ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС

Съдебната система и здравеопазването са най-корумпирани, сочи проучване
29 ное 2012 19:02,
472
ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес,  в парламента имат шанс да влязат 6 политически партии. Освен ГЕРБ, БСП, ДПС,  „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, с добри позиции са РЗС и „Атака“.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. 

За ГЕРБ днес биха гласували 26.1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. БСП има подкрепата на 21% от избирателите. ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4.9 на сто от всички избиратели.„Движение България на гражданите” влиза със сигурност в следващия парламент с 4.3% доверие.

Въпреки че „Атака”  (с доверие от 3.6%) и РЗС  ( с 1.9%) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, социолозите отчитат потенциал те да прескочат бариерата.

В условията на криза националистическите партии по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се, обясняват от Института за модерна политика.

Общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям” в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани също наливат гласове в електоралната мелница на националистите, коментират от Института.

Обявената готовност на РЗС да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиция с бизнесмена Веселин Марешки съдържа потенциал за разрастване, отчитат още социолозите.

Най-одобряваните политици според проучването са Росен Плевнелиев – 59.9%, Бойко Борисов – 48.3%, Лиляна Павлова – 43.4%, , Мирослав Найденов – 39.2%, Меглена Кунева -  38.2%.

Избирателите имат нагласи да възприемат партията на БСП като пенсионерска, ГЕРБ – като милиционерска, а майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева.

65,9% смятат, че корупцията е „много голям проблем” на българското общество, а едва 4 %  смятат, че корупцията у нас  „изобщо не е проблем”.

Данните показват, че доверието към институциите, ангажирани в борбата с корупцията, които могат да постигнат съществени резултати, е на ниско равнище. Това се отнася до съда, прокуратурата, МВР, ДАНС, БОРКОР и парламентарната антикорупционна комисия.

Разпространението на корупцията обхваща всички сфери, с изключение на културата и Църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Налице е песимизъм относно възможността при установена корупция по високите етажи на властта виновните да получат наказание. Въпреки това в обществото има  големи очаквания и съгласие на много сериозна част от него за разследване на част от нашумелите  случаите на корупция, отчитат още социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИНСТВЕНО РАЗУМЕН Е ОНЗИ ГРАЖДАНИН НА ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ,КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ЗА НИКОЙ.НАД 200 ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО СТАТУКВО И САБАШКО СЛУЖЕНЕ НА КРЕМЪЛ--ТОВА Е ВСИЧКО.
222
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ 2 мандат от всички нас работещите българиЧервената буржоазия и техните глуповати бедняци нямат думата
221
4
 
10
 
! Отговори
до 278 преди 11 години
казва се пАткан :) Тая дума не я бях чувал доста време... :)))За хората от западна България - паткан е плъх :)Иначе, тоя мишеподобен образ си е абсолютен ***!Честно казано не разбирам хората, които защитават БСП. Едно нещо хубаво не се сещам да е благодарение на тях - напротив! Докато при ГЕРБ България е строителна площадка! Има още какво да се желае, но определено са най-добрия избор в момента. Това е истината! Другото са празни приказки...
220
1
 
4
 
! Отговори
ДО 297 преди 11 години
ВИНАГИ ВЕРНИ НА Партията!...КПСС--БКП ВЕЧНА СЛУЖБА !!!...
219
0
 
4
 
! Отговори
Чайката преди 11 години
Ами това е много голям плъх
218
0
 
1
 
! Отговори
Силви питам 278 преди 11 години
Какво е пъткан ?
217
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има една партия за която не се говори - партия на хора от народа. Ако решите, че няма алтернатива - потърсете в интернет - "Глас народен"
216
3
 
3
 
! Отговори
Чайката преди 11 години
Вие ме разсмяхте с този Серго. Във Варна на такъв *** му се вика ПЪТКАН ( като ударението е на " А "
215
5
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
ЕДИНСТВЕНОТО ЛЕКАРСТВО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС СПИРАНЕ НА ПОМОЩИТЕ ЗА РОМИТЕ КОИТО НЕ РАБОТЯТ ТЛАСЪК НА БИЗНЕСА И ИКОНОМИКАТА И РАЗКРИВАНЕ НА ХИЛЯДИ РАБ.МЕСТА ЧРЕЗ АЕЦ БЕЛЕНЕ
214
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИНСТВЕНО РАЗУМЕН Е ОНЗИ ГРАЖДАНИН НА ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ,КОЙТО НЕ ГЛАСУВА ЗА НИКОЙ.НАД 200 ПАРТИИ И ДВИЖЕНИЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО СТАТУКВО И САБАШКО СЛУЖЕНЕ НА КРЕМЪЛ--ТОВА Е ВСИЧКО.
213
2
 
5
 
! Отговори
за 274 преди 11 години
Трябва да си мега *** за да гласуваш за червената буржоа, байчо.....
212
9
 
9
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Не мога да разбера всички от форума които защитават ПП ГЕРБ.Има факти които не могат да се изопачават,защото не зависят от БГ институцииа са предоставени от Евростат,ЕК и подкомисиите,ЕС и Юнеско.Тези факти са в областа на :-бизнес среда-инвестиции-екология-правни отношения-корупция, аз бих добавил и идиотизъм и простащина-селско стопанство-спортПрави впечатление разликата между 2008/9г и 2011г./и изнесени за 1/2 полугодие от 2012г.Е, няма що: ТИКВАТА СИ Е ТИКВА /ГЕРБ :НИКОГА
211
1
 
6
 
! Отговори
До 266 преди 11 години
Готин си човече.За сурикат не се бях сещал. Прилича ми на капибара,плъх,хамстер,полска мишка но твоето сравнение ме взриви : ) : ) : )
210
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може да има все още *** готови да се доверят на свинете гейберастки?
209
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИНАГИ ВЕРНИ НА Партията!...КПСС--БКП ВЕЧНА СЛУЖБА !!!...
208
7
 
5
 
! Отговори
за червените кавали преди 11 години
България е пример за усвояването на европейски средства, похвали ни шефът на групата на ЕНПв Комитета на регионите Михаел Шнайдер.Преди 4-5 години новините, които идваха при нас от България бяха за злоупотреби с парите от структурните фондове и спиране на европейските пари. Днес, вие наистина произвеждате добри новини, за това как се използват парите за инфраструктурни проекти и структурни политики. В София поздравих премиера Бойко Борисов за огромния успех в усвояването на европейските средства и начина, по който използвате парите.Недоумявам критиките на вашата опозиция, че асфалтът не се яде, коментира тойпо време на първата Европейска политическа академия на МГЕРБ, която се провежда в Брюксел. Форумът е под патронажа на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.Шнайдер препоръча да се отговори на опозицията с думите, че имаш нужда от инфраструктура и пътища, ако искаш инвестиции, и имаш нужда от инвестиции, за да създадеш работни места и да имаш какво да ядеш.Той похвали правителството за темпа, с който променя както София и големите градове, така и цяла България
207
3
 
1
 
! Отговори
спинозни, четете :Р преди 11 години
Но да ходи да "пазарува", за да не се пречка в къщи. Да те пуска с колеги и приятели, но да не спира да звъни по телефона. Да се сваля с де що мърда или по интернет скришом. И най-забележителното- да ти подари луканка с два портокала като "символ" за рождения ден... има ги, вервайте ми и бягайте надалече.
206
9
 
5
 
! Отговори
Мека Китка преди 11 години
Суриката с какво възхищение се любува на Борисов,иска му се на *** и той да бъде като мъжете,ама не му отива.
205
12
 
6
 
! Отговори
Станишев-Омега Тъп преди 11 години
Нямам търпение да видя провала на Станишката на референдума,така ще му се дръпне фъшнята,че ще си я разнася като за последно.
204
3
 
17
 
! Отговори
ЛЪЖАТ НИ преди 11 години
Резултата е от социологическо проучване на Института за модерна политика, чийто собственик е цариста и настоящ поддръжник на Кунева Пръмова.НАБЕРЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА : "Борислав Цеков Уикипедия"ЩЕ ОТКРИЕТЕ ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ТОЗИ КОЙТО ВИ ПОДАВА ТАЗИ НЕВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ ПРЕДСТАВЕНА ВИ КАТО СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ.НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТЕЗИ ЦАРСКИ ***.Не забравяйте , че един от избраните за народен представител на НДСВ бе и Бойко Борисов.ЦАРСКИТЕ *** ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ