Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GOSPODI! PROSTI MY! TOI NE ZNAE 6TO VUR6I! ZAGYBI BA6TA SI,NASKORO I MAIKA SI! RAZVEDEN,S 2 PREKRASNI DECA! IAVNO SAMOTATA,BEZPARI4IETO I ZAGYBATA NA BLIZKITE SA GO PODLYDILI I POVLIALI DA IZVUR6I TOVA...
167
3
 
18
 
! Отговори
монах681 преди 11 години
Отива в ада и тия ,които го последват!Исус е пътят и истината и живота и никой не дохожда при Отца,освен,чрез мене -казва Исус!
166
4
 
20
 
! Отговори
Християнин преди 11 години
"Господ бави, но не забравя"! В случая господ не се бави. Въпросният Атанас-Абдуллах в момента е в болница , като състоянието му е критично и има опасност за живота му. На 27.11.12г. сменя вярата, на 29.11.12г. вече е приет във Военна болница. Трябва да бъде опериран по спешност, като причината за състоянието му е неясна! Такова е заключението на лекарите! Обадил се е и главният мюфтия, питайки колко струва операцията. Предупредил е, че утре ще дойде.
165
2
 
9
 
! Отговори
дедо Шишарко преди 11 години
Що е това Будалах бе синко я ни го разбирам?
164
2
 
2
 
! Отговори
debilofob преди 11 години
До Ислямофобmislq 4e trqbva da si go povtori6 nekolko pyti za da si povqrwa6,no nay dobre e nqkoy "hodja-***" da ti vkara wqrata prez cqloto tqlo
163
1
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Незнам дали знае какво казва Корана по въпроса за друговерците приели исляма? Те казват че това е един голям грях, но вие не ги съдете оставете техния Бог да ги съди!
162
7
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Абе яз един ден кат си пиехме мастиката с нашто попче зех та го питам-Абе попе,що в джамийте одят само мъже и не палат свещи бе...Ами щото как тъй жена ша види господарат си на колене,а?Па не палат свещи оти как са се надупели и наридили един зад други,като са испусне некой и пожар ша стане,та ша изгори джамията бе...Бреее умен поп си имаме-не кат нас и най-важното,че нивга не отказва га го поканиш на черпня...
161
9
 
12
 
! Отговори
Quote преди 11 години
" 1674 15 ОтговориАнонименпреди 1 часНе бива от мухата да се прави слон.Някакъв човек, поради някакви причини е решил, че ислямът повече му приляга като вяра. Това си е негов избор. Няма смисъл да се бъркаме в личния живот на хората."Злобният БГ народ едва ли разбира това разбира се, но явно има и по-интелигентни!
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А мюфтията за Свети Ахмед дали е чувал? pravoslavie.domainbg/11/umaximov/svahmed
159
2
 
13
 
! Отговори
коко преди 11 години
Това е много неприятен за мене факт.Мисля ,че този човек не е сменил вярата си без лична изгода.Но нашите християнски духовни водачи трябва да си замислят дали демонстрирането на златни часовници и скъпи коли е по-важно от безплатна столова за бедните!Католическата църква и някои секти правят това и печелят уважението на хората.
158
6
 
13
 
! Отговори
Stan преди 11 години
До сега си носил кръст , сега ще те опаковат с бомба дддд... *** като тоя изобщо не ги давайте по медиите ,,, дизастър !
157
1
 
9
 
! Отговори
до 187 преди 11 години
Вярата не е търговия, ***!
156
3
 
3
 
! Отговори
Талибанчо преди 11 години
Ехххххх, май получих оргазъм!
155
8
 
14
 
! Отговори
Хайдут Велко преди 11 години
В старо време този поп щеше да виси на някое дърво.
154
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прилича наистина на талибан
153
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
Сбъркан тип - сменил си вярата ами то и политиците непрекъснато се местят от партия в партия.От идея на идея ха ха.Но това да си смениш вярата - как ли са реагирали близките му
152
15
 
14
 
! Отговори
емир преди 11 години
Маашааллах, Барекаллах, Елхамдулиллах...Аллах да даде напътствие и на другите неверници...
151
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам да "респектираме" както фанатиците-мюсюлмани, така и фанатиците-християни.
150
4
 
2
 
! Отговори
NACIONAL преди 11 години
ZA PARI NIAKOI SI CIGANIOR SI E DAL VIARATA I REZNIACITE SE KEFIAT - SKORO DA NE XVANAT PYTIA KYM MEKA ,4E NA NAS XRISTIANITE NI PISNA
149
14
 
3
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 11 години
Знаете че аз бях женен за Капка и венчан от попа-*** Боян Саръев. Но явно нещо в него не е било наред, след като брака с Капка не издържа и се разпадна. Сега има само два варианта - или попа Саръев отново приема исляма, или аз което не би било лоша идея..

Спонсорирани публикации