ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС

Съдебната система и здравеопазването са най-корумпирани, сочи проучване
29 ное 2012 19:02,
472
ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес,  в парламента имат шанс да влязат 6 политически партии. Освен ГЕРБ, БСП, ДПС,  „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, с добри позиции са РЗС и „Атака“.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. 

За ГЕРБ днес биха гласували 26.1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. БСП има подкрепата на 21% от избирателите. ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4.9 на сто от всички избиратели.„Движение България на гражданите” влиза със сигурност в следващия парламент с 4.3% доверие.

Въпреки че „Атака”  (с доверие от 3.6%) и РЗС  ( с 1.9%) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, социолозите отчитат потенциал те да прескочат бариерата.

В условията на криза националистическите партии по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се, обясняват от Института за модерна политика.

Общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям” в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани също наливат гласове в електоралната мелница на националистите, коментират от Института.

Обявената готовност на РЗС да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиция с бизнесмена Веселин Марешки съдържа потенциал за разрастване, отчитат още социолозите.

Най-одобряваните политици според проучването са Росен Плевнелиев – 59.9%, Бойко Борисов – 48.3%, Лиляна Павлова – 43.4%, , Мирослав Найденов – 39.2%, Меглена Кунева -  38.2%.

Избирателите имат нагласи да възприемат партията на БСП като пенсионерска, ГЕРБ – като милиционерска, а майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева.

65,9% смятат, че корупцията е „много голям проблем” на българското общество, а едва 4 %  смятат, че корупцията у нас  „изобщо не е проблем”.

Данните показват, че доверието към институциите, ангажирани в борбата с корупцията, които могат да постигнат съществени резултати, е на ниско равнище. Това се отнася до съда, прокуратурата, МВР, ДАНС, БОРКОР и парламентарната антикорупционна комисия.

Разпространението на корупцията обхваща всички сфери, с изключение на културата и Църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Налице е песимизъм относно възможността при установена корупция по високите етажи на властта виновните да получат наказание. Въпреки това в обществото има  големи очаквания и съгласие на много сериозна част от него за разследване на част от нашумелите  случаите на корупция, отчитат още социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
До 286 IQ146. Така наречения "Института за модерна политика" е организация, финансирана от хора близки до арестуваните "Кокаинови крале"https://bivol.bg/imp-garev.htmlЦветанов им е спретнал държавен рекет," Пишете каквото ви кажем, а ние ще пуснем Тинко Гарев и Матей Боев поради липса на доказателства". Ясно ли ти е сега защо ГЕРБ са мутри, използващи държавата за рекет.Това е методика срещу всеки един успешен бизнес в България днес.
242
18
 
9
 
! Отговори
добри преди 11 години
Станишев, осве че е ***, също и изглежда точно така :)Апък тоя долу дето плюе по ГЕРБ - айде ходи си лягай, ***! Всичките червени тикви ви чака закриване! Втори мандат! - Пикай газ, ***! ГЕРБ няма алтернатива!
241
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До ДО 301-ИБАН...тогава учи *** и ти и децата ти ако въобще ги имаш....
240
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласуваш за Герб гласуваш за бедноста си!
239
4
 
6
 
! Отговори
ДО 301-ИБАН преди 11 години
ИБАНЕ,ИБАНЕЕЕКАК ЩЕ ГИ НАКАЖЕШ КОМУНИСТИТЕ С...ДРУГИ КОМУНИСТИ...И ТЕ КАТО ПОЧНАТ ДА СЕ НАКАЗВАТ...ТОВА ОТ СЕРИАЛА НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР ЛИ СИ ГО ГЛЕДАЛ !?...ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНЕШ ЧЕРВЕНИЯ ПАМПЕРС НА ГЕРОЯ ВОЛЕНЧО...КРЕМЪЛ ЩЕ НИ СКЪСА АМУНИЦИЯТА ОТ ОНОЖДАНЕ--ТОЙ ПЛЯМПА НААМЕРИКАНЦИ И ТУРЦИ,А НЕМЦИТЕ ГИ ЗАМЕРВА С КЮФТЕТА--ЖАЛЪК ***...
238
18
 
4
 
! Отговори
до Иван преди 11 години
Аз съм за ГЕРБ и нямам против националистите... Даже според мен Каракачанов ще влее малко акъл в леко болната глава на Волен - той прекалява понякога...Така де - накрая може да се окажем в коалиция ;) Втори мандат за ГЕРБ, с подкрепата на Атака и ВМРО... ;) Само да не са ония беловласи стари, до болка познати муцуни от БСП...Все едно са от филм от 80-те... и мисленето им е тогавашно и нищо не могат да направят - само плюят и лъжат...
237
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сбогом герб!
236
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Аз ще гласувам за каквато и да е националистическа партия ,ако се обединят още по добре,...като наказателен вот заради всички до сега власт имеющи ,които съсипаха държавата и циганизираха България...
235
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕ СЕ ГОРДЕЯТ С БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА СИ ЗАКВАСКА...
234
12
 
5
 
! Отговори
до 289 преди 11 години
има нещо такова... и аз никой не познавам, който да гласува за БСП... имам приятели, които няма да гласуват, останалите са ГЕРБ и една приятелка имам, която си е харесала Кунева... изобщо, тия БСП ако мислят пак да включват някакви мъртви души в списъците, както при подписката за референдума, могат да забравят!ГЕРБ с втори мандат!Втора тройна коалиция БСП-БГ-ДПС - Няма да я бъде тая!
233
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИНАГИ ВЕРНИ НА Партията!...КПСС--БКП ВЕЧНА СЛУЖБА !!!...
232
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ МОШЕНИЦИ ЛИЦЕМЕРНИ НЕ ИЗБИРАМ=ТО ДРУГИ ВЪОБЩЕ НЯМАТОВА Е МОЯ ГЛАС !...
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПОКО БОКО,БКП ПЕЧЕЛИ ВИНАГИ,САМО НИЕ ХОРАТА ГУБИМ...
230
6
 
3
 
! Отговори
ДО 277 преди 11 години
ЕДИНСТВЕНО РАЗУМЕН Е ОНЗИ ГРАЖДАНИН НА ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ,КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ЗА НИКОЙ.НАД 200 ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО СТАТУКВО И САБАШКО СЛУЖЕНЕ НА КРЕМЪЛ--ТОВА Е ВСИЧКО.
229
2
 
3
 
! Отговори
Митьо преди 11 години
Когато гледам коментарите тук и виждам каква всъщност е реалната нагласа на хората.Вижда се и как през годините са ни манипулирали, когато информацията беше далеч по-малко. Трябва радикална, крайна промяна- или ще спечелим много, или ще загубим, но е за предпочитане пред това каквито и да ни управляват все да сме на опашката, винаги около границата на оцеляване.
228
5
 
11
 
! Отговори
nnb преди 11 години
Лека нощ на герберските плиткоумни простаци.
227
3
 
3
 
! Отговори
SHUMEN преди 11 години
GERB da ne stroqt magistrali a da vidqt zdraveopazvanetoni kakvo e,horata izmirat kato pilci,skoro nqma da ima koi da patuva po skapanite im magistrali.kolko glupav narod,sqkash ste bezsmartni,10% ot naselenieto vzimat normalni zaplati,v provinciqta rabotish za 300 lv na mesec.nikoi ne iska GERB na vlast v provinciqta.elate da vidite v Shumen,turchelqta ot deliormana pravqt skandali po magazinite ako ne im govorish na turski.GERB sa prodajnici,narodni predateli
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ МОШЕНИЦИ ЛИЦЕМЕРНИ НЕ ИЗБИРАМ=ТО ДРУГИ ВЪОБЩЕ НЯМАТОВА Е МОЯ ГЛАС !...
225
4
 
8
 
! Отговори
Редактор преди 11 години
ГЕРБ води на БКП със 55%... Допусната е неволна грешка, за което молим да ни извините!
224
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тези резултати май са финансирани от Станишев. аз на познавам човек който би гласувал за БСП, дори и родителите ми не биха гласували за тях...ако може някой да обясни и да каже дали познава някой който симпатизира на БСП.