Българчетата стават все по-неграмотни

Падаме от 10-о на 22-ро място в изследването PIRLS 2011
Обновена: 12 дек 2012 14:36 | 12 дек 2012 06:56,
316
Българчетата стават все по-неграмотни
Снимка: архив, Impact Pree Group

"Сривът в знанията вече започва в четвърти клас", алармира "Сега". Знанията на българските ученици вече се сриват още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега.

Доказателство за рязкото влошаване на качеството на българското образование са резултатите от авторитетното международно изследване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011. От  2006 г. до сега българчетата падат с цели 12 места - от 10-о на 22-ро място (от 49 държави и региона), и вече не са част от световния елит по четивна грамотност.

Макар и да е далеч от най-слабите, България отстъпва сериозно и по дял на учениците, които са постигнали най-високи резултати. Вчера българското Министерство на образованието не коментира изследването - на сайта на МОМН не се появи никаква информация.

"Децата ни рязко изпростяват", констатира "Труд". Българчетата стават все по-неграмотни - както сочат данните от последното международно проучване.

То се проведе м.г. в 48 държави, а у нас на тестовете се явиха 5261 малчугани.

Страната ни обаче е доста над средното ниво - на 22-ра позиция. Но тъй като има държави с еднакъв брой точки, реално сме на 16-а.

Една от причините е, че за много от децата майчиният език е различен от българския и те не се справят. Знам, че 15-годишните едва кретат на дъното на грамотните, а на националните изпити винаги има дъжд от двойки. Според зам.-министъра на образованиеето Милена Дамянова учителите не преподават ефективно. 

"Тенденцията за спад в постиженията и на четвъртокласниците се доказва и в нашите анализи, които започнахме да правим още преди 2 г. В резултат на констатациите предприехме редица мерки като задължителната детска градина за 5-годишните, целодневната организация, осъвременяването на учебните програми, а след тях и на учебниците, за което МОМН беше критикувано не веднъж, но за съжаление те ще дадат своя резултат едва на следващото изследване през 2016 г. Все пак обаче се радвам, че България изпреварва дори държави като Франция и Австрия", коментира тя.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още по темата: ученициграмотностPIRLS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Вие да не искате Борисов да вкара децата в клас и да преподава?За всичко той виновен?Аз завърших преди 5 години училище.И аз съм бягал, ходил на кафенца, ала бала, но винаги съм гледал минимум 4 да вадя!Родителите са виновни, че не си контролират децата!Накупили им телефони, лаптопи, компютри и кво ли не!Аз получавах тези неща, ако имах някви резултати в даскало!Възпитавайте си децата и им обръщайте внимание къде ходят, с кой и какво правят по цял ден!
224
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъвто министър председателя такива и децата цитирам Бойко към миньорите Аз съм пост и вие сте прости Затова се разбираме Сигнализирахте за неуместен коментар
223
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъвто министър председателя такива и децата цитирам Бойко към миньорите Аз съм пост и вие сте прости Затова се разбираме Сигнализирахте за неуместен коментар
222
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 23 години на последователно и методично провеждана разруха, какво очаквате? *** раждат, за да се издържат от най-лесните за тях доходи, живеят в паралелен свят на нашия, не спазват законите и са ненаказуеми. Българинът оскотя от немотия, икономическия терор на монополи, косвени и преки държавни данъци. Качествената работна ръка в държавата свърши.
221
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2030г. - населението на България е около 5 млн. , от които около 40 % ***. Само почакайте и ще видите ...
220
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I kato uchat mnogo, i kato zavarshat, hem ucheni, hem evtini, a tova te pravi adski neshtasten
219
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не им вярвайте братя,този изпит е правен само със *** и затова.
218
2
 
2
 
! Отговори
до 236 преди 11 години
Жив и здрав да си /отново най-искрено пожелание/, успя да ме разсмееш. Макар и на български, очевидно е, че говорим на различни езици
217
2
 
20
 
! Отговори
... преди 11 години
*** народ- лесно се управлява!Какви педагози? Погледнете класацията на университетите- педагогическите специалности се влиза с 3-КА, а повечето направиха да се влиза и само по диплома- дори и СУ!!! Отгоре на всичкото отварят още МНОООГО Частни университети! Дипломи без покритие, при старата образователна система хем се знаеше, хем нямаше толкова ВисШисти! Всички завършили средно до 1990 се радняват на докторанти по знание. А всички с мноого магистратури след това се равняват на Начално обр.
216
1
 
5
 
! Отговори
Факт до 235 преди 11 години
Нали се сещаш че ако пишех научен труд, щях да използвам и правописен и правоговорен речни. Благодаря за пожеланието!
215
1
 
11
 
! Отговори
до 227 преди 11 години
Супер, да са ти живи и здрави дечицата /казвам го най-искрено/. Ама нали се сещаш, че запетайката има значение. В правните науки една запетайка /нищожна и низвергната/ може да обеси човека, или пък да го оправдае. За да решиш текстова задача по математика, запетайката също трябва да е на мястото си.
214
6
 
4
 
! Отговори
_86_ преди 11 години
Посочете ми ЕДНА държава в Европа с по-добро безплатно образование от България (като изключим 3-те с най-висок стандарт на живот). Знаете ли колко деца познавам, които се връщат от Англия, Франция, Италия, Испания, разочаровани, че това което учат там в 10-11 клас, тук се учи в 7-ми клас.
213
1
 
3
 
! Отговори
Факт до 229 преди 11 години
За съжаление има такива семейства, незнам аз ако съм в това положение какво бих правила (мога само да гадая). Но тука опираме пак до семейството, ако в едно семейство нещо не върви, това се предава и върху децата. Просто не мисля че възпитанието е дело само на учителите, като мисли да речем 228 родител
212
1
 
4
 
! Отговори
да 221 Факт преди 11 години
А за вещите на мен поне ми е повече от трудно. Когато в класа болшинството деца имат ценностно система получена в къщи да гледат вещите , аз каквото и да обяснявам ,дъщеря ми гледа тъжно. Няма скъп телефон ,не защото не мога да купя ,а защото няма нужда от това ,но я виждам че това и сваля самочувствието. Разбира се няма да променя нищо и се надявам като порастне да ме разбере. Цял ден са в училище и възпитанието на другите се отразява на всеки поотделно по един или друг начин.
211
3
 
0
 
! Отговори
До родител преди 11 години
така е а родителите не трябва да имат НИКАКВА отговорност. Възпитанието трябва да се дава сами и единствено в училище.
210
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква грамотност,какво пет лева? Всеки гледа парата и далаверата днес! Имаме и много добри примери!
209
2
 
5
 
! Отговори
до 221 Факт преди 11 години
Не не грешиш нито в този пост ,нито в предия. Просто се опитах да обхвана по- голяма група родители ,а не само тези които са по- свободни. В класа на дъщеря ми една трета са на разведени родители и единия е отписал тотално детето ,а другия едва смогва за прехраната. И при тези с двама родители пак далеч не всичко е както трябва. Тя е вече в гимназия в среден курс имаха момиче в класа ,което редовно си режеше вените ,зарязано от всеки и всичко ,точно 5-ти клас започна.
208
2
 
9
 
! Отговори
родител преди 11 години
Децата трябва да могат сами да си решават задачите и да си учат уроците! След като не са в състояние - значи нещо много куца в образователната система!
207
3
 
5
 
! Отговори
Факт до 225 преди 11 години
Както кажеш даскале. И децата са 3 а не 1. Радвам се че твоето/ите, ще са със страхотен правопис.
206
1
 
8
 
! Отговори
челен пример! преди 11 години
Т'ва изобщо не е вЕрно! Децата искат много да знаят, за да станат пожарникари и един ден - премиери! За което и само един "Винету" стига!