и резултатите от работата на тия "юристи" са за ...
103
4
 
15
 
! Отговори
и това го има преди 11 години
До Анонименпо-добре виж пъпките на мъжа си Хубавото на раждането в болница е , че минава за сметка на заведението, ако съпругът е "кръшнал малко " в последните дни на бременността

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe