Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?

"За" и "против" забраната за тютюнопушене
Обновена: 11 дек 2012 12:50 | 11 дек 2012 10:45,
893
Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?
Снимка: Архив Dnes.bg

Пълната забрана за тютюнопушене е крайна мярка, недоволството на пушачите е нормално, те не са втора категория хора, смята депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от Дарик.

Според него за следващата година в заведенията е възможно да се обособят зони за пушачи и непушачи в съотношение 50:50. Разделение между пушачи и непушачи трябва да има и в баровете. На работното място пък би могло да се върне старият вариант с обособени помещения за пушачите. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза Димитров.

Текстовете, внесени от независими депутати за изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната за тютюнопушене и се връща старият, по-либерален режим, ще се разглеждат в четвъртък от здравната комисия на първо четене. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

На другия полюс е мнението на Маша Гаврилова, експерт от сдружение “България без дим”. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. „Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши, никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска, и да се върне” твърди тя.

Според д-р Гаврилова по-малкото посещения в заведенията не е задължително да са вследствие на забраната за тютюнопушене. Според нея в условията на криза домакинствата редуцират разходите си за луксозни стоки и услуги - включително за ходенето по барове и заведения. „Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


893
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
756
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 11 години
Г-н любен Цонков, гледах Ви и Ви слушах тази вечер - 15.12.12 в телевизионното предаване - дожаля ми за Вас - ако пушехте цигари нямаше да сте толкова затлъстял....Защо не внесете законопроект (стига да станете депутат) за забрана консумацията на хляб, шоколад, месо...те също са вредни на здравето - Вие сте категоричен пример за това. А на скъпата ни министърка на здравеопаДването, моля предайте, че от личен опит зная - 90% от болните с карцином на ларинкса - НИКОГА НЕ СА ПУШИЛИ!!!!????
755
0
 
0
 
! Отговори
Mushmulov преди 11 години
hahahaha... "vsichki iskali " pak da pushat na zakrito v BG - tralalala... bg tutunevite proizvoditeli, bg tutunevite firmi, bg zdravnata kasa, bg doktorite, bg aptekarite, bg farmatzevtichnite proizvoditeli, bg restorantiorite ste pretarpyat ogromni zagubi v bg leva, ako horata sa zdravi i ne si davat bg levovete za tehnite ogromni pechalbi...i pravyat drugi investitzii s VREMETO SI - 20 tzigari po 10 minuti = 200 minuti vseki den po 365 dni=73 000 minuti za 1 godina svobodno vreme?!
754
3
 
1
 
! Отговори
void преди 11 години
Разделени помещения и добра вентилация щели да разрешат проблема.. Нищо няма да разрешат. Точно на центъра във Варна има крещящ пример за това колко сте в грешка. Това е новото заведение от небезизвестната верига Happy. Там пушенето е разрешено, като заобикалят закона под предтекст, че залата за пушачи е отделна, има не само добра вентилация но и отварящ се покрив. И въпреки това в цялото заведение - във всички зали - смърди на цигари. Едно посещение там и дрехите са за пералнята или за ***
753
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки да реши сам за себе си! Никой няма право да нарушава свободата на другия.Важно е да не си пречим един на друг.Противоречието го създават политиците ,за да го...."решат" в удобен за тях момент.Лицемерие е ,че се грижат за здравето на хората.Защо тогава остават хората гладни и в постоянен стрес?От грижи към тях ли? А болните на тема "против цигарите" е,такива са.И в изказванията им се вижда агресия и неприязън и ... малко лицемерие.
752
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До OutАма твоя уж здрав мозък май не мисли много!!! Аз съм активен спортист и пуша и съм сигурен, че ще ми дишаш прахта ако тръгнеш да ме надбягваш!! Както каза по долу, хубава вентилация и обособени места ще разрешат проблема!! Само си чешате пръстите с глупави спорове и не осъзнавате големите проблеми които са налегнали страната ни! Нима като вървите по улиците не дишате изгорели газове? Утре ще кажете, че искате забрана на автомобилите, защото не сте били длъжни да дишате газовете!!!
751
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не е отнемал никому права. Като цяло темата за правата тук е особено неуместна. Правото е на здравословен живот, а не на отрова. Следващата стъпка е да заявим, че наркоманите имат право да се друсат, че онези, които са против дрогата, са деспоти.dimitaratanassov.wordpress/2012/12/12/tobacco-social-problem/
750
1
 
4
 
! Отговори
бахура преди 11 години
Задименото заведение не е проблем който идва от пушачите. Проблема е във вентилацията - слабата или липсата на такава. Иначе забраната на всички да пушат вътре е като - дай да избиваме всички деца, че едно от тях може да стане като Фюрера...Иначе хейтвайте си - не ми пречите. Даже се радвам на заблудеността Ви. :)
749
6
 
3
 
! Отговори
bla преди 11 години
Непушач съм... Ако преразгледат забраната на изборите губят моя глас. Относно пушачите, това е порок, никой не дискриминира този или онзи. Никой не е длъжен да търпи дим, никой не е длъжен да смърди на *** след 15 минути в заведение. И как когато аз отивам на заведение всеки път е пълно. Пушачите са нетолерантни и за да няма разправии една компания от 10 човека с 2ма пушачи отиват, където се пуши. Да спрат цигарите изобщо - току виж изведнъж българинът започне да слага месо и плодове на масата.
748
2
 
10
 
! Отговори
ТИ преди 11 години
АЗ съм пушачка и от както са забранили пушенето не ходя по заведения .нека има зали за пушачи и не пушачи и всеки да си прави избор къде да влезне .защо се занимават тези прости дупедавци само с глупости.
747
2
 
2
 
! Отговори
Out преди 11 години
Pushete si kooolkoto iskate. Efektyt ot tova shte vi se pokaje po kysno. Az sym zdrav I izdryjliv mnooogo po izdryjliv ot edin pusha4 koito bo se zadyhal na pyrvata minuta ot bqgane ili leka fizi4eska aktivnost. Pushete trovete se 4e da ne ostane pove4e ot vas. Pushtete kyde si iskate I posle vikaitte pak nqmame pari. Pushete pove4e 4e po byrzo da vi se zapushat bronhite v drobovete s katran ..... Efektyt e unikalno gotin pitaite 4i4ko google ima I snim4i4ki tam. RAdvaite se na efektyt. Сигнализирахте за неуместен коментар
746
2
 
12
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
ЩЕ СЕ ПУШИ И ОЩЕ КАК
745
2
 
15
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
ЗАЩО НЕ ЗАБРАНИТЕ ПРОДАЖБАТА НА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ ВЪОБЩЕ ТОГАВА??!!!!!!! МИШОЦИ!
744
11
 
5
 
! Отговори
мак преди 11 години
Със сигурност пушачите щадят децата си и близките си и не пушат в тяхно присъствие, а излизат чинно навън. Но в заведение не им пука за чужди хора. И като давате примери с други държави, там не се пуши, отвън си имат пепелници, хората излизат да пафкат и не реват за отнетите права. Спазват закона и това е. Аз също пуша, но се съобразявам с околните и съм за това забраната да остане.
743
3
 
10
 
! Отговори
Сервитьор преди 11 години
Ехей дами и господа, не ни ритайте трудовите книжки и помнете ,че наближава момента ние да ритнем вашите.
742
2
 
13
 
! Отговори
Обеднял преди 11 години
Абе г-жо Гаврилова това ресторанта е заведение за развлечения, а не заводския стол за хранене.Значи сте убедена,че хората са обеднели и затова не ходят по заведенията.Нали си доктор ,що не коментираш как се отразява на здравето обедняването на хората.Що не коментирате нещо за ГМОтата и защо се стигна до обедняването на хората или май тези две теми са табу.Е, ние не сме всички доктори,но имаме достатучно сиво вещество в главите си.
741
3
 
7
 
! Отговори
до служител преди 11 години
Няма значение какво желаеш- просто в момента желанията ти съвпадат заповедите на ЕС. Не разбирате ли че ЕС ни моделира по"калъп"?! Нима това ви харесва?! Нима някой наистина мисли, че това се прави за здравето на обикновения човек?! Ами да не се повтарям- но вредните Е-та в храните?! Смога от автомобилите?! Алкохола?! Дрогата?! Ако сега се пречупим, предстоят ни още много заповеди и моделиране, желанията ни ще съвпадат понякога на едни от нас, друг път на други с тези на господарите.......
740
1
 
13
 
! Отговори
човек преди 11 години
тя и бедността е вредна , но няма закон забраняващ я . но , май най - вредна е глупостта .
739
1
 
11
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Абе хора още няколко месеца и ще се запролети и пак ще си пафкаме на масите отвън
738
3
 
10
 
! Отговори
цитат преди 11 години
"Никой не е доказал с истински научни изследвания, че цигарите са вредни, допълни емоционално проф. Миланов"
737
4
 
6
 
! Отговори
Заведенията? преди 11 години
Празни?!?!? Ахахахахахахахахахаха