Венета Марковска се оттегля в пенсия

„Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”
Обновена: 20 ное 2012 14:50 | 20 ное 2012 11:36,
113
Венета Марковска се оттегля в пенсия
Венета Марковска се пенсионира. Снимка: БТА

Венета Марковска е подала молба за пенсиониране, за да няма повече никакви спекулации около нейното име.

 “В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска пред агенция “Фокус“.
 
“Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още Марковска.

По конституция и закон магистратите се пенсионират при навършване на 65 години. Венета Марковска обаче все още няма навършени 65 години, което не й пречи да се пенсионира при условията на общите условия за всички граждани по Кодекса за социално осигуряване, съобщава "Правен свят".

Преди десетина дни Етичната комисия на ВСС се самосезира по казуса "Марковска". На този етап, обаче, все още се извършва проверка и няма внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. Ако такова не бъде образувано, то при напускането си Венета Марковска ще вземе и 20 заплати обезщетение.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии и Марковска не успя да встъпи в длъжност.

Още по темата
Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В последствие Марковска реши да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея. В последствие обаче реши да отиде на тържествената церемония и да се закълне.

Безпрецедентните действия на държавния глава, който получи упреци, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС, дойдоха, след като премиерът Бойко Борисов няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум".

Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

След създалата се правна каша с проваления избор на Марковска  правната комисия на НС реши да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че се е разбрал с лидера на СДС управляващите да подкрепят техния кандидат, независимо кой е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
7
 
! Отговори
пишман юрист преди 11 години
чл. 148 т.3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление; - това е единствения справедлив и законен начин да си отиде
12
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А човекът, който компрометира Прокуратурата като институция, и който нищо не разбира от конституционно право - Борис Велчев - КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ В ПЕНСИЯ? А любителят на скъпи мобилни телефони, и също доказан некадърник Анастасов, кога пенсия? Искаме веднага!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли парички и бутнаха да си затвори устата, не ми се мисли чак...
10
4
 
6
 
! Отговори
ДСБ преди 11 години
Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без Синята коалиция.
9
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ГЕРБ,е употребиха за да направят далаверата със СДС,и сега Я изхвърлят като ненужна вещ,това е то Прозрачно Управление
8
0
 
13
 
! Отговори
Бедната бабка преди 11 години
Коя открадна къщата на Оборище 19.
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЗИ ЖЕНА ИЗЛЕЗЕ НАЙ-ДОСТОЙНИЯТ ЧОВЕК ОТЗАБЪРКАНАТА ПОМИЯ НА МУТРАТА БОЙКО,ПОМАКА,ФИДОСКИ И ВСЯ ОСТАЛНАЯ ......,
6
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тази може да е сгазила лука, но прегрешенията и са миниатюрни в сравнение с тези на останалите "заклели се конституционни съдии" като Борис Велчев и Наско Вертуто. Обаче тях ги оставихме... И още нещо - що се отнася до чисто професионалните качества, тази кака е най-добре подготвена от всички, и най-подходяща за длъжността. Да, трябва да се махне, но преди нея трябваше да се разкарат всички останали, най-вече двамата споменати от мен, нищо не разбиращи от конституционно право.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В.Марковска сигурно е чула от Дянков, че пенсионерите в България живеят по-добре.
4
5
 
5
 
! Отговори
Тюлена преди 11 години
Ееееееее викам си - "днес няма новини за мведиината звезда Марковска"....но съм се излъгал явно ! А дано се пенсионира женицата,че да спрат да пълнят новинарските емисии с глупостите около нея !
3
0
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Венчето от двата стола, накрая се отзова на земята.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами, и така не става. Пенсионирането не е сред основанията за прекратяване на мандата на конституционен съдия, а тя е избрана за такъв.Чл. 148.(1) Мандатът на съдия в Конституционния съд се прекратява при:1. изтичане на определения срок;2. подаване на оставка пред Конституционния съд;3. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление;4. фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от една година;5. несъвместимост с длъжности и дейности по чл. 147, ал. 5;6. смърт.
1
2
 
23
 
! Отговори
! преди 11 години
Време беше.Трябва да е благодарна,че ще се пенсионира,а няма да бъде съдена!