Раждане в домашни условия завърши с фатален край

Бебе се родило мъртво, след като родителите не извикали медицинска помощ
11 ное 2012 12:14,
167
Раждане в домашни условия завърши с фатален край
Снимка: архив, Impact Press Group

Бебе се е родило мъртво при опит за на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”.

Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза още той.

"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
10
 
35
 
! Отговори
nona преди 11 години
До до 102Наистина ли мислиш това,което пишеш?!?
106
13
 
48
 
! Отговори
75 преди 11 години
Най-лошото в цялата работа е,че сега не можем да обвиним докторите.:(
105
9
 
45
 
! Отговори
до 121 преди 11 години
не плащат *** за нищо - щото *** като раждат, в двора на болницата седят 10-15 ***, които чакат да роди. един познат гинеколог беше много притеснен, щото имаше едната *** родилка, която беше получила усложнения и ходеше по два пъти на ден, даже в извън работно време, да я преглежда. голяма загриженост, голям страх беше :D
104
11
 
34
 
! Отговори
Kirilov преди 11 години
po-dobre v bg bolnitzite da rajdat bg kravite , bg ovtzete, bg svinete, bg kobilite, bg magaretata, bg kozite...ta da e sigurno bg jivotnovadstvo!
103
19
 
39
 
! Отговори
Димитрова преди 11 години
Няма логика да искат от мен "компетенции", за да реша, дали да раждам сама вкъщи, а да не искат "компетенции" за това как да отглеждам и възпитавам детето си след раждането. Родила съм две деца в болница и смятам, че е по-сигурно и удобно, но напълно разбирам всички, които изпитват огромно нежелание да стъпват там.
102
11
 
47
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Съжалявам за детето ти и вярно, че ваксини в някой случай причиняват заболяванията. Аутизмът обаче не се причинява само от ваксини, а има такива случай и при неваксинирани деца. Въпросът е, че ваксините се правят и за общността като цяло - ако не щеше да има едра шарка, болни деца от нещо сериозно сред бременни, което може да увреди плода и т.н. Това е като секциото - стастиката сочи, че деца, родени със секцио по-често имат детски паралич. Но това са единиците, а не общия случай.
101
10
 
82
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Кога ще се потърси отговорност от списващите сайта Родилница? Помните ли случая от м.май миналата година, когато вместо да се отиде в болница, майката решава, че ще я консултират "специалистки" от Родилница, он-лайн. Бебето се роди мъртво, 4.200 кг здраво бебе се задуши, защото майката с промит мозък, не пожелала да потърси помощ при раждането. Това бебе щеше да е живо сега!!! Внимавайте с този сайт, пишещите са пълно хахо, не им се доверявайте!!! Прокуратурата трябва да се самосезира.
100
24
 
42
 
! Отговори
тоталната глупост преди 11 години
Израел е започнал да обстрелва Сирия с ракети! Както е тръгнало, войната между Израел Сирия и Иран ще се състои на българска територия. Поради тоталната глупост на режима на пожарникаря!
99
38
 
41
 
! Отговори
до 102 преди 11 години
Не съм сектант,дъновист,даже вярващ.Но ако можех да върна времето назад,нямаше да дам да убодат детето ми-вече е на 4 години,а още чистим уврежданията от ваксините-разбирай атопичен дерматит,алергии,прекалено чести бронхити.Ако бях продължила с конвенционалната медицина,досега щях да си имам астматик.И пак съм благодарна,че ваксините му докараха "само" тези проблеми,че не е аутист,епилептик-да изброявам ли още?Защото в общности,в които не се провеждат ваксинации,няма НИТО ЕДИН случай на аутизъм
98
19
 
61
 
! Отговори
7 преди 11 години
Гледам много доктори тук са се разцъкали. Да питам, че ми е любопитно - от *** като раждат взимате ли по 500 лева за избор на екип? Или това е само за такива дето се осигуряват?
97
11
 
51
 
! Отговори
Уран преди 11 години
Ако е въпрос на пари, то изборът за домашно раждане с присъствие на медицински персонал би следвало да е платен. Ако нещо тръгне зле, откарват те в болница. Така е у Европа, не виждам къде е проблемът. Престъпен е отказът от съдействие, а не правото на избор.
96
16
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Меко казано не харесвам БХК,но в случая с домашното раждане и нежеланите интервенции в болниците имат право.в Холандия 40% от ражданията са в домашна обстановка,но всичко е добре обмислено.Към всяка родилка има акушерка,която да я подкрепя и напътства,да следи за нормалния родов процес.Ако нещо се обърка веднага може да се реагира за минути жената да получи достъп до болнична помощ.
95
12
 
39
 
! Отговори
Уран преди 11 години
"Била е съветвана от женската консултация, заради това, че менструацията й е нередовна най-вероятно не е терминът 17 октомври, а е 17 ноември и тя решила да изчака малко" .. Явно след термин ни тонове са следили, ни нищо и после проблема къде го изкарват (то реално е отделна тема, ама го навързват манипулативно).В България е незаконно не да се ражда в домашни условия, а да присъства медицински персонал на такива раждания, реално отказва се съдействие.
94
10
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ima edin sait estestveni idei .... tam vsichki drujno se hipnotizirat, posle obikalqt baira, slushat vodata v durvetata, spqt na otkrito, qdat treva, kato se priberat vkushti sa kato predrusali i znaete li kak se kazva tva. ZABLUDA ! Psihicheski nestabilnite hora pravqt tova kato se samoubejdavat kolko sa bio i stabilni i taka ubejdavat i drugite...sekti !!!!
93
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе какъв ви е проблема , родила , мъртво било , толкоз . Човек ще каже ,че е било ваше , или ваще п*тки е ползвала да го роди. Всяка жена има право да си прецени какво да прави , дали да ражда естествено или в болница . Вие нямате думата , не вашия живот се рискува и не във вашето тяло е плода. Когато почнете да износвате и раждате - тогава ще преценявате ама само за себе си.
92
13
 
46
 
! Отговори
Една българка преди 11 години
"Не трябвало майките да избират къде да раждат".Да го направят като в белите държави с асистирано раждане,акушерка,лекар и т.нАз и двата пъти си платих за избор на екип-и двата пъти лекарите дойдоха накрая,когато всичко беше свършило,въпреки,че им се обадих веднага, раждаш си и никой не ти обръща внимание.Ами не стига това,ами сестрите се държат с теб като с животно- грубо,арогантно.А за трагедията на младото семейство,дето в частна луксозна клиника им бяха изгорили детенцето думи нямам.Търговци
91
12
 
48
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Не случайно и едно време е имало акушерки, когато са раждали в домашни условия. Като се разболееш от грип, отиваш на лекар да ти каже какво да пиеш - не четеш в интернет какви билки има и да си предписваш самолечения. Явно лекарите като учат толкова години имат идея как да реагират , ако има кръвоизлив, ако детето се роди с нисък пулс, ако има затруднено дишане и т.н. и една навременна намеса ще спаси няколко деца-не всички. Решиш ли да не използваш познанията им, ти сам намаляваш шансовете си.
90
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все едно не може да натовариш жената в едно такси и да я закараш в първата болница и да роди. Айде стига сте обвинявали 112
89
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
""Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Ха , компетенции , аз си мислех ,че компетенциите идват с матката и ваг**ата , тоя за какви компетенции дрънка.
88
9
 
47
 
! Отговори
Доктора преди 11 години
Ей, дали ще е цезарово или не се решава с медицински екип. Често има невъзможност да се роди нормално, поради ред причини в майката, които не разбирате. Няма лошо да се роди нормално, ако това да е под лекарско наблюдение... за какво тия хора учат за гинеколози, защо има архитекти, защо има пилоти? Аз понеже съм с био нагласа да подкарам един хеликоптер...... Кви са тия лудории ?! С живота шега не бива. Има само един Бог, който решава кой ще живее и кой не. Ние нямаме !