Раждане в домашни условия завърши с фатален край

Бебе се родило мъртво, след като родителите не извикали медицинска помощ
11 ное 2012 12:14,
167
Раждане в домашни условия завърши с фатален край
Снимка: архив, Impact Press Group

Бебе се е родило мъртво при опит за на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”.

Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза още той.

"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
10
 
41
 
! Отговори
123 преди 11 години
В Холандия масово жените раждат вкъщи, а % смърност сред новородени е най-нисък в Европа, и сред най-ниските в света като цяло. Изискването е да може да стигне до болница за 5 мин в натоварен трафик, ако нещо се обърка.
46
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги съм казвал, че този Комитет в България се състои от: зависими от алкогола личности, със затъмнени мозъчни функции! НЕ ЗНАЯ В КОЯ ДЪРЖАВА В ЕВРОПА, В СВЕТА ИЛИ В ДРУГА ВСЕЛЕНА, КЪДЕТО ИМА КОМПЮТРИ, ПЛАЗМЕНИ ТЕЛЕВИЗОРИ И САМОЛЕТИ НЯКОЙ ЩЕ ПОИСКА ДА РАЖДА У ДОМА, А ШЕПА НЕНОРМАЛНИЦИ ЩЕ ЗАВЕДАТ ДЕЛО, ЧЕ ДОРИ И В СТРАСБУРГ/ ДА НИ ВИДЯТ ПРОСТОТИЯТА/!
45
26
 
37
 
! Отговори
123 преди 11 години
Смъртността при домашните раждания е същата като при болничните раждания, респективно смъртността на новородени сега е същата като преди 50 години, когато са раждали по нивите. Домашното раждане е в пъти по-добро от болничното, защото липсва фактор стрес, в болницата раждаш в най-болезнената, но най-удобна на лекарите поза, масово процеса се насилва с медикаменти, когато жената ражда го прави САМА, акушерката само крещи и чака бебето да излезе. Никой не ти държи ръката като по филмите....
44
12
 
48
 
! Отговори
МАЙКА преди 11 години
Ами сега как и от кого да потърсим съдебна отговорност за ПРАВОТО НА ЖИВОТ на това невинно детенце?Тези жени, откачени сектантки, които агитират във формуните пространства и пълнят главите на (за съжаление глуповати) бъдещи майки, трябва да бъдат обявени публично и да понесат съответната наказателна отговорност! Информирайте се малко преди да си играете със съдбата на детето си - Google Search : Hurt by Homebirth, има специално място, където опечалени майки разказват за тези трагедии!
43
24
 
35
 
! Отговори
у преди 11 години
Ами направете си справка - в цивяилизованите държави го правят. Жалко за България, щом самите български жени искат да бъдат принуждавани и лишавани от избор. И още нещо. Аз също съм родила две деца. Третото ще го родя в друга държава, малко п-на север. Където ИМАМ избор.
42
17
 
60
 
! Отговори
*/* преди 11 години
Не ми е жал,затвор за родилката и обкръжението й!Стига вече с това"право на избор"..След като кралските особи и милиардерски жени раждат в клиники в 21 век,значи има защо!!
41
9
 
37
 
! Отговори
sssssss............ преди 11 години
При нас единствените обяснения, който е дала е, че така се е случило. Била е съветвана от женската консултация, заради това, че менструацията й е нередовна най-вероятно не е терминът 17 октомври, а е 17 ноември и тя решила да изчака малко и най-накрая родила в къщи. Причините за смъртта на новороденото ще уточняват съдебните лекари. Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането, допълни д-р Душепеев.
40
12
 
50
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Хич не ми говори за цивизованите държави и за някакви клетви- да не би хляба, дрехите и тока да ми ги плащат те? СРАМНО ЛЕКАРСКО ЗАПЛАЩАНЕ У НАС - в масовия случай- НЕ СИ СТРУВА ДА СИ ЛЕКАР В БЪЛГАРИЯ- ако си честен биваш плют, омерзен и безпаричен- ДОКАТО НЕ НИ ПИСНЕ И НА НАС.
39
14
 
66
 
! Отговори
до У - 44 преди 11 години
Глупости на търкалето!!! Ще идват лекарите при теб! че това да не е концерт по желание, бе! Утре някой може да иска сърдечната му операция да я направят вкъщи! Родила съм две деца и съм категорично против всички тия простотии, че раждането е естествен процес и трябва да се прави вкъщи. То и смъртта е естествен процес, ама всеки търси лекар до последно.
38
13
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като искат да раждат вкъщи, това си е техен проблем. Ако щат и на нивата да раждат. Изобщо не ми пука ще живеят ли или не. Но не може да задължават лекари да ходят по махалите да ги израждат. Или в болница, или сами, това е положението.
37
8
 
51
 
! Отговори
справка преди 11 години
Защо пишете и четете глупости, като даже не си направихте една елементарна справка от достоверен мед,сайт? Как ви се вижда смъртност на новородени у дома 0.9% спрямо болнична 0.02% а? Нито има за какво да се спори - като си *** и не се интересуваш от професионални съвети си поемай риска САМ!webmd/baby/news/20100702/home-births-linked-higher-newborn-death-rate
36
22
 
42
 
! Отговори
y преди 11 години
Айде стига плювни! Да ме прощава доктора, ама и той не е съвсем прав - не може в 21 век да се задължават хората да ходят в болница. В цивилизованите държави избора е следния: Когато започнеш да раждаш или ти отиваш при лекарите(в болницата), или лекарите идват при теб (у вас). Дори по времето на спартаците ражданията надали са били неасистирани-човешките жени имат нужда от помощ при раждането. Иначе всички ще оживеят е въпрос на чист късмет.
35
14
 
35
 
! Отговори
do 37 преди 11 години
OMG!!!! гледах клипа в тубата, човече това е НАЙ-УЖАСНОТО НЕЩО, КОЕТО НЯКОГА СЪМ ВИЖДАЛА!!!!!!
34
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 37 А да е пълно с това как умират децата при раждане в къщи .Или такива не слагат ,за да не плащат за доуемнтирени убийства .
33
12
 
48
 
! Отговори
жена преди 11 години
аз си умирам от страх да родя в болница, та какво остава вкъщи!!
32
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И от кой етнос са?
31
14
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да си много, много хахава, за да решиш, че раждането в къщи е по-добре за бебето и за теб. В тази статия не се коментира непрофесионално лекарско поведение, няма нужда да се сее безпричинно омраза към всички от съсловието на база на ...лелята на комшийката на чичото на една жена каза...
30
9
 
44
 
! Отговори
до една преди 11 години
Благодаря за съчувствието.Аз също не искам да обидя незаслужено някой.Факт е,че в Бг.трябва да се вземе отношение по този въпрос.Не живея в Бг.,Всяка година обаче съм в отпуск за един месец и имах много добри впечатления от родината ми.Но тази година се наложи да се сблъскам с родното здравеопазване-останах потресена и разбита.Няма думи,с които бих изразила разочарование,ужас и отвращение от това,което видях.
29
25
 
41
 
! Отговори
какво преди 11 години
До МайкаИзбягването на имунизациите не е извращение а разумно решение, което малцина вземат
28
12
 
66
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
А кой докара лекарите до там ??? Та лелката , дето къса билетите в градския, взима колкото млад лекар. Изкарай един ден с екип на бърза помощ , тогава плямпай по форумите .