Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?

"За" и "против" забраната за тютюнопушене
Обновена: 11 дек 2012 12:50 | 11 дек 2012 10:45,
893
Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?
Снимка: Архив Dnes.bg

Пълната забрана за тютюнопушене е крайна мярка, недоволството на пушачите е нормално, те не са втора категория хора, смята депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от Дарик.

Според него за следващата година в заведенията е възможно да се обособят зони за пушачи и непушачи в съотношение 50:50. Разделение между пушачи и непушачи трябва да има и в баровете. На работното място пък би могло да се върне старият вариант с обособени помещения за пушачите. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза Димитров.

Текстовете, внесени от независими депутати за изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната за тютюнопушене и се връща старият, по-либерален режим, ще се разглеждат в четвъртък от здравната комисия на първо четене. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

На другия полюс е мнението на Маша Гаврилова, експерт от сдружение “България без дим”. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. „Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши, никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска, и да се върне” твърди тя.

Според д-р Гаврилова по-малкото посещения в заведенията не е задължително да са вследствие на забраната за тютюнопушене. Според нея в условията на криза домакинствата редуцират разходите си за луксозни стоки и услуги - включително за ходенето по барове и заведения. „Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


893
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
736
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко друго е наред в държавата,та започнаха да се занимават с пушачите,това ли е най-големия проблем?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
735
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуша, но съм за забраната на пушенето на обществени места. Разберете, че никой не мисли за работните места, дискриминацията на пушачите и хиляди други измишльотини. Става въпрос за пари, много пари. В момента всички които се плюнчат по медиите защитават определени финансови интереси. Да не ни занимават с тази простотия, а да решат въпроса с беднотията и мизерията в която живеем. Иначе ще станем като страните от третия свят където и 5-6 годишните пушат по гетата, то цяла България ще е гето.
734
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера, какво сте се хванали за гушите? Аз съм пушач, но тази забрана изобщо не ме притеснява. Има много по-важни проблеми в страната, а не някакво си пушене или непушене. Не ви ли притеснява повече цените на храните, на ток, на вода, на топло, увеличаващата се безработица, ненормалните % в банките, тоталната разруха в държавата. Това не ви ли притеснява повече или сте коне с капаци и не виждате по-далеч от носа си?
733
12
 
7
 
! Отговори
Служител преди 11 години
Твърдо против пушенето. Не желая както досега да ме тровят. Досега аз бях дискриминиран.Ако решат обаче компромис нека да е след 24.00 и само в баровете, не в заведения за хранене.
732
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно мили съграждани. Скоро ще забранят и яденето.
731
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Мей-мейИзвинявам се за това, което ще напиша. Мей-мей ти *** ли си ***? Аз, като пуша, плащам акциз, за да може после ти здравата да висиш пред кабинетите на лекарите. Ние пушачите в повечето случаи сме по-здрави и не боледуваме в сравнение с вас.
730
9
 
2
 
! Отговори
Лестат преди 11 години
ЗАБЕЛЯЗАХТЕ ЛИ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ПУШАЧИ ИЗЛИЗАТ ОТ СЕМЕЙСТВА НА НЕПУШАЧИ, А ПОВЕЧЕТО ХОРА, КОИТО НЕ ПУШАТ, МРАЗЯТ ЦИГАРИТЕ ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ ИМ СА ПУШАЧИ!
729
3
 
6
 
! Отговори
Lestat преди 11 години
Първо ни зарибявате да пушим.РЕКЛАМИ, ФИЛМИ, БИЛБОРДОВЕ, след като капана щракне "било вредно" и т.н.
728
9
 
8
 
! Отговори
maiden1981 преди 11 години
Пушач съм. Пуша по около кутия на ден. Обаче твърдо съм против закона да отпадне.Аз пуша винаги на открито. Имам две деца и вкъщи не пуша. На мен не ми пречи да излена извън заведението да изпуша една цигара. Доста по-приятно е, когато се прибереш от заведение да не смърдиш на комин.
727
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросът не е дискриминация ли е или не! Въпросът е в безумното и безмозъчно изпълняване на Европейски директиви и пожелания на принципа" Породата български слон е по-малсият брат на Съветският слон" Във всяка страна си има особености.Ако цигарите са толкова вредни, защо не се криминализира тяхното производство и продажба?Откакто караме на светнати фарове имаме повишение на жертвите по пътищата, това знаехте ли го? Във всяка страна ,където е въведено това има повишение на жертвите.Мислете!
726
3
 
15
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
За какво бяха залите бе? Обаче кой не спазваше забраната? Ми непушачите за да могат да са с приятелите си. И заради тях да страдат пушачите нали ама няма да стане. Вън непушачите от залите за пушачи, вече това трябва да следи, ако си непушач вън в твоята зала. Това ви го казва бивш пушач, смятай ако още пушех. Дискриминация голяма. Вълкът кожата мени, но не и нрава. Става въпрос за принципи, които повечето от непушачите нямат или ако имат погазват!
725
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте смотани това непушачите...злобни, нетолерантни, завистливи и никога не се усмихвате. Жалки сте
724
1
 
2
 
! Отговори
asfg преди 11 години
4eta i ne razbiram kakyv e problema da ima zali /zavedeniq za pu6a4i .....za nepu6a4ite de
723
5
 
5
 
! Отговори
ГОЛЯМ ИДИОТ Е преди 11 години
"АКО В ЕДНА БЪЛГАРСКА КЪЩА НЕ МИРИШЕ НА ЦИГАРИ И РАКИЯ - ЗАПАЛЕТЕ Я " ТОВА КАЗА ПРОФЕСОР МИЛАН МИЛАНОВ ПО ТВ. !!! ТОВА Е ЦВЕТА НА НАЦИЯТА НИ!!!СРАМ ,СРАМ!!!!!!!!!!!!
722
3
 
2
 
! Отговори
1111 преди 11 години
Ami gorkite narkomani i alkoholici i te ne sa li diskriminirani, da im napravim otdelni zali v zavedeniqta 4e da ne se 4uvsvat i te othvarleni! Kak moje takiva gluposti, diskriminirani bili pu6a4ite! Az kato sum nepu6a4 ne sum li diskriminirana kato sum zadaljena da di6am vredniq im dim!!!
721
4
 
9
 
! Отговори
Marian преди 11 години
Абе аз не зная защо няма клиентела по заведенията ,но е факт че в моето заведение сриването на оборота от над 50 процента съвпадна със забраната.И естествено за последния месец съм уволнил трима души ,има и намалени заплати.
720
12
 
6
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
След като през целия ми живот съм била дискриминирана и тровена от пушачите,е редно да има малко справедливост.В много страни,включително Турция,пушенето на закрито е забранено отдавна и това не се е отразило на бизнеса.Предлагам на всички пушачи да се удържан завишени здравни вноски,защото обществото не е длъжно да плаща за хора,които не се грижат за собсктвеното си здраве.Да не говорим колко работно врема се губи в пушене!
719
4
 
10
 
! Отговори
Равноправие преди 11 години
След 100 години тотално и повсеместно пушене, за да има равноправие и преди да се променят нещата, трябва да има поне 100 години тотално непушене!
718
8
 
11
 
! Отговори
Писна ми! преди 11 години
Аре стига вече с това пушене и проблемите на пушачите!!!! До кога ще ни занимавате с глупости? Това ли е най-големият проблем в държавата? Хората умират от глад и липса на достъп до качествено здравеопазване и медицинска помощ, ние ще се занимаваме с келешлъка на пушачите!Цялата дандания е за отвличане на вниманието на хората от действителните проблеми в държавата и неадекватното управление!
717
11
 
17
 
! Отговори
важно преди 11 години
Никой не пречи на пушачите да пушат вкъщи или извън заведението.А заведенията са празни,защото хората са бедни,едва свързват двата края и рядко остават пари за забавления.Със скоростта с която затъваме в блатото на немотията,отчаянието ,болестите и топенето на нацията,ще изчезнем от света по-бързо от предполагаемите най-черни прогнози