Венета Марковска се оттегля в пенсия

„Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”
Обновена: 20 ное 2012 14:50 | 20 ное 2012 11:36,
113
Венета Марковска се оттегля в пенсия
Венета Марковска се пенсионира. Снимка: БТА

Венета Марковска е подала молба за пенсиониране, за да няма повече никакви спекулации около нейното име.

 “В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска пред агенция “Фокус“.
 
“Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още Марковска.

По конституция и закон магистратите се пенсионират при навършване на 65 години. Венета Марковска обаче все още няма навършени 65 години, което не й пречи да се пенсионира при условията на общите условия за всички граждани по Кодекса за социално осигуряване, съобщава "Правен свят".

Преди десетина дни Етичната комисия на ВСС се самосезира по казуса "Марковска". На този етап, обаче, все още се извършва проверка и няма внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. Ако такова не бъде образувано, то при напускането си Венета Марковска ще вземе и 20 заплати обезщетение.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии и Марковска не успя да встъпи в длъжност.

Още по темата
Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В последствие Марковска реши да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея. В последствие обаче реши да отиде на тържествената церемония и да се закълне.

Безпрецедентните действия на държавния глава, който получи упреци, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС, дойдоха, след като премиерът Бойко Борисов няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум".

Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

След създалата се правна каша с проваления избор на Марковска  правната комисия на НС реши да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че се е разбрал с лидера на СДС управляващите да подкрепят техния кандидат, независимо кой е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90, НЯМА млади хора със същото образование. Или ако има, то те са толкова малко, че без хората на пенсионна възраст няма да минем. Само ти напомням - диплома не значи образование. Младите хора имат и дипломи за средно образование, но 80% от тях не могат и името си да напишат без правописна грешка. А за юристи не ми се говори - от три месеца се разправям с дипломиран юрист, действащ адвокат. Не ме послуша и от съда го върнаха два пъти за непълни документи. Да не говоря за лекари, инженери и други
72
6
 
15
 
! Отговори
Гладен Пенсионер преди 11 години
До Пенсионер. Хахаха пич много ясно, че не съм пенсионер. А наглата баба я избраха всички, включително и твойте другари от позитано. А най-забавното е че обвинявате ГЕРБ, че са я избрали обаче всичи партизани задружно я защитавате. Горката баба жертва на интрига, колко милиона е изкарала тя си знае :D
71
2
 
17
 
! Отговори
678 преди 11 години
ПРАВИЛНО!ИМА МЛАДИ ХОРА СЪС СЪЩОТО ОБРАЗОВАНИЕ,КОИТО СТОЯТ БЕЗ РАБОТА.ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ВЪН,ОСВОБОДЕТЕ РАБОТНИ МЕСТА ЗА МЛАДИТЕ.КАТО ИСКА ДА РАБОТИ ДА СИ НАПРАВИ ЧАСТНА ФИРМА.АМАН ОТ КЪРЛЕЖИ!
70
1
 
4
 
! Отговори
Крапичо преди 11 години
тоя звер не може да се пенсионер, тоя връви с мъжките стандарти (само като я видят в НОЙ няма да я питат, диркетно "Господине")
69
0
 
7
 
! Отговори
9та глуха преди 11 години
политическа шизофрения:преди да стане президент е силно партиен, като президент- партийно безпристрастен, после пак партийно активен, като КС пак партийно безпристрастен.....АлоооПартйната безпристрастност е като девственността - губи се само веднъж...
68
0
 
9
 
! Отговори
Биволъ преди 11 години
Ще се пенсионира ***, при положение, че е подсигурил старините на внуците на внуците си с толкова много "дарени" апетитни терени в София, из Балкана и по Черноморието...
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С толкова милиони и аз бих се пенсионирал. Няма съдия да не е милионер!
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая смърди и от снимка.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А КАКВА Е ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ----САМО КАКВА ДУМА,ТО ТОВА СИ Е НАПРАВО БЕЗОТГОВОРНОСТ..... КОЙ ЗАБЪРКА ТАЗИ КАША..И СЕГА НОВ ИЗБОР....ГОСПОЖАТА Е ИЗБРАНА,ЛОША ИЛИ ДОБРА-НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА И НАРУШАВА ПРАВАТА...ТО ТОВА НЕ БЕШЕ ЛИ ОСНОВЕН ПРИНЦИП НА ДЕМОСА И КРАЦИЯТА ИЛИ ОСТАНА САМО КРАЦИЯТА.....ТЕЗИ ГЕРБЕРИ ГОЛЯМИ ЦИРКАДЖИИ-СМЯХ...!?!?!
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А разследване и търсене на отговорност по обвиненията на "пенсионерката" ще има ли?
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-сетне!
62
2
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
Това беше най-големия цирк последно време. Никъде не бяха изложени доказателства, само слухове и предположения. Президента културно я бойкотира по молба по телефона. Не знам дали е крала, или не обаче съм склонен да вярвам, че всичко беше направяно за предизборна смяна на съдиите, дали защото Герб не вярват че ще спечелят и си сменят хората със по стабилни или поради друга причина, но фарса си е фарс откъдето и да го погледнем.
61
2
 
9
 
! Отговори
КАНДИДАТ ГЛ.ПРОКУРОР преди 11 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО АНТИНАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ПРАВЯТ НА УЛАВИ И СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ОТГОВОРНОСТТА КОЯТО ИМ НАТРЕСЕ др.Б.Б.???СЛЕД КАТО ВЪПРОСНОТО ПИСМО ИМ Е БИЛО ПРЕДОСТАВЕНО ОЩЕ ПРЕДИ ДА ДАДАТ ВОТА СИ ЗА ИЗБИРАНЕТО НА МАРКОВСКА ?!?!?!ЗАЩО НЕ СА МИСЛИЛИ И ПРОВЕРЯВАЛИ ТОГАВА ???ЗАЩОТО СА ГЛАСУВАЛИ ПО ЗАПОВЕД НА ВОЖДА БЕЗ ДА МИСЛЯТ !!!СЛЕД ТОВА ВОЖДА СЕ ОТМЕТНА ОТ РЕШЕНИЕТО СИ / НЕЩО ОБИКНОВЕННО ЗА НЕГО/ И ТЕ ОСТАНАХА НА УСТАТА НА ТОПА !!!ЗА НЕПРИСТОЙНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ПАК ПО ЗАПОВЕД НА ВОЖДА ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ ....................................................СЕГА АНТИНАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗБЯГНАТ ПОЗОРНОТО ДЕЙСТВИЕ ДА ТРЯБВА ДА СИ ОТТЕГЛЯТ ВОТА И ТО ТОЧНО СЛЕД КАТО КОМЕНТИРАХА ПОВЕДЕНИЕТО НА СИНОДА И ГО ЗАКЛЕЙМИХА !!!!!!А СЕГА ТЕ САМИТЕ ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШАТ ТОВА ПОЗОРНО, НЕМОРАЛНО И АНТИКОНСТИТУЦОННО ДЕЙСТВИЕ !!!! БРАВО ВОЖДЕ !!!!!!!!!!!!!!!! СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ВИНАТА НА САМАТА МАРКОВСКА, НО ТЯ НЕ СЕ Е НОМИНИРАЛА И ИЗБИРАЛА САМА, А ТЕ СА БИЛИ КУКЛИТЕ НА КОНЦИ !МОЖЕ И ТЯ ДА НЕ Е ЧИСТА, НО ТОВА СЕ ПРОВЕРЯВА ПРЕДИ ДА Я НОМИНИРАШ, А НЕ СЕ ПРАВЯТ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ СЛЕД ТОВА ?!?!?!?!?!?! ПРИ ПОДОБНИ ГАФОВЕ В НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ СЕ ПОДАВАТ ОСТАВКИ ОТ ВИНОВНИТЕ В СЛУЧАЯ :ГЛ. ПРОКУРОР МВР МИНИСТЪР ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР РЪКОВОДСТВО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ГЕРБ ВОЖДА А В СЛУЧАЯ И ПРЕЗИДЕНТА СЛЕД ГАФА КОИТО НАПРАВИ ЧАКАМЕ ОСТАВКИТЕ ВИ ГОСПОДА !
60
2
 
3
 
! Отговори
ridddle преди 11 години
Не я оправдавам за нищо, но я похарчиха жената! Ей така стана жертва на интриги. Както и много други в тая ск...апана държава!
59
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Прелъстена и Изоставена
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази баба трябва да бъде съдена и осъдена.Да и бъдат отнети правата за пенсия и няколкото заплати полагащи и се за пенсиониране.Тя трябва да послужи за пример на всички магистрати.Иначе, до сега те са с мисленето, че при най-лошия сценарии, просто ще напуснат съда и ще се пенсионират.Ако ще и да са откраднали милиони.Ами, с тази нагласа няма да можем да спрем корупцията.На запад, ако разкрият корумпиран магистрат, цялата гилдия се отрича от него, а тук се подкрепят като комунисти.
57
2
 
12
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Каква пенсия-тя тази за сливенския.Има ли Прокуратура?
56
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
До Гладен Пенсионер 61Не лъжи. Ти не си никакъв пенсионер ,а най -долен драскач. Независимо ,че тя беше избрана за КС с гласовете на ГЕРБ ,същите клакьори ,които преди 20 дни я адмирираха ,сега започнаха да я псуват?Страшен морал. Няма що.Да сте честити на майка България.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След нея ТИКВАТА и всчки ТИКВИ
54
4
 
6
 
! Отговори
Разбирачев преди 11 години
А Плевнелиев няма ли да го уволнят дисциплинарно поради нарушаване на Констититуцията? Защо тази трябва да бъде жертвана, за да замаже престъплението му?