Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?

"За" и "против" забраната за тютюнопушене
Обновена: 11 дек 2012 12:50 | 11 дек 2012 10:45,
893
Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?
Снимка: Архив Dnes.bg

Пълната забрана за тютюнопушене е крайна мярка, недоволството на пушачите е нормално, те не са втора категория хора, смята депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от Дарик.

Според него за следващата година в заведенията е възможно да се обособят зони за пушачи и непушачи в съотношение 50:50. Разделение между пушачи и непушачи трябва да има и в баровете. На работното място пък би могло да се върне старият вариант с обособени помещения за пушачите. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза Димитров.

Текстовете, внесени от независими депутати за изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната за тютюнопушене и се връща старият, по-либерален режим, ще се разглеждат в четвъртък от здравната комисия на първо четене. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

На другия полюс е мнението на Маша Гаврилова, експерт от сдружение “България без дим”. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. „Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши, никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска, и да се върне” твърди тя.

Според д-р Гаврилова по-малкото посещения в заведенията не е задължително да са вследствие на забраната за тютюнопушене. Според нея в условията на криза домакинствата редуцират разходите си за луксозни стоки и услуги - включително за ходенето по барове и заведения. „Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


893
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
696
0
 
11
 
! Отговори
До 785 преди 11 години
Устей са с тия лозунги. Те минаха още преди 30-на години. И бебетата знаят, че на заведение деца не съ водят. Те са водят в сладкарницЪ.
695
4
 
9
 
! Отговори
ДЕМОКРАТ преди 11 години
Който иска да пуши. Това е негов проблем. Познавам много умни и образовани хора, които пушат по една до две кутии на ден. И други, които имат пари само за цигари и хляб. Всичко е право на личен избор. Кой, както може така. В БГ, има забрана за пушене в заведенията. Еми има решение. Хората си резервираха куверти в Сърбия, Македония за коледните и новогодишни празници. Ще направят оборот на техните хотели и заведения. А Дянков, пак нема да върже бюджета...
694
8
 
4
 
! Отговори
Хей! преди 11 години
Пушачите да се замислят малко за един неразискван аспект на поведението им досега- как се отразява цигареният им дим не на противните непушачи, а на децата. Сигурно на всички прави впечатление огромния брой на пушещи ученици, най-вече ученички.Тези деца са свидетели на опълчението спретнато от родителите им пушачи срещу забраната да се пуши на обществени места.Питам как след всички тези хленчения по форумите ще можем да говорим пред децата си за вредата от пушенето без да изглеждаме жалки!
693
0
 
5
 
! Отговори
Пушачъ преди 11 години
Един умен чуек е казал нещо от рода на : на умния човек лулата му дава възможност за размисъл, а на *** да пъхне нещо в устата си. Ама нашите мислят само и единствено по втора категория и затва са пънат със забрани. То от *** човек кво можеш да очакваш.
692
2
 
7
 
! Отговори
1984 преди 11 години
До Една майкаДа в много държави в Европа има забрана за пушене ва закрито, но не във всички-например в Германия има заведения за пушачи и за непушачи. Аз съм пушач, вече съм на години и мога да приемам гости, респективно пуша в къщи, но желая да мога да ходя в бар или ресторант, където да избера дали да пуша или не.Считам тоталната забрана за пушене в закрити помещения за дискриминация към 50% от българския народ, а нали уж искаме да бъдем демократични.......
691
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начи ората от ено време са сбирале и са обсъждали сложни въпроси под анестезилащото въздействие на дима от хубав тютюн. Та пафкат, наслаждават се и изобретяват, анализират, прекрояват и така нататъка. Туй пушене повънка за 1 минута не ти дава възможност да си разгърнеш мисълттттта, а само да са нагълташ с никотин набърже. Нема ефект. Само се арчат цигарите. То тука е уловката. Набърже навънка се харчат повече цигари.
690
2
 
9
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Разбира се,че пушите са дискриминирани!Ако има зала за пушачи не виждам какъв е проблема.Никой не кара непушачи да влизат там.Какъв е смисъла заведението да е празно,а аз дапуша на студа като куче.Държаеата.която ме направи пушач като произвежда цигари и ги продава свободно сега се гаври с мен.
689
1
 
0
 
! Отговори
Охо Бохо преди 11 години
До Реалист Непременно да се прегледате
688
1
 
3
 
! Отговори
Пушачъ преди 11 години
Начи един гербер от всите да са изкаже чуешки.. почти. Едно заведение с три маси нема как да го разделиш 50 на 50. Заведенията не са само големи. Има и мънинки.А тъя дофтурка с лозУнга "България без дим" съвсем е пощуряла. Ми те 70 % се отопляват от твърди горива ***. Как тъй без дим. На студено ли да седим зарад теб ?Ся то пушенето не е за да се пуши. *** ти не знайш щот си .... с "више" сигур.По горе или доле шти убясня.
687
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен кучето е заровено другаде. Наскоро един понат ми каза, че откак е в сила забраната, намалил цигарите рязко - от две кутии на една. Значи само от него цигарената индустрия губи по около 1800 кинта на година...Що се отнася до собствениците на заведения: пичове, ако можете да привлечете хората само с едното пушене, значи много ви липсва подход към клиента и иновативност. Тази забрана я има из цяла Европа, ама заведенията са си фул.
686
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пия вино, пия газ , пет пари не давам Аз.Сбъдна се мечтата на ***.
685
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станахме по католици от Папата.Ех, много *** парчета сме.
684
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кефи ме, че вече не смърдя на лисичарник точно десет минути, след като съм влязъл в заведение. Преди беше ужас, особено зимата и лятото, с постоянно окадените заведения, в които смрадта на пот се смесваше с вонята на цигари и като излезех на свеж въздух, свят ми се завиваше от никотина, който бях вдишал.
683
1
 
9
 
! Отговори
до 765-ия ГЕРБераст преди 11 години
Дори и да е така, няма да има заведение, на което да отидеш защото всички ще са фалирали!аз аз пак ще си пуша, дори и с биричка в ръка на пейката!Но ти няма да може да си ядеш пастичките върху вестник на пейката, защото си циция и няма да си купуваш скъпите нездравословни фабрични пасти!Непушачите в България са прости ... циции!
682
8
 
11
 
! Отговори
Една майка преди 11 години
Аз съм заклет пушач, но мисля, че в заведенията не е редно да се пуши! Който иска да пуши, да излезе навън! Има си закон и сме длъжни да го спазваме, независимо дали ни харесва или не! Нали всички се борите да сте европейци.... в много страни в Европа е забранено пушенето на обществени места!!! така, че дерзайте! аз си пуша цигарката навън и пак ми се услажда....
681
6
 
9
 
! Отговори
да да преди 11 години
облека си новите дрехи,направя си прическа, и отивам в заведение да се омириша,благодаря-после два дена пера ,че някой дето не знае къде да си държи ръцете трябва да му дишам л..ната
680
9
 
3
 
! Отговори
България преди 11 години
тези които изкат да се пуши в заведението им да им вдигнат данака ,в такъв размер ,че просто да не могат да го плащат, а в заведенията кадето няма да се пуши , без данаци. итогава да видим.
679
7
 
6
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Заведенията са празни, защото няма пари. Толкоз по въпроса за пушачите и непушачите.
678
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Спестовните пушачи" си пият домашна ракия в къщи, правят си хапването, пиците, кафето, тортите и баклавите по домашни рецепти, ЗАЩОТО ИМ ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО, а не защото искат да живеят здравословно ------------------ Дори да е така, единственият път в годината, в който ще отида на заведение ти ще пушиш навън. Точка.
677
12
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Пушачът в България е беден и неинтелигентен в масовия случай и по-голямата част от доходите му отиват за цигари и алкохол. Доста глупаво е от страна на собствениците на заведения да искат пак да се изгонят около 60-70% от потенциалните си клиенти - непушачите, при това в общия случай разполагащи и с повече пари, т.е. непушачите са по-платежоспособните клиенти.