ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС

Съдебната система и здравеопазването са най-корумпирани, сочи проучване
29 ное 2012 19:02,
472
ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес,  в парламента имат шанс да влязат 6 политически партии. Освен ГЕРБ, БСП, ДПС,  „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, с добри позиции са РЗС и „Атака“.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. 

За ГЕРБ днес биха гласували 26.1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. БСП има подкрепата на 21% от избирателите. ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4.9 на сто от всички избиратели.„Движение България на гражданите” влиза със сигурност в следващия парламент с 4.3% доверие.

Въпреки че „Атака”  (с доверие от 3.6%) и РЗС  ( с 1.9%) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, социолозите отчитат потенциал те да прескочат бариерата.

В условията на криза националистическите партии по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се, обясняват от Института за модерна политика.

Общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям” в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани също наливат гласове в електоралната мелница на националистите, коментират от Института.

Обявената готовност на РЗС да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиция с бизнесмена Веселин Марешки съдържа потенциал за разрастване, отчитат още социолозите.

Най-одобряваните политици според проучването са Росен Плевнелиев – 59.9%, Бойко Борисов – 48.3%, Лиляна Павлова – 43.4%, , Мирослав Найденов – 39.2%, Меглена Кунева -  38.2%.

Избирателите имат нагласи да възприемат партията на БСП като пенсионерска, ГЕРБ – като милиционерска, а майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева.

65,9% смятат, че корупцията е „много голям проблем” на българското общество, а едва 4 %  смятат, че корупцията у нас  „изобщо не е проблем”.

Данните показват, че доверието към институциите, ангажирани в борбата с корупцията, които могат да постигнат съществени резултати, е на ниско равнище. Това се отнася до съда, прокуратурата, МВР, ДАНС, БОРКОР и парламентарната антикорупционна комисия.

Разпространението на корупцията обхваща всички сфери, с изключение на културата и Църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Налице е песимизъм относно възможността при установена корупция по високите етажи на властта виновните да получат наказание. Въпреки това в обществото има  големи очаквания и съгласие на много сериозна част от него за разследване на част от нашумелите  случаите на корупция, отчитат още социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
1
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Няма проблем от наш"те е ,каза Борисов и се засмя ,а депутати за пазаруване "БОЛ"
302
0
 
11
 
! Отговори
Обикновен Българин преди 11 години
Бойко е пич бе!Я да видим к'ва я надроби само за три и половина годинки::ИЗТЪРВА ЦЕНИТЕ НА:-БЕНЗИН!-ДИЗЕЛ!-ТОК!-ГАЗ!-ВОДА!-ХЛЯБ!-ХРАНА.....и за всичко което се сетиш.Опоска осем милиарда резерв, замрази доходите, оглозга здравната каса, а и очилатото му американско счетоводителче /ДянкOOF/ изтегли кредит който и децата ни ще плащат с лихвите!УНИЗИ РОДИТЕЛИТЕ НИ, ПРОГОНИ ДЕЦАТА НИ И УНИЩОЖИ БИЗНЕСЪТ НИ.Ашкулсум, евалла, аферим!Че и за втори мандат мисли.Ужас....безкрай!
301
12
 
1
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 11 години
Естествено, че ще спечелим след тоз успешен мандат.....а платените цоциолози с а посмешище вече със нагласените си прочувания:Р
300
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ГЕРБавите вземат още един мандат, това ще е официалният край на нещастната ни нацийка, народ и държавичка.
299
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само НФСБ!
298
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Борисов - силен и волеви човек "-Борисов :"Каквото ми кажат Меркел,ЦРУ,това правя"-това волеви и силен човек лие или пу.ка.Кой го е избирал ?Превърнал е държавата в разграден двор бащиния на няколко чиновника.
297
4
 
5
 
! Отговори
хм преди 11 години
Колебая се между Герб или някоя националистичска партия. Аз съм десен избирател, след като СДС/ДСБ ритуално се самоубиха, отпаднаха като вариант. Не че и много харесвах СДС, все пак помня каква огромна корупция беше при тяхното управление. Със сигурност обаче няма да гласувам за БСП, ДПС или Кунева-Пръмова (новото НДСВ), ако ще и пари да ми дават. Но и Герб трябва още да се напънат, направиха доста неща, но не е достатъчно - 3.5, 4-ка мах. За БСП- 2 и 1/2. ДПС - минус 2. Големи мошенници са, кво
296
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишеф гледа БУйкУ сякаш иска да му пристане. БУйкУ няма нищо против - нали са от един дол дренки.23 години офцъте верват на политиците. 23 години офцъте се наслаждават на ан--ен с--с.Да ви е честито офци и все така ан--но
295
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ-ЧО преди 11 години
ДО ВСИЧКИ ДЕСНИ: ВЛЕЗТЕ В ДАРИК И ГЛАСУВАЙТЕ ПРОТИВ МАЗНИЯ СУРИКАТ ЗА ПОЛИТИК НА ГОДИНАТА. АРЕ ЧАО-ЧАО
294
11
 
1
 
! Отговори
Гого преди 11 години
Идва вторият мандат ура-ура
293
1
 
5
 
! Отговори
политолог преди 11 години
Вижте коментара на 363 , това е извадка какви са хората на БСП-ДПС-ДС. С тия *** ли ще правим държава. Това им са аргументите по всички въпроси. Псувни, закани, побоища и каквито гадости се сетите все са от мандраджиите.
292
6
 
8
 
! Отговори
НИНА преди 11 години
САМО БСП .ЩЕ СПЕЧЕЛИМ . НА ГЕРБ ДА ИМ Е.А МАЙКАТА
291
0
 
12
 
! Отговори
Илияна преди 11 години
Нито Росен, нито Кунева са ми любими политици. Единия е чехъл изпълняващ заповедите на някого, а другата е комунистическа снаха със скрити интереси.
290
8
 
13
 
! Отговори
До 359 преди 11 години
Какво му е толкова "силното" бре? Да не е необходима свръх човешка сила за да рита топка и да реже лентички?
289
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИзбирателКато е толкоз силен що в момента го няма в народното събрание а се крие,болен бил......
288
25
 
16
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Борисов - силен и волеви човек - лидер такъв човек трябва на страната. За добро или лошо няма друга алтернатива в момента. Още един мандат и мнозинство и ДПС отива в забвение. Ако не е Борисов кой да е ? Станишев ли? Доган ли? Костов ли ?
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До моля помогнетеМи щом си чул за Позитано 20 кво търсиш тука,бегай там!
286
0
 
0
 
! Отговори
професора преди 11 години
До asistentaСе тая,донеси скалпела и форсекса!
285
0
 
2
 
! Отговори
asistenta преди 11 години
Пише се дИсекция, а не дЕсекциа,...професоре!
284
6
 
12
 
! Отговори
моля помогнете преди 11 години
Спешно се нуждая от работа. Чух, че от Позитано 20 плащали добри пари за постове срещу Герб и за възхваляване на тинана на мисълта С.С.. Моля дайте ми инфо, някакви контакти, говоря сериозно. Предварително благодаря...