Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
7
 
4
 
! Отговори
Толуза преди 11 години
Тия които проповядват че на земята има само един бог и че всички религии във същността си са еднакви .Че хората не трябва да се делят и трябва да живеят заедно.Едно време са ги горели живи ,а светата инквезиция и неиният доменикански орден са ги драли и рязали .БОГОМИЛИТЕ СА БИЛИ ТЕЗИ .Между другото заради нашата светла православногръцка църква проклеха целият БЪЛГАРСКИ НАРОД .Или без вина виновни станахме
187
7
 
12
 
! Отговори
луди хора преди 11 години
На този повече ще му отива еврейска шапчица
186
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За вярата в Бог не е необходима нито една религия. Ако съвестта ти е чиста и сърцето добро вече Бог ти е помогнал. На теб ти остава само да му благодариш,Молитвата е искане. Направи равносметка на съвеста си, първо благодари на хората около теб и после на Бога за това което имаш. Само тогава можеш да се молиш.
185
4
 
9
 
! Отговори
буба преди 11 години
вече почвам да си мисля че Станишев и Бойко са си резнали карабините и сега нарочно притискат хората с бедност и ги тласкат към исляма - там където се дават пари за да си религиозен...Виновен си Бойко !!!
184
4
 
5
 
! Отговори
Правоверен преди 11 години
има неща които не зависят от нас дали ни харесва или не ще дойде време когато всички хора по света ще приемат една вяря правата вяря и исус ще се завърне за да потвърди че не е убит и че не е син а има по висша сила от него и искат те да затъмнят светлината на слънцето с ръка колко наивно и глупаво е това истината ще излезе наяве
183
2
 
7
 
! Отговори
Семов преди 11 години
О, неразумний юроде...
182
4
 
6
 
! Отговори
Кемо преди 11 години
Религииите са създадени да управляват човечеството. Някой са написани по рано, другите като поправка на ранните писания. Хубаво е човек да спазва десетте заповеди и да вярва в нещо, но от там нататък всичко е фанатизъм.
181
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този еничарин ли станал мюсюлманин , да върви да си блъска главата в стената .......
180
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До LokumovБрато - бегай в 1-ви клас да научиш български, после пиши. Тук няма кой да те чете на лайняница.
179
5
 
5
 
! Отговори
Lokumov преди 11 години
kato gledam kakvi sa chisti, spretnati s otvoreni litza imamite, hodjite, muftiite i kak vdahnovyavat miryanite si da pravyat dobro dneska , utre - za po-dobar jivot na jivite miryani v sveta...kato sravnyavam snimkite na liderite na hristiyanite i na musulmanite...koi sa po-simpatichni i mislyat , deistvat pozitivno na jivite hora? s belite ili s chernite drehi?
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - 221Истината е, че страшно много хора са зомбирани.Дано и ти не си един от тях.Религията е нещо добро, докато не бъде опошлена от политиците... и политиката...Нещастникът, който посочваш като "истина" е зомби и не мисли за това как да направи от себе си нещо, а се мисли за тор на някой велик.Просто се чудя в кой век живееш, за да предлагаш това...Дано не те изтрият ***, че да се изгуби връзката...
177
3
 
5
 
! Отговори
Бай Гуй преди 11 години
Тоя явно не се е намерил някой да го оправи както трябва...Кво искате бе, християни, като не сте ***!Човеко е искал некой да го ощастливи!То и комшийката е така, ама е грозна, ама муслиманите не пробират...Ама тя де да знае... Може и да се забради, па и да се забули.Така или иначе прилича на пингвин...
176
0
 
4
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
О, покайте се де.или неумни!Инак върху ви ще се изсипят тонове вкиснат доматен сос(с чесън!) и недоварени спагети!P.S. Koй от двете "недоразумения" е Аптуллах?
175
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой иска да види истината:youtube/watch?v=jJxNl0vLIDQ
174
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този защо не е изпратен на психотест?
173
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и на тоя баща му ли е офицер от дс?
172
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този факт в никакъв случай не трябва да обезверява истинсите Христови последователи. Всички ще пият от чашата на Божия гняв, но отрекли се от Христа задължително ще получат най-голямото наказание. Оставете Христос Божия син да се разправи с неразумните. Ние хората сме подвластни на Бог.
171
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самата истина - евреите, християните и мюсюлманите почитаме един и същи бог - спора е за пророците. Срамното е колко сме се клали едни други в негово име.
170
7
 
4
 
! Отговори
timur преди 11 години
Глупчо ,като си сменя религията не взима турско име а арабско!!Ти между турски и арабски език правиш ли разлика ? До Анонимен
169
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Пешо "Техния Бог" и "Нашия бог" всъщност е едно и също нещо. Въпроса според исляма е, че Исус, макар и велик пророк не е Син Божи. За Исляма Бог не е раждал,както не е и роден и така Исус не би могъл да бъде Син Божи. Освен това "Алах" е дума, означаваща "Бог", както си има думи за Бог и в английския, гръцкия и т.н, които се различават от българското определение. Има много араби християни - все пак не забравяйте, че Християнството се е породило именно в района на близкия изток.

Спонсорирани публикации