ВАС върна наказанието на Мирослава Тодорова

Не е налице нарушено право на защита, смята 5-членният съдебен състав
18 дек 2012 22:15,
48
ВАС върна наказанието на Мирослава Тодорова
Мирослава Тодорова. Снимка: Bulphoto

5-членен състав на Върховния административен съд върна наказанието на бившия съдия от Софийски градски съд Мирослава Тодорова. ВАС остави в сила решението на Висшия съдебен съвет да намали заплатата на Тодорова с "15% за 2 години" заради забавени мотиви към водени от нея дела.

Днешното решение на съда дойде само 5 месеца, след като негов 3-членен състав отмени това на ВСС като незаконно. Сред основните им аргументи тогава бяха обстоятелствата, че по време на дисциплинарното производство срещу съдията във ВСС е било нарушено правото ѝ на защита, както и правото ѝ на справедлив процес. Посочено бе още, че от всички общо 57 дела, забавени от Тодорова, само 14 не са били с изтекла давност, към момента на налагането на наказанието й.

Според втората инстанция не е налице нарушено право на защита. „В това отношение съображенията на съда са незаконосъборазни и необосновани. Посоченото нарушение на чл. 56 от Конституцията на РБ не е налице. Сочената разпоредба има пряко действие при липса на предвидена защита. Правото на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не се нарушава нито от законово предвидено участие, след като е валидно упражнено с оспорването на индивидуалния административен акт, което е достатъчна гаранция за защитата на накърнени права", посочват магистратите.

Не следва да се приеме в случая, че правото на защита е накърнено с неизслушването на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност от административния орган, в случая - ВСС, добавят те. "Такава правна възможност в закона няма, поради което разширителното тълкуване от първоинстанционния съд стига до степен да допълни закона и подмени нормотворческата воля на закононодателя", изтъкват още петимата върховни съдии.

Те отхвърлят и доводите на колегите си, свързани с факта, че давността на три четвърти от забавените от Тодорова дела е била изтекла към момента, в който ВСС я е наказал с намаляване на заплатата.

Мигистратите не се съгласиха и с довода на Тодорова, възприет от съдебния състав на първа инстанция, че дисциплинарният състав на съвета, предложил я за наказание, всъщност е незаконен. Мотивът на съдийката бе, че той е бил съставен от двама прокурори и един следовател, което директно нарушава философията на новия Закона за съдебната власт кадровата политика по отношение на съдиите да бъде фактически отделена от тази, засягаща прокурорите и следователите.

Решението не подлежи на обжалване. Мирослава Тодорова води още едно дело пред ВАС, свързано с уволнението й по същество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 11 години
15% за две години- бълха я ухапала.Тя умишлено е бавила дела и това никак не е случайно.Колко ли милиона е получила за това си бездействие?
36
2
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Май ти не виждаш- Янева няма толкова забавени дела и няма нито едно с изтекла давност. Янева е накзана, както е била наказвана и Тодорова преди. Да не говорим, че МП за 4 години не намери време да напише мотивите за ПРИСЪДА и осъден престъпник е пуснат на свобода заради това, а жертвите ни съдят в Страбург заради нея. И не е само това дело.
35
3
 
7
 
! Отговори
виждащ преди 11 години
Повечето от коментаторите до тук не могат да видят по-далеч от носа си! М.Т. е виновна защото е просрочила дела, но Владимира Янева, която не само е просрочила, но е и в конфликт на интереси е издигната за шеф на СГС. И пишещите не виждат, че в същност страната ни усилено върви към мутренска диктатура.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо се коментира всичко друго само не и това, че е забавила/ забравила/ да напише мотивите по някои дела и каква е била мотивировката на това забравяне? Мнооого е невинна!
33
0
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПРЕКАЛЯВАТЕ...- НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ТАЗИ ДРЕБНА МУТРЕСА...- "ЯКИ КАКИ" СА ОНЕЗИ ДВЕТЕ С МИЛИОНИТЕ..., ДЕТО НЕ ГИ ВЗЕХА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД...- А ИМА И МУТРЕСИ С МИЛИАРДИ... ТЕ СА ИНТЕРЕСНИ...
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До юристЗатвор, ама със срок равен на срока който е поискал прокурора за забавения процес
31
4
 
13
 
! Отговори
реалист преди 11 години
дългата ръка на Цвъко прозира в тоя случай
30
4
 
15
 
! Отговори
Чолаков преди 11 години
Гадните герберасти затриха България.
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера как така като прилагат едни и същи закони 3-чления и 5-членния състав постановяват коренно различни присъди.
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко що е член на гЕРБ и всичко предложено от него е КОРУМПИРАНО НЕКОМПЕТЕНТНО обикновено без диплома или нужната квалификация НАГЛО КРАДЛИВО ЛЪЖЛИВО ПРОСТО
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съдебната система на България и Съдийската комисия при БФС са от един дол дренки !
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 28 В Европа, нормални държави има ли ? Има доклади на Съвета на Европа навсякъде е тотален хаос И смешното е ,че в България се накаъват 50% от всички разследвани сздии и прокурори а в Италия процента на наказаните е 0,06% ,тоест от 1100 души се наказват 6 Дори в Европа е по зле от България а и никъде не носят наказателна отговорност Само да ги уволнят най много .А забавените дела в Европа се точат и по 40 години и това не е шега
25
7
 
4
 
! Отговори
юрист преди 11 години
За толкова забавени дела- наказанието би следвало във всяка една нормална държава да бъде само едно.....НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И ЗАТВОР ПОРАДИ ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО.ВСЯКО ДРУГО НАКАЗАНИЕ Е САМО МИМИКРИЯ ЗА НАКАЗАНИЕ......БЯГАЙТЕ ОТ БГ.....
24
0
 
2
 
! Отговори
anon преди 11 години
До читателЕднодетният модел майката на народа, а като няма население, няма кой да хване лопатата и да ги измете, няма как да очакваш, че 8 милиона население могат да изметат 1 милион силови и разузнавателни структури след '89..
23
1
 
4
 
! Отговори
anon преди 11 години
До емигрант номер 9Много филми си гледал за Али МакБийл сигурно? И тия, дето са те харесали и те не знаят за какво иде реч в страните по света. Гюбрето по телевизията и медиите не отговаря на истината, хора!
22
6
 
21
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Милиционерите се вихрят! Страшно! Лека й пръст на едва зародилата се демокрация. Гербавите й видяха сметката!
21
1
 
11
 
! Отговори
читател преди 11 години
Съдия - синоним на нещо отвратително смърдящо, гадно и вредно.Такива са и ченгетата, прокурорите, следователите - всичко това трябваше да бъде изметено.Сега те ни държат за гушата.
20
5
 
6
 
! Отговори
Петков преди 11 години
И като си представим в какви ръце е поверено правосъдието на републиката ни... Каква наглост и безочие.Вместо да каже нещо за свое оправдание тя изтъква,че САМО на 14 дела била изтекла давността. Представяте ли си-престъпниците по 14 дела не са получили наказание поради ПРЕСТЪПНАТА небрежност на тази съдийка. И съм уверен,че това не е случайно. За това тя е получила съответните дивиденти.Трябва да бъде съдена за това,а не наказана от ВСС.
19
0
 
14
 
! Отговори
Шенген преди 11 години
Лъха на корупционни практики,зависимости ,некадърност и къде спи това общество?Цинизмът и наглостта преминават всякакви граници-България е на опашката на всякакви класации!Мирослава...прочети Петя Дубарова!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да работи правоохранителната система и да има правосъдие трябва ОБЩЕСТВО, ПОЛИЦИЯ, ПРОКУРАТУРА, СЪД - да са единно цяло. Само че в България го няма обществото.... от там нататък всичко е опорочено. Всички си прехвърлят топката кой е по-некадърен или корумпиран - съд, полиция, прокуратура.... А истината е че и в 3те институции цари родово-общинния строи - 90% от служителите им са назначени с връзки и рушвети - та какво да чакаме? Цвъцко много реве от съда... само че има една подробност "заровена" в конституционните задължения на МВР. ПЪРВОТО задължение на МВР е да ПРЕДОТВРАТЯВА престъпленията! Чак след това идва установяване и задържане на ПРЕДПОЛАГАЕМ извършител и събиране на доказателства по УСТАНОВЕН ОТ ЗАКОНА РЕД. И че щом има престъпление - значи МВР не си е изпълнило първото задължение - да го предотврати! Ама за да може да го изпълни - трябва ОБЩЕСТВОТО да съдейства и алармира НАВРЕМЕ - а не да гледаш как палят колата на съседа ти и да си викаш "Бе нали не е мойта"