Броят на студентите у нас скочил за 10 години с 50 хил.

Най-харесвани са специалностите, свързани с бизнес администрацията
Обновена: 7 дек 2012 08:10 | 7 дек 2012 08:10,
55
Броят на студентите у нас скочил за 10 години с 50 хил.
Снимка: архив, Reuters

Преди десет години у нас е имало около 225 хиляди студенти, докато през учебната 2011/2012 г. техният брой вече е над 280 хиляди, показват данни на националната статистика. Все пак за последните три учебни години се забелязва леко намаление на броя на студентите у нас - през 2009/2010 те са били 283 хиляди, през 2010/2011 - около 281 хиляди и към днешна дата - 280 хиляди.

През настоящата учебна година близо 230 хиляди студенти се обучават в държавни висши училища и около 50 хиляди - в частни вузове. Над 11 хиляди са били чуждестранните студенти, които следват у нас.

Завършилите висшисти у нас през 2011 г. са близо 64 хиляди, като жените са близо 39 хиляди, а мъжете - около 25 хиляди. Степен "бакалавър и магистър" през миналата година са получили 55 хиляди висшисти, професионален бакалавър са станали 7 500 висшисти, а доктор - 638 души.

Според анализ на Евростат за висшето образование и студентите в ЕС, което включва и България - у нас най-голям процент студенти изучават специалности, свързани с бизнес администрацията и социалните отношения - около 43 на сто, 18,7 на сто от бъдещите висшисти у нас изучават специалности в сферата на промишлеността и строителството, 8 на сто - в сферата на услугите, 7,7 на сто - хуманитарни науки и изкуството, 7 на сто - в сферата на здравеопазването, около 2,4 на сто изучават агрономство и ветеринарни науки.

Анализът на Евростат отчита, че през миналата година в рамките на ЕС-27 е имало почти 20 милиона студенти, обучавани в близо 4 000 институции за университетско и следдипломно образование. В рамките на ЕС има едва четири държави, в които се обучават над 2 милиона студенти - Германия, Англия, Франция и Полша.

В Италия и Испания студентите не надхвърлят тази цифра, а заедно тези шест държави съставляват близо две трети от броя на всички студенти в ЕС.

Румъния е другата страна-членка на ЕС, която отчита около 1 милион студенти.

През изминалата година близо 4,5 милиона студенти са завършили висши учебни заведения в ЕС. Анализът показва, че близо 36 на сто от завършилите висшисти са изучавали социални науки, бизнес и право. Завършилите висшисти в ЕС в сферата на здравеопазването и хуманните науки са били около 15 на сто, а специалистите в сферата на инженерството, промишлеността и строителството - около 13 на сто.

Средната възраст на студентите в ЕС варира от 20 години /Ирландия/ - до 22-25 години /Испания, Дания и Финландия/ и др.

Стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието и обучението прогнозира, че до 2020 г. делът на 30-34 годишните с висше образование в ЕС трябва да бъде поне 40 на сто. Всеки трети европеец на възраст 30-34 години през миналата година е имал висше образование, отчита анализът. В някои страни този процент дори е по-голям - в Ирландия, Люксембург, Швеция, Англия, Норвегия, Швейцария - около 40 на сто от 30-34-годишните мъже и жени са били висшисти.

Програмата за модернизация на университетите се поддържа чрез изпълнението на 7-ма рамкова програма на ЕС за научни изследвания и програмата за конкурентноспособност и иновации. Европейската комисия и страните-членки на ЕС са създали и европейска квалификационна рамка за учене през целия живот, отчита още Евростат. Според анализа някои от най-новите политически инициативи в тази област включват усилия за развитие на връзките между университетите и бизнеса, за да се стимулира обмена на добрите практики и да се решават общите проблеми.

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: студентивисшисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До П.С.ЦС този Ваш правопис.......ясно какви кадри сте ;-) Hint: образОвание...ако нямате някое образУвание все пак.....
36
1
 
2
 
! Отговори
Студент преди 11 години
То пък вие сте били едни студенти.... точно заради вас няма работа и всичко в тази държава е скапано от образование до политици. С*ра на вас.
35
0
 
7
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
''Броят на студентите у нас скочил за 10 години с 50 хил'' - нивото на студентите пък спадна с ......... . В Русенския това лято имаше 4 класиране. По диплома без изпит. Да живее образувателната ни система. Чудесни кадри ще излязът, мечта за всеки работодател.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ще ги опази утре Цецо, само с 5000 полицаи, ум не ми го побира.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не го кажете както би го казал Бойко на *** български език?!:Най-харесвани са специалностите, свързани със секретарството.
32
0
 
0
 
! Отговори
ЗА 1 преди 11 години
ТУРЦИ НЕ СЕ НАСИРАЙТЕ ТАКА, ТОВА ЧЕ ВАШЕТО НЕКАДЪРНО МИНИСТЕРСТВО ОТКАЗА ДА НИ ПРИЗНАВА ДИПЛОМИТЕ БЕШЕ ОПИТ ДА НЕ ПРИЛОЖИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК - НЕ МИНА НОМЕРА. ТАКА ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ПЛЮВАТЕ, КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВАТ ТУК ХОДЕТЕ СИ В ТУРЦИЯ.
31
1
 
5
 
! Отговори
з преди 11 години
Населението намаля за 10г. с 500 000 души, а студентите са се увеличили с 50 000.Странно!
30
1
 
3
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
Малко странно ми се струва, но от както са се увеличили тези студенти икономиката заляза всичко се прецака ,пропадна би тряпбвало да не е така, щом като има толкова умни хора, нали така?....забележете света в разцвета си е бил от около 50та до към 90 година до тогава е нямало толкова учени, след това се напилниха и виж какво стана глад и мизерия до смърт да не говорим за по лоши неща....
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само така, само така ... треа да има студенти по документи, за кво са ни е друг въпрос, всеки *** с тапия от ВУЗ
28
1
 
2
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Бах маа му....А кой ще работи бре?!?
27
9
 
0
 
! Отговори
fancy.conceptions преди 11 години
Комплект Тениски за Влюбени - 19, 90 лв. conceptions.prodavalnik
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така ще е когато занижиха критерийте за прием и вече има трето, четвърто, че и пето класиране за да си запълнят местата! Преди 15 години битката беше голяма,учеше се здраво и пак не бяхме сигурни дали ще влезем. Сега и с двойки то приемните изпити ги взимат, само бала от дипломата да е над среден.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А броя на работните места с 100000!Ало държавата нещо за реално вдигане на БВП правим ли или си чешем ....
24
1
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 11 години
Приятелю, *** също е "женска". Хайде малко по-деликатно в изказа, моля! А относно проституцията, да не би да завиждаш?
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен проблема е и в студентите , които се записват да учат нещо каквото и да е то по възможност най- лесното само и само да имат диплом. За това и процента на измислените специалности е толкова висок. На нашата икономика и трябват повече технически специалисти които да произвеждат нещо и едва тогава ще възникне нужда от повече икономисти..сега какво се получава пълно с икономисти а няма икономика и работят като продавачки.
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Броят на студентите е скочил, нивото на неграмотност - също /за справка - Черна Златка, виден познавач на икономическата география и изявен представител на българското банкерство, която не знае какво е овърдрафт. А такива като нея са хиляди/. Откриха "Университети" в села и паланки, преподавателите сноват като пчелички от едно на друго място в името на Негово Величество Хонорара! Плащане за изпити, заверки и други извращения.Ето затова децата ми учат в чужбина.
21
4
 
16
 
! Отговори
мон4 преди 11 години
Какво плюете младите само и кои сте вие, че да унижавате така. Станете и се засрамете поне малко. Не подценявайте младото поколение.Не слагайте всички под общ знаменател. Глупави студенти били, не са глупави, просто няма нужни изисквания в университета, изисквания, коитод а се покрият със здраво учене и знания. Занижение са критериите и продължават да се занижават. За това младите ли са виновни. А ние да почнем да плюем вашето поколение? Защото не заради нашето поколение държавата е на това ниво
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде да не си мислим, че който учи в чужбина обезателно е най-най-, а който учи в България, видиш ли задължително получава диплома, която за нищо не става. Е, не е така. Много зависи...Едно е сигурно - за да пратиш детето в чужбина, се искат яко мангизи, никой да не си прави друга сметка! И когато платиш сумати пари, започваш да си вярваш, че ако детето беше останало тук ще се провали и ти правилно си броил хилядарките...
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименВ чужбина учи синът ми. Дъщеря ми също завърши в чужбина и вече работи там, точно защото ако тук беше учила, сега щеше да е с диплома, дето за нищо не става.Аз съм учила, когато ми е било времето за това, и не в частни университетчета, защото тогава такива просто нямаше, но пък държавното образование беше на ниво. И не всеки завършил средно, ставаше студент.
18
0
 
21
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
"Най-харесвани са специалностите, свързани с бизнес администрацията".Горкият бизнес. Ако разчиташе на тия юнаци.Които си плащат за някаква диплома, а университетите им я дават.МАКАР ЧЕ И ЕДНИТЕ, И ДРУГИТЕ СА НАЯСНО, ЧЕ СА ГОЛА ВОДА.