Венета Марковска се оттегля в пенсия

„Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”
Обновена: 20 ное 2012 14:50 | 20 ное 2012 11:36,
113
Венета Марковска се оттегля в пенсия
Венета Марковска се пенсионира. Снимка: БТА

Венета Марковска е подала молба за пенсиониране, за да няма повече никакви спекулации около нейното име.

 “В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска пред агенция “Фокус“.
 
“Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още Марковска.

По конституция и закон магистратите се пенсионират при навършване на 65 години. Венета Марковска обаче все още няма навършени 65 години, което не й пречи да се пенсионира при условията на общите условия за всички граждани по Кодекса за социално осигуряване, съобщава "Правен свят".

Преди десетина дни Етичната комисия на ВСС се самосезира по казуса "Марковска". На този етап, обаче, все още се извършва проверка и няма внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. Ако такова не бъде образувано, то при напускането си Венета Марковска ще вземе и 20 заплати обезщетение.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии и Марковска не успя да встъпи в длъжност.

Още по темата
Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В последствие Марковска реши да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея. В последствие обаче реши да отиде на тържествената церемония и да се закълне.

Безпрецедентните действия на държавния глава, който получи упреци, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС, дойдоха, след като премиерът Бойко Борисов няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум".

Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

След създалата се правна каша с проваления избор на Марковска  правната комисия на НС реши да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че се е разбрал с лидера на СДС управляващите да подкрепят техния кандидат, независимо кой е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То му стърчи некролога от джоба ,то се натиска за конституционен съдия.
32
10
 
6
 
! Отговори
тато преди 11 години
То по голяма тиква от Бойко няма как да на мерят,така че е все едно коя тиква ще изберат от СДС.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Пешо коня като го монтират,направо си стават''Бременските музиканти'':))))
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази жена трябва да ги спука от съдене.Тиквата се подигра с нея
29
6
 
3
 
! Отговори
Jek преди 11 години
Оставете жената на мира. Вече всичко приключи. За пореден пък от некадърност на ...... се стигна до тук.
28
1
 
3
 
! Отговори
Шопа преди 11 години
Оно мерише на зЕмя,некролога от джоба му стърчи,конституционен съдия му текнало да сатава?!Апа я Непротивоконституциоснователствувам!
27
0
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
До Анонимен 25 Нека се пенсионира,но да и дадат 250лв. пенсия и след като е напуснала от тук и от там да не и дадат 20-те заплати да види кон боб яде ли.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе бегайте не ме занимавайте с тоя Дъртанян беее...!!!!!!!
25
4
 
9
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 11 години
ДЪРТОТО ЗОМБИ ВСЕ ПАК РЕШИ ДА СЕ МАХНЕ--ВИДЯ ЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ С НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ И ОТ ЯД ЧЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ СЕ ОТТЕГЛЯ.ЗАЩО НЕ ГО НАПРАВИ ПРЕДИ 1 МЕСЕЦ,А ЧАК СЕГАМРЪСНИЦА ДЪРТА ГРОЗНА БАБУШКЕРА НАГЛА ПРЕСТЪПНА ДОЛНОПРОБНА
24
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Да би мирно седяла, не би чудо видяла!Древна и мъдра поговорка, в сила и до днес!Ако не беше се заинатила за този пост, щеше спокойно да излезе в пенсия и да си харчи откраднатите пари.Но, това и е наказанието, цяла България да я види и да я оплюе тази нагла, дърта крадла!
23
0
 
13
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
И какво от това, че била голям професионалист !!! Ако наистина е вършила безобразия и, както излъга, означава ли, че трябва да е доживот съдия? Затова я докара България с тези професионалисти! Лъгаха, прикриваха престъпници и работеха само за себе си! Напротив, трябва сега да се разследва още повече тази личност! Какво, като е решила да се пенсионира! Има ли престъпление доказано - В ЗАТВОРА ПЕНСИЯ НЕ И ТРЯБВА !!!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Taм и е мястото ....в пенсия ,иначе да е благодарна ,че отърва затвора !
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разни дъртаци са задръстили не само съдебната система,ами всички институции.Кютат си тихо и се правят,че вършат нещо за да не ги пенсионират.Сумати Агенци,знайни и незнайни службички в министерства са пълни с такива дето се *** по коридорите и ги храним всички ние с данъците ни.ДОКОГА????
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев да вземе пример от нея това е добре за БСП
19
0
 
13
 
! Отговори
революционера преди 11 години
Абе щом в Европа знаят за нея, смятайте какъв съдия е. *** държавата, *** народа заспал
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,твоята справедливост в твоят интерес.След като ти се наслушахме на лъжите и разигра цялата държава.Но има още,като Марковска,които се спотайват ,като мишки.Чакаме да излезнат по-скоро на светло,да се изчисти съдебната система от тази клоака.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е нека се пенсионира да види как се живее с пенсия в България.Ама те май всички са за пенсия.Всички депутати от прехода да се махат!
16
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
След като е за пенсия, защо се натиска за конституционен съдия!За по-голям кокал!Не се наядоха тези хора!Сега президентът и премиерът били виновни!Браво и на двамата и да развъртят метлата на всички пенсионери, които заемат местата на по-младите!И на всички корумпирани ограбващи труда ни!
15
2
 
12
 
! Отговори
revlio преди 11 години
Парадоксът е очеваден за всички: България днес се управлява от комунистите. Никой не си прави илюзии, че те са някакви социалисти, че Държавна Сигурност е нещо друго, че бандитизма в страната не е комунистически, че олигархията не е комунистическа, че Русия, а не Европа им лежи на душата, че са готови да леят кръв и леят кръв, че кучешките им зъби са едва-едва скрити под кривата гримаса на ръмжащи за реванш популисти, че се гърчат като настъпени червеи от собствената си безидейност. Времето отдавна ги е отписало, но те продължават да манипулират и лъжат, да забраняват и да заплашват, да крадат и да убиват.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Марковска подкрепена от всички партии в парламента без Синята коалиция"--какво повтаряте като папагали,че сините не я подкрепили ! Тази шепа смешници само крякат,плачат,смърдят и " предупреждават "! Да си спомняте нещо да са подкрепили ?!