Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?

"За" и "против" забраната за тютюнопушене
Обновена: 11 дек 2012 12:50 | 11 дек 2012 10:45,
893
Дискриминирани ли са пушачите и защо са празни заведенията?
Снимка: Архив Dnes.bg

Пълната забрана за тютюнопушене е крайна мярка, недоволството на пушачите е нормално, те не са втора категория хора, смята депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, цитиран от Дарик.

Според него за следващата година в заведенията е възможно да се обособят зони за пушачи и непушачи в съотношение 50:50. Разделение между пушачи и непушачи трябва да има и в баровете. На работното място пък би могло да се върне старият вариант с обособени помещения за пушачите. „Хората да не слизат по десет етажа, да губят работно време и да пушат на студа - мисля, че е логично", каза Димитров.

Текстовете, внесени от независими депутати за изменения в закона за здравето, с които се отменя забраната за тютюнопушене и се връща старият, по-либерален режим, ще се разглеждат в четвъртък от здравната комисия на първо четене. Емил Димитров очаква те да бъдат одобрени от пленарната зала на първо четене до коледната ваканция на депутатите, а в началото на следващата година да се обсъдят окончателно.

На другия полюс е мнението на Маша Гаврилова, експерт от сдружение “България без дим”. Забраната не бива да се отменя, твърди тя, цитирана от Фокус. „Аз не разбирам това места за пушене ли са или места за хранене, или места за развлечение. Излиза на преден план пушенето. Човек не отива там, за да пуши, а за да се нахрани, да се срещне с приятни хора, да си прекара приятно, ако толкова много му се пуши, никой не му забранява да излезе навън да пуши за 3 минути, да дръпне 5 дръпки, или колкото душата му иска, и да се върне” твърди тя.

Според д-р Гаврилова по-малкото посещения в заведенията не е задължително да са вследствие на забраната за тютюнопушене. Според нея в условията на криза домакинствата редуцират разходите си за луксозни стоки и услуги - включително за ходенето по барове и заведения. „Как няма да намалеят хората - хората обедняват, цените в заведенията се вдигат, по-малко хора ще ходят. Не може да се каже, че не ходят хората заради тютюнопушенето, защото това не е основната цел”, допълва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


893
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
676
14
 
6
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е, че пушачите изгониха повечето и по-състоятелни хора от заведенията. По принцип повече пушат по-бедните и по-необразованите. Естествено трябва да мине известно време преди нормалните хора да свикнат и да се уверят, че в заведенията няма да ги тровят и усмърдяват на пор.
675
10
 
6
 
! Отговори
Смях преди 11 години
Много са смешни пушачите, които като няма какво смислено да кажат, се опитват да изместят темата към нещо друго - затлъстяването, алкохола, автомобилните газове и т.н.
674
5
 
8
 
! Отговори
Очевадната истина! преди 11 години
Заведенията са празни защото на заведения ходят предимно пушачи!Непушачите в България са от предимно т,нар. спестовен тип - просто не искат да се харчат за цигари! А който не може да си позволи разходи за цигари, в никакъв случай не може да си позволи разходи за заведение. "Спестовните пушачи" си пият домашна ракия в къщи, правят си хапването, пиците, кафето, тортите и баклавите по домашни рецепти, ЗАЩОТО ИМ ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО, а не защото искат да живеят здравословно
673
4
 
8
 
! Отговори
77777 преди 11 години
Заведенията са публични места и като всяко друго публично място се подчиняват на определни правила, а едно от тези правила е да са с равен достъп на всички, т.е. всички да имат равни права да ги посещават, а не да са посещават само от пушачи и естествено собственика няма право да ограничава достъпа на непушачите. Само за пушачи са пушалните като на летищата, но там не се прави нищо друго освен да се пуши.
672
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пушенето не е право - то е прокоба, зло, което трябва да се заклейми, защото носи болести и пристрастеност, която подкопава ценното в живота и те прави *** - рано или късно. Пушачите не могат да говорят за пушенето като за "право".
671
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, както и да го увъртат пушачите, пушенето сред други хора си е простотия отвсякъде и то меко казано.
670
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та събират се няколко еврочиновника/с 35 000 евро заплати/ и започват мъдро да решават кое е добро за мен.....Зелена енергия....здравословна била. Харно ама никой не пита дали стоенето на студено е здравословно. Щото скъпата "зелена" не мога да си я позволя.Щастливи кокошки...., прави краставици...., "европейски стандарти". Абе аланкоулу, всяка нация си има своите особености и единтичност! Нито аз искам да живея като германеца, нито той като мен!И с цигарите същата работа......
669
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само преди 3 години собствениците дадоха някои и по 50 000 лева за аспирации.Това е България...
668
2
 
13
 
! Отговори
архангел преди 11 години
Драскат ли драскат разни празни нереализирани смешници във всички форуми, представят постоянно "компетентно" мнение по всички въпроси...Колко ли трябва да ви е празен и скучен живота..И едва ли някога сте посещавали заведение освен кварталната кръчма или кафене , иначе щяхте да знаете какво е "тровенето" от тютюневия дим там!! Или да сте виждали от зала за пушачи и зала за непушачи..както и едва ли някога сте пътували из Европа, най-много до съседното кварталче..! Пушенето било опасно за здравето ли? Така ли?? А ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО????? ОБЯВЯВАМ ВСИЧКИ С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО / СЗО също и за това отдавна тръби, че е вредно за здравето/ , С ВСЯКАКВИ ШКЕМБЕТА, ДРЪЖКИ И ПАЛАСКИ ЗА ВРАГОВЕ НА НАС, В ПЕРФЕКТНА ФОРМА И ТЕГЛО В НОРМАТА! ВСИЧКИ ДЕБЕЛАЦИ И ДЕБЕЛАНИ С ДВОЙНИ, ТРОЙНИ И Т.Н. ЗДРАВНИ ВНОСКИ! ТО НЕ СА ДИАБЕТИ В ПОВЕЧЕ, ИНФАРКТИ И КВИ ЛИ ОЩЕ НЕ ГАДОРИИ ЗА СВРЪХЗАБОЛЯВАНИЯ! И НЯМАМ ВПРЕДВИД ЧЕ Е ГРОЗНО И ГНУСНО, НО Е НЕЗДРАВОСЛОВНО ДА СИ ТЛЪСТ!! ТАКА ЧЕ, ИЛИ СЕ ПРИВЕДЕТЕ В ПРИЛИЧЕН ВЪНШЕН ВИД ИЛИ МАМАТА ВИ ЩЕ ТАКОВАМЕ!
667
10
 
18
 
! Отговори
ПУШАЧ преди 11 години
Смятам, че непушачите прекаляват! НЕКА ЗАКОНЪТ Е РАВЕН ЗА ВСИЧКИ - да се гласува, че всеки собственик на заведение, дори и сладкарница, да решава дали заведението е САМО ЗА НЕПУШАЧИ и да не се пуши или заведението е САМО ЗА ПУШАЧИ И КОЙТО НЕ ПУШИ ВЪН! На мен не ми дреме дали непушач ще излезе с моята компания - ако иска да дойде, то тогава ще пропуши! ТАКА Е СПРАВЕДЛИВО ЗА ВСИЧКИ! Сдуханяци, които не пушат и излизат един път в месеца искат да ми определят наклона на к*ра - ЕМИ НЯМА ДА СТАНЕ!
666
0
 
14
 
! Отговори
до 748 преди 11 години
Споко бе Мими, и него ще го забранят/алкохола/. Достатъчно е някой изкуфял еврочиновник да го каже. Нашите любими политици вкупом ще хукнат да му направят фелацио. Следва секса- само при овулация и само "мисионерската"/както е правил еврочиновника винаги/:) Къпането-веднъж седмично-нали сме еколози, водата кът.Разрешени са само пуканките/от ГМО/ пред телевизора вечер..облъчван от безкрайни реклами...На сутринта трябва да си свеж ...за работа...преди пуканките...
665
4
 
12
 
! Отговори
Мими - непушачка преди 11 години
В 21 век наистина цивилизовани страни разрешиха марихуаната за лична употреба, а нашите лицемери забраниха цигарите! Защо не забранят алкохола? Той наистина е вреден! Защо не забранят отровите в храните и да започнат да обикалят на глутници по хранителните магазини? НАШИТЕ ДЕПУТАТИ НЕ ВЯРВАТ В ЪВ ВРЕДАТА ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО! ТЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ПУШАТ, ТА ДОРИ И САМО ПУРИ! ВАЖНОТО Е, ЧЕ ОТЧИТАТ ДЕЙНОСТ ПРЕД *** ЕВРОПЕЙСКИ ЧИНОВНИЦИ!!! А с нас експериментират!
664
1
 
2
 
! Отговори
до 744 преди 11 години
според законите на Р.България пушаите не са умишлени отровители !!!
663
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писна ми от "сдружения" НПО-та и тем подобни. Едните ще ми казват как да живея, вторите кога детето започне училище/01.09/, третите, че трябва да го дам на детска градина/задължително!/ на 4 г...........Я си...................мамата! Отзад! Живота си е мой и имам право да възпитавам детето си както намеря за добре! ***! За пари и майка си ще продадете!
662
3
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
744 КОМЕНТАРА ДА СЕ ПУШИ ИЛИ ЙОК...БЕ ХАМЛЕТОФЦИ ТОВА ДА ВИ Е ПРОБЛЕМА...!...*** КАТО НЕМА ПРОБЛЕМИ СИ ГИ СААЗДАВА САМ...!
661
3
 
12
 
! Отговори
От 743 преди 11 години
Не ми хвалете сдружение, което се издържа 50% от дарения- де юре съществуването му зависи ПРЕДИМНО от тези 50% "дарения", а дали зад тях не се крие нещо на ръба на закона или заобикалящо закона в най- общ смисъл, не е ясно.Пиша това, защото ми омръзна нискообразовани хора да манипулират останалите граждани и да се гаврят с пушачите, наричайки ги 'наркомани", престъпници" и "умишлени отровители", след като законите на Р. България ясно посочват,че това не е така!
660
0
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.... ЕЙЙ ОТКАЧИ СИ НАРОДЕЦО ...!....ИМАМЕ СИ ЕДНО БРИТАНСКО НОЖЧЕ ЗА ПУРИ И ЕДНА ОТ ПУРИТЕ НА КАСТРО ИЛИ ЕНА ПАРТАГОС...ШЕИ СИ ПУФНЕМЕ С 50 ГР ДЖАКЪ И ШЕ ГЛЕАМЕ ДАЛИ БАЦЕ ОШТЕ СПИ У ОСЛО...! ...Е ШО НЕ ГО СААБУДИХТЕ БЕ ОСТАНАЛ САМ У ЗАЛАТА ....ЦЕПИ ВАЗДУХО ХЪРКАЧ ОТ КЛАСА...!
659
2
 
8
 
! Отговори
До 741 преди 11 години
Въпросите ми са правилни, защото има Конституция на Р. България! Аз не ходя вече на заведения, не пуша до, пред , зад, над Вас, пуша в личният си недвижим имот и Вие нямате право да ми казвате какво да правя в личният живот! това право е само МОЕ и никой не Ви го е делегирал!КРБЧл. 33. (1) Жилището е неприкосновено. Без съгласието на обитателя му никой не може да влиза или да остава в него освен в случаите, изрично посочени в закона.(2) Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост.Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
658
23
 
15
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
Пушенето на обществени места е простотия.Пушачите с по-високи здравно-осигурителни вноски, като по-рискови!Цената на цигарите - от 10 лв. нагоре!!!
657
16
 
14
 
! Отговори
Винету преди 11 години
ДО 734, 733..Вие питате коя е тая, коя е оная. Ами я ми кажете КОИ СТЕ ВИЕ, че да ми определяте на какво да се вмирисвам и какъв въздух да дишам, когато отида на заведение, А ?Не ви ли писна да навирате гнусните си цигари в лицата на непушачите, които досега бяха безсилни и принуждавани от "приятелите" си - пушачи, да посещават задимени заведения тип "лисичарник"?Да не мислите, че е много приятно да се барнеш с хубави дрешки, да отидеш в заведение, и точно след 5 мин. да си вмирисан на пор?!