ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС

Съдебната система и здравеопазването са най-корумпирани, сочи проучване
29 ное 2012 19:02,
472
ГЕРБ води на БСП с 5%, РЗС и „Атака“ с шанс за НС
Снимка: архив, Булфото

Ако изборите бяха днес,  в парламента имат шанс да влязат 6 политически партии. Освен ГЕРБ, БСП, ДПС,  „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева, с добри позиции са РЗС и „Атака“.

Това сочат резултатите от социологическо проучване на Института за модерна политика, направено между 1 и 8 ноември сред 1000 пълнолетни жители на 86 населени места в страната. 

За ГЕРБ днес биха гласували 26.1% от всички избиратели. Управляващите се радват на стабилна подкрепа, най-вече заради липсата на тяхна алтернатива в дясното пространство. БСП има подкрепата на 21% от избирателите. ДПС отново би имало гарантирано място в Народното събрание с 4.9 на сто от всички избиратели.„Движение България на гражданите” влиза със сигурност в следващия парламент с 4.3% доверие.

Въпреки че „Атака”  (с доверие от 3.6%) и РЗС  ( с 1.9%) получават под минимума от 4% за влизане в Народното събрание, социолозите отчитат потенциал те да прескочат бариерата.

В условията на криза националистическите партии по-лесно консолидират вота на недоволните и търсещите прости обяснения на случващото се, обясняват от Института за модерна политика.

Общественият интерес около процеса за т.нар. „радикален ислям” в Пазарджик, полемиката в Кърджали около противопоставянето на ДПС ген. Делов да бъде обявен за почетен граждани също наливат гласове в електоралната мелница на националистите, коментират от Института.

Обявената готовност на РЗС да се яви на парламентарния вот през 2013 г. в коалиция с бизнесмена Веселин Марешки съдържа потенциал за разрастване, отчитат още социолозите.

Най-одобряваните политици според проучването са Росен Плевнелиев – 59.9%, Бойко Борисов – 48.3%, Лиляна Павлова – 43.4%, , Мирослав Найденов – 39.2%, Меглена Кунева -  38.2%.

Избирателите имат нагласи да възприемат партията на БСП като пенсионерска, ГЕРБ – като милиционерска, а майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева.

65,9% смятат, че корупцията е „много голям проблем” на българското общество, а едва 4 %  смятат, че корупцията у нас  „изобщо не е проблем”.

Данните показват, че доверието към институциите, ангажирани в борбата с корупцията, които могат да постигнат съществени резултати, е на ниско равнище. Това се отнася до съда, прокуратурата, МВР, ДАНС, БОРКОР и парламентарната антикорупционна комисия.

Разпространението на корупцията обхваща всички сфери, с изключение на културата и Църквата, а най-много се усеща в здравеопазването и съдебната система.

Налице е песимизъм относно възможността при установена корупция по високите етажи на властта виновните да получат наказание. Въпреки това в обществото има  големи очаквания и съгласие на много сериозна част от него за разследване на част от нашумелите  случаите на корупция, отчитат още социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сайтът гъмжи от мутри и серГЕЙчета, махам се, чао !
282
3
 
7
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
"майките са най-потенциалният избирател на партията на Меглена Кунева" - това съвсем не е вярно! Какъв стимул имат майките да подкрепят Кунева като тя не направи нищо децата ни да живеят по-добре, докато бе във властта?! Да не би да ни избави от китайските *** или пък да осигури пари за по-добро образование?! Кунева е един позьор, който губи доверието на младите хора, още повече с онези изцепки работата за ДС, абсолютна клакьорка.
281
4
 
11
 
! Отговори
komentar преди 11 години
Ей сега се запознах с един грък, можете да ги плюете, но те поне имат армия, личи си веднага, дисциплиниран, културен, ако стане боя ще ме отупа защото най-вероятно са го тренирали и на ръкопашен бой, имат обща култура за оръжието, за стрелба. Тука нашите мъже вижте ги бе, дебели суполиви бекове с опели, един шамар и са долу. Трябва партия, която да върне задължителната армия, ако ще и за 6 месеца ... На всичкото отгоре сме на кръстопът с Азия, а нямаме отбранителен потенциал ...
280
3
 
21
 
! Отговори
Не на ДПС и БСП преди 11 години
Помним Виденовата зима, помним Луканов, помним оня с танковете, помним и тройната ламя-трима не-българи и в прекия ив преносния смисъл. Единия без един ден трудов стаж, други международен комаржиия, третия философ-хидроинженер-магьосник (без да ходи на работа, заплата получава). И има още хора, които искат да гласуват за тях, боже колко наивни хора има по-този свят боже....А Кунева-Пръмова?Дето ни закопа за десетилетия наред, с крайно неизгодни за България условия след влизане в ЕС, да не говори
279
3
 
7
 
! Отговори
мнение-продължение преди 11 години
Ние в нашата рода така сме се разделили: Едните ще гласуваме на Герб, другата част за Атака или ВМРО, чакаме само последните да се обединят. Факта, че БСП, НДСВ (чрез г-жа Пръмова) и ДПС отново ще са на власт направо ме ужасява. Аз съм отговорен човек към родината си, към децата си. Големият минус на Герб е, че не прави нищо по селата, които да подложени на *** извращения и нищо за решаване на *** въпрос. Затова другата полоеина от рода ще гласува за националисти, да се получи нужния
278
7
 
3
 
! Отговори
До 346 преди 11 години
атака не е патриотична формация! "Търкаха ушите" на Б.Б. през последните 3г. ,а сега се разлаяха предизборно - "по делата им ще ги познаете". Жалко че ВМРО им пристана.
277
2
 
9
 
! Отговори
кольо преди 11 години
Нормано е Меглена да има най- малък процент , не я бива и това е !
276
5
 
9
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Moже да звучи парадоксално на някои хора, но аз например съм за коалиция: Герб-Националистически блок (Атака, ВМРО и други патриоти формации). Едните поемат инфраструктурата, престъпността, финансовата част. Други - дециганизацията и борбата с монополите. % на *** нараства лавинообразно, нужна е силна националистическа формация. ВМРО имат идея за въвеждане на т.нар. грамотна раждаемост - за 3-то дете, никакви пари, ако род. не са с мин. средно образование. Това ще отнеме икономическата основа
275
6
 
22
 
! Отговори
избирател преди 11 години
Вчера при откриването на пътя Елена-Твърдица лъсна цялата "любов" към народа от БСП-ДПС. 15 години хората ги молят да им направят пътя , но Станишев и Доган нямат време от кражби и далавери да чуят мъката на хората. Това го каза и показа с документи един 80 годишен мъж. Ето това е грижата на партията столетница към обикновенните хора в цяла България. Другото е демагагия и празни приказки. Бог да поживи Б.Борисов за да управлява дълги години нашата изстрадала Родина от безчинствата на БКП-БСП-ДПС
274
8
 
7
 
! Отговори
професора преди 11 години
Степента на интелигентност на всеки симпатизант на Герб е под критичният минимум!Учудващо е как запазват равновесие....Явно се дължи на магарешкия инат с който са надарени.Трябва да направя десекция на Главната Тиква за да установя парадокса!
273
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Аз ще гласувам за каквато и да е националистическа партия ,ако се обединят още по добре,...като наказателен вот заради всички до сега власт имеющи ,които съсипаха държавата и циганизираха България...
272
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега стана ясно защо другарят серГей Игнатов връчи на този Институт за модерна политика куп пари от Фонда за научни изследвания, уж за спечелен проект. Явно 'проектът' е бил да направи това поръчково изследване......
271
2
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Ха-ха-ха рзс и атака в парламента - глупости на търкалета !!! Защо тези стъкмистики не включват НФСБ ?
270
3
 
13
 
! Отговори
професора преди 11 години
Степента на интелигентност на всеки симпатизант на Герб е под критичният минимум!
269
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тези проучвания са платени от герб.разликата е в полза на бсп.а до лятото и проучванията няма да го спасят боко тиквата.
268
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да не позволим втори мандат на пожарната!!!!!
267
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам коалиция бсп и атака в парламента и бойко да отива в затвора с иван костов в една килия.
266
11
 
9
 
! Отговори
ВМРО преди 11 години
Умирайте от яд комундетааааааааа...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!
265
2
 
4
 
! Отговори
бойкУ преди 11 години
Кудя ми фтиди иликтУратъ?
264
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Догодина на изборите ще гледаме сагата "Народът срещу ГЕРБ" !!!