Раждане в домашни условия завърши с фатален край

Бебе се родило мъртво, след като родителите не извикали медицинска помощ
11 ное 2012 12:14,
167
Раждане в домашни условия завърши с фатален край
Снимка: архив, Impact Press Group

Бебе се е родило мъртво при опит за на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”.

Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза още той.

"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега съдът на пед***тите и *** да осъди България според поредния гнусен донос на БХК!
6
14
 
79
 
! Отговори
До номер 5 преди 11 години
Е ти какво ,защото доктора ти се е скарал и ти си решил, че си по компетентен от него ли бе олиго.рен, че ти като отидеш на кормуване и инструктора и той ти се скара какво правиш ще спреш да ходиш и ще почнеш да караш без книжка ли ?
5
48
 
54
 
! Отговори
@3 преди 11 години
Каква пропаганда. Като отидеш на доктор и доктора навъсен излезе и се развика "Какво ми се мъкнете тука, нямате ли си джипита?", това пак ли е пропаганда?А раждането в домашни условия не е страшно, въпроса е да присъства някакъв опитен акушер.
4
13
 
61
 
! Отговори
До номер 3 преди 11 години
Абсолютно правилно при ражданията в домашни условия смъртността е много по висока и дори ако извадим от броя на починалите новородени тези които и в болницата нямаше да могат да ги спасят пак остава значителен брой бебета, а родителите на тези бебета понеже следват традиция или може би религиозни възгледи или нещо друго, не знам. Та тези родители се превръщат в убийци и то убийци на собствените си деца !!!!
3
12
 
109
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъпата ПРОПАГАНДА на ОМРАЗА и НЕДОВЕРИЕ към БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ,водена от единен пропаганден център,дава вече отровните си резултати!Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула, заяви Георги Паздеров.Много хубаво го е казал човекът!Няма как да е нула,и в Щатите,и в Канада,и в Европа има малък процент смъртност,но не е НУЛА!
2
26
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що не напишете името на *** бе?
1
17
 
48
 
! Отговори
11 преди 11 години
да живее ПРОПАГАНДАТА!

Спонсорирани публикации