Раждане в домашни условия завърши с фатален край

Бебе се родило мъртво, след като родителите не извикали медицинска помощ
11 ное 2012 12:14,
167
Раждане в домашни условия завърши с фатален край
Снимка: архив, Impact Press Group

Бебе се е родило мъртво при опит за на майката за раждане в домашни условия в Бургаско, съобщи Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас, цитиран от „Фокус”.

Раждането е започнало в 02.00 през нощта, но родителите не са позвънили веднага на 112 и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността.

Раждането е продължило около четири часа, като първият сигнал на тел. 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение. Засега не се съобщават подробности за причините за смъртта на новороденото.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

"Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза още той.

"Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции, няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас и посъветва майките да не го правят.

В края на миналия месец БХК заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от името на бременна жена, която желае да роди у дома си, но не може свободно и сигурно да направи това, защото българското законодателство предвижда ражданията да стават само в лечебни заведения, а лекари и акушери, които асистират домашно раждане, носят административно-наказателна и наказателна отговорност.

БХК поиска съдът в Страсбург да задължи България да промени порочния си закон, който произволно принуждава жените да раждат институционализирано – само в болници, в които трябва да плащат, ако искат бащата да е до тях, в които са държани отделно от бебетата си, прилагат им се нежелани намеси и персоналът ги третира грубо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
47
 
! Отговори
една преди 11 години
До 32 - извинявам се, ако съм те засегнала, не това целях. Зная, че в България има лекари - ***. Но от народа зависи как това ще се елиминира. Това имах предвид. Не трябва да се търпи. Някой долу пише, че санитарките не чистели, ако не им платиш. Ами като почнат да ги уволняват наред за несвършена работа и да ги карат да си връщат заплатите, понеже са взели пари, за нещо, което не са свършили, ще почнат да се пооправят нещата. И с лекарите така, че и по-строго.
26
14
 
54
 
! Отговори
до една преди 11 години
За това как някои лекари се държат с нас??? Искайки подкупи и оставяйки родителите ни да умират,поради некадърност и безхаберие?? За съжаление се сблъсках лично с тази тъжна истина.Затова не давай глупави съвети.Аз не съм лекар,не мога да да взема необходимото решение,да правя операция-съответно лекарят носи тази отговорност.Положил е клетва.Съгласна съм,че не винаги може да се спаси човешки живот,но когато може и виждаш ,че ЛЕКАРИТЕ не правят необходимото,тогава вече е тъжно.
25
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко е сбъркано в бг
24
27
 
47
 
! Отговори
7 преди 11 години
Наскоро великите дофтури изпържиха едно зраво бебе с печка духалка - какъв беше %???Може да са искали хората да роди в болница ама някой изрУд да им е поискал рушвет тип избор на екип, те по правило изнудват - една жена разправяше как са й крещели за пари, докато е раждала, едно момиче това лято изрУдите го убиха направо, защото не си е платило - забравихте всичко това май???Затова при всичките рискове, домашното раждане в момента е много по-безопасно
23
16
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в болницата не само на доктора се дават пари ами и на санитарките за да ти изметат стаята иначе не минават да чистят
22
17
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
без пари никой доктор няма да ги погледне
21
22
 
56
 
! Отговори
една преди 11 години
И да, лекарят много, ама много точно го е казал. Абсолютно съм ЗА за закона, който задължава майките да раждат в болниците. А затова как някои лекари се държат с вас, се замислете самите вие. Отново всичко зависи от вас, а не от някой измислен персонаж, който е длъжен да ви "оправи"...
20
19
 
58
 
! Отговори
до Шпицкоманда преди 11 години
Кой ни докара до там бе ,главоч ?! Хората не смеят да влезнат в болницата от страх от рекет ! Не можеш да се изкашляш без да ти поискат пари ! Та избор на екипли,анестезиолог ли,дарения и т.н. всикото това " по желание "! Няма значение,че си осигурен ,а хипократовата клетва е шегичка !
19
13
 
61
 
! Отговори
една преди 11 години
Жалко за бебето, защото никое дете не заслужава да умре заради простотията на майка си.Тя е основния човек, който трябва да се геижи и да следи то да се роди и расте здраво и щастливо.В случая става въпрос за поредния успешно промит мозък, последовател на малоумната западна/американска идеология за натурализъм до степен връщане към пещерното време-да се ражда вкъщи, комбинирано с друг идиотизъм-бащата да присъства на раждането.В културата ни а и до скоро бащите все са присъствали, като гледам...
18
29
 
40
 
! Отговори
л преди 11 години
Съвсем скоро видях една статистика,според която съотношението процент смъртност на новородени в домашни условия и в болница е почти е един и същи.
17
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от тия ***.
16
21
 
43
 
! Отговори
Ime преди 11 години
***. Навсякъде по света, включително любимите ти Канада и Сащ има смъртни случаи при новородените. А и нерядко при майките. По скоро проблема е вбългарският закон, който забранява на лекарите да помагат при домашно раждане. Не случайно България бе осъдена от Страстбург наскоро.
15
13
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вярно е, че когато жената ражда е с единия крак в гроба, но, защо, защо, недоузрели умствено жени искат да си раждат у дома и насилствено да скачат и с двата крака там, жени спрете се, раждайте в болници
14
14
 
56
 
! Отговори
Шпицкоманда преди 11 години
Айде бълвайте дее ... Ако беше "лекарска грешка" , щеше да си изпочупите пръстите . Сега кой ще поеме вината за смъртта на детето ? Родителите , БХК , медиите или по презумпця бърза помощ
13
15
 
42
 
! Отговори
юнака преди 11 години
браво едно крадливо ,*** по малко.
12
36
 
42
 
! Отговори
. преди 11 години
Е защо не са звъннали на 112 в болницата поне лекарите цяха да го удават културно в кофа
11
10
 
60
 
! Отговори
.I. преди 11 години
С нищо не са виновни лекарите. А организацията БХК трябва да бъде забранена. По-правилното ѝ име е АХК - антибългарски хелзински комитет.
10
16
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната кукувица с промит мозък. Нека я съдят за убийство а другите от Естествено за подсрекателство...
9
16
 
72
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
Аха, така значи, да роди тъпата сектантка в къщи,но да има и опитен акушер,в случай, че стане нещо с бебето,да има кой да обере парсата! Айде няма нужда! Напълно прав е #3, стига вече плюхте по лекарите! Приемете ги като необходимо зло! У дома няма апаратура, няма лекарства, няма условия! Като не ви харесва, марш в гората и раждайте сами, пийте утринна роса, убивайте себе си и децата си, ама някъде, където ние цивилозаваните хора няма да ви виждаме и да носим отговорност за безумията ви!
8
9
 
76
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
А когато *** бият лекари или ги псуват защо медийте мълчат? За 600-800лв. /със специалност/, страхотно натоварване и стрес, а сега и никакво уважение- ти какво искаш? Свестен лекар няма да остане в БГ!