24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи

Министър Десислава Атанасова против раждането в домашни условия
11 ное 2012 17:30,
180
24-годишната студентка, изгубила бебето си: Просто така се случи
Снимка: архив, Булфото

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Тя е студентка и редовно е посещавала женска консултация.

Жената отрича раждането у дома да е нейно решение, а "просто така се е случило".

Пациентката е била с нередовен менструален цикъл и е трябвало да ражда по-късно.

"Била е съветвана от женската консултация заради това, че менструацията й е нередовна, най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е на 17 ноември, и тя е решила да изчака малко и най-накрая родила вкъщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев.

По неговите думи опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи още лекарят. 

Трагичното раждане започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Чак към 6 часа са позвънили на тел. 112, след като бебето се родило мъртво. В момента родилката е в тежко емоционално състояние, но няма опасност за живота й.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обави категорично против раждането в домашни условия.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова пред "Фокус".

Още по темата
 Според нея узаконяването на раждането в домашни условия ще оскъпи многократно процеса.

„В момента за раждане, без значение дали родилката е здравно осигурена или не, плаща държавата. Ако трябва допълнителни екипи да се осигуряват за раждане вкъщи, трябва да е ясно кой ще плаща за това и ако има последствия или лошо стечение на обстоятелствата и се наложи родилката да бъде приета с усложнения в лечебно заведение, също трябва да е ясно кой ще носи тежестта на това”, отбеляза здравният министър.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самият факт, че до страсбург пишем на български, говори, че там шайка наши "съотечественици" лапат яко рушвети, за да обогатяват бг престъпния свят
101
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е обществото да се запознае поименно с тая ***, наречена български хелзински комитетТези от тях, които познавам са с психични отклонени Важно е да знаем, кога не си пият лекарстватаСъщо е важно да познаваме поименно членовете на тоя съд в страсбург, защото ни съдра кожата да плащаме на малкото ***, които законът успява да накаже
100
2
 
33
 
! Отговори
до 117 преди 11 години
Да, обстановката в държавните болници наистина е отвратителна. Отношението към родилките, особено тези които не са си платили, също. Но животът ни, животът на детето, което носим са най-важни и трябва да са приоритет номер 1. Ако трябва ще се лиша от всичко друго, но ще събера пари, за да родя в нормални условия, при лекари които са хора. И няма да ме е яд за тия пари, защото ще съм ги дала за здравето си. Много хора смятат, че здравеопазването е нещо, което им се полага по право, но не никъде н
99
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Раждала съм два пъти, за последно преди 12 години, когато още нямаше частни клиники. Огромно беше огорчението ми, защото от средния персонал всячески се постараха да вгорчат пребиваването ми в т.нар. "родилен дом". Какъв дом?!!! Гадна клоака, неподдържана и доста ***, с неудобни легла и санитарни възли, от които липсваха даже крушките! Заразиха бебето ми със стафилококи, както и всички останали, впрочем. Та, питам се, какъв е смисълът да се ражда в подобна обстановка?
98
0
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
250 лв здравна вноска месечно? Я дай пак....25 лв може, но 250:))))) Осигуровките месечно наистина не са малко, заради пенсионното осигуряване , но специално здравните вноски не са особено големи.Иначе за другото сте права.
97
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извинявам се, защото все пак момичето е загубило бебето си, което винаги е тежко, ама... е може ли такава тъпотия???!!! Сигурно вече всички са гледали клипчета в нета как протича едно раждане, а и никой не обича болниците и да се държат кофти лекарите (защото няма съмнение, че е така), ама това тяхното е пълна безотговорност към детето, което са създали!
96
3
 
26
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Мисля, че тя сама не си вярва на лъжата.Сторила е велика глупост, да си признае грешката.Само така ще и бъде простено.В противен случай вечно ще и тежи тази огромна лъжа !!!
95
1
 
31
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
преди около 40г откраднаха близначката ми от родилното в ЛОВЕЧ казвайки че е мъртва и я осиновяват *ловешки медици* детски лекар и к**ва от хирургията,после същите крадат друго дете пак близначка по същия начин и го осиновяват.................ГОСПОД ДА ГИ НАКАЖЕ ДАНО ЗА ЗЛОТО което причиниха на семейството ми ............дали не са правили опити с тях
94
3
 
27
 
! Отговори
AHAЛИН преди 11 години
БАЙ ИВАНЕ, АКО ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ОБЕЗПЕЧИ ТОВА ПРАВО НА ИЗБОР / А ТЯ ОЧЕВИДНО НЕ МОЖЕ / ТО ТРЯБВА ДА ГО ЗАБРАНИ. АКО ГО ЛЕГИТИМИРА ТОВА ЗНАЧИ ДА ДЕЗЕРТИРА И ХОРАТА ДА *** ПО КЪЩИТЕ / МАЙКИ И ДЕЦА /. ЕДИН ДЕН КАТО СТАНЕМ БОГАТА СТРАНА СИГУРНО И ТОВА ЩЕ СТАНЕ. НО НЕ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ДРАМА НА ТАЗИ СТРАНА ОСОБЕНО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ДА РАЗРЕШАВАМЕ НА *** ДА РАЖДАТ В КЪЩИ, РЕСП. ДА СЕ ОСИГУРЯВА РЕСУРС ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ЗА ПРИЩЕВКИТЕ НА ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ.
93
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 11 години
това дете дали наистина е било родено мъртво? Какво са правили близките до сутринта, а не са извикали бърза помощ? Иначе аз съм за това жената да има избор - дали да роди в дома си, но да е в присъствие на лекар.
92
5
 
31
 
! Отговори
Сектантка е преди 11 години
жената в случая изрично е забранила евентуални преливане на кръв и донорство-деяния, характерни за сектанти. Ненамеса на медици при раждане е друга характеристика на такива "чеда". Лошо е само едно - понякога от бурените избуяват красиви цветя и никой няма право да лишава от шанс за живот. Единствен светъл лъч е, че в Америка не спечели мормон-може света да има малък шанс.
91
3
 
34
 
! Отговори
AHAЛИН преди 11 години
тези от БЕХ са най големите палячовци ..скривайки се зад правата и свободите на човека защитават геьове, п***расти, травестите, лезбоси.. ей сега и това.това са някакви нереализирани типчета които търсят сензации и се правят на юристи
90
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде министърката да каже, къде ще раждат жените от районите със закрити болници.Че има ***, които го правят умишлено е така, но те не са много.
89
0
 
21
 
! Отговори
Таня преди 11 години
Според мен веднага е трябвало да я закарат в болницата, те за кви се мислят тия
88
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забранете "даренията" от 1000 лева при раждане и хората няма да раждат вкъщи.
87
1
 
25
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
и да си пропаднал и деградирал 5 лева ще имаш да закараш жена си с такси до болницата.Друг е въпроса ако не живееш в град, а село където няма акушери.
86
1
 
19
 
! Отговори
ash преди 11 години
Господ дава, но в кошара не вкарва!!!
85
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедните нямат пари за такси за болниците и за осигуровки. Неслучайно над 2 милиона българи и *** са без здравни осигуровки заради безработицата.
84
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми аз имах комшии, дето 2 дни се бяха опитвали да свалят температурата на детето си от 42 градуса, докато накрая отиват на лекар. И не за друго, а от чист мързел и тъпота.
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали нямат право да упражняват лекарска професия без разрешително? Как така неграмотни маймуни се захващат с такова нещо и утрепват бебето? Защо не са в затвора? Има ли правораздаване в тази държава?