Възобновяват делото "САПАРД"

Бойко Найденов е внесъл предложение за уволнение на прокурор Ненков
24 дек 2012 16:36,
269
Възобновяват делото "САПАРД"
Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 130 Тая има толкова мас че става само за *** бе! Е и 2 кожени якета ще излязат!
107
10
 
10
 
! Отговори
В ПАМЕТ НА герб преди 11 години
УПРАВЛЯВАЙТЕ АКО ЩЕТЕ ОЩЕ 1000 ГОДИНИ АМА ЛИДЕРА ВИ Е ПРОСТТТТТТТТТТТТИ ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ И МУ СЕ ХИЛИИИИИИИИИИИИ
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 122 Проблема не е само в съда. Но съда е "на топа" защото той е "вестоносеца". За да се стигне до присъда - трябва преди това полиция, следствие прокуратура да си свършат работата както трябва. Само че при тях както и в съда - от 25 години хората се сменят, но фамилиите си остават същите - родово-общинен строи. В случая с това дело осирането е от страна на прокурора... в други случаи МВР се *** ( колко дела отидоха в коша когато склада за веществени доказателства на МВР в Пловдив беше разбит и доказателствата компрометирани.... сигурно някои съдия трябваше да седи и да пази склада). Как прокурорите да са по-добри юристи от адвокатите, като 90% от тях са знаели къде ще им е работното място преди да завършат? Знаят че и да дело - заплатата си върви. Докато с адвоката не е така - или си добър, или питаш къде гладните или ти чупят тиквата ако загубиш някое дело. Съдиите вземали подкупи - ама със 100 мил за СРС - вземи и хвани поне един бе.. стига рева
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бъдни вечер е ! 127ТИ НЕ СИ ТЪЖЕН, ТИ СИ ЕДИН НЕЩАСТЕН ...ЧОВЕК!
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяко правителство от 1990 до сега изпълнява плана Ран-ът.За съжаление последното-мутренското се престара-сега геноцида е най-голям.При втори мандат на мутро-милиционерите България ще е 3-4 милионаТака че хора-наистина бдете :)))
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 125 Когато БКП умираше, на смъртния си одър основа БСП.... сега БСП умира проядена от корупция и шуробджанащина.... и си направи ГЕРБ!
102
0
 
9
 
! Отговори
ДО 117 преди 11 години
Съгласна съм с всичко, НО как да ръкопляскам, като мизерията ме е притиснала отвсякъде. Не живея в София, в чужбина не мога да замина, безработна съм не защото съм необразована или некадърна, а защото в провинцията работа няма. Семейството ми едва крета с една мижава заплата. Как да съм доволна като гледам как на *** се дават всякакви видове помощи и вече са ни се качили на главите с кражбите си.Как да съм спокойна като гледам мизерстващите си родители?!Мразя БСП, гласувах за ГЕРБ, но...
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Германия е възмутена от това дело и от корупцията в българската съдебна ***, защото по това дело имаше осъдени германци които влязоха в затвора и дори си излежаха присъдите (или голяма част пт тях). дпкато в България се оказа чер българските бандити участвали в това престъпление - бяха оправдани и не са прекарали дори един ден в затвора!
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов слааааб......
99
3
 
7
 
! Отговори
Граждански протест преди 11 години
Еврокомисарят по цифровите технологии *** Крус настоява българският премиер Бойко Борисов да осигури медиен плурализъм в България, става ясно от писмо на комисаря, изпратено до министър-председателя на 12 октомври."Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават",казва Крус в писмото си.България е в опасност основна ценност като свободата на медиите, смята тя.По време на посещението си в България през септември еврокомисарят определи насилието на журналисти като неприемливо, а автоцензурата като притеснителна."Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", казва още в писмото си *** Крус.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА СА НЕДОСЕГАЕМИ ?ИЛИ СА АГЕНТИ НА ДСИЛИ СА МАСОНИИЛИ СА РОТАРИАНЦИИЛИ ОТ ДРУГА ОРГАНИЗАЦИЯ
97
6
 
8
 
! Отговори
малко крадлив гербер преди 11 години
За хората-бдениетоЗа нас герберастите-краденето
96
2
 
5
 
! Отговори
$! преди 11 години
W.A.D.Времето Ви...Свърши.~2012~.~1<@>13~$!. - За ПредставителниТЕ политици, поради техниТЕ Безумни Действия, и на Гражданите - за тяхноТО БезУмно БезДействие!
95
5
 
15
 
! Отговори
БГ преди 11 години
НА ТОЗИ ХУБАВ ПРАЗНИК, НЕКА СИ ПОЖЕЛАЕМНИКОГА ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НА ВЛАСТ БСП/ДС/ДПС!
94
8
 
8
 
! Отговори
SOS преди 11 години
А НА ГОРКИТЕ ГЕРБЕРИ ДОРИ НА КОЛЕДА НЕ СА ИМ ДАЛИ ПОЧИВКА А СЕДЯТ ПО ФОРУМИ ДА ТРЕЩЯТ. ГОРКИТЕ ДАЙТЕ ИМ ПО ЕДНА ПСУВНЯ ЧЕ ТЕ ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ, ПРОДАЖНИ НЕЩАСТНИЦИ
93
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ -най-големия некъдърник , заставал на чело на държавата през нейната 1331 годишна история !
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще възобновят дедовия ми ! Делото си върви,какво ще му възобновяват ?!
91
5
 
12
 
! Отговори
ВРЪХ ПРОСТАЩИНА преди 11 години
незнаем какво спасява Борисов но е СВЕТОВЕН *** И НЕ РАЗБИРА НИЩО НИТО ОТ ИКОНОМИКА НИТО ОТ УПРАВЛЕНИЕ АПЪК КАК СТАВА ЗА СМЯХ........ МАНИ МАНИ .ЦЯЛА ЕВРОПА И СВЯТ СЕ СМЕЯТ НА КОНГРАТУРАИШЪНА.......КОЛЕДА Е ДА СЕ ПОСМЕЕМ. ПЪК ПОСЛЕ ...... ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ ........
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Хора бдете!Ако знаеш колко си прав!Голям минус за Бойко е само това, че не пипна крадците на прехода, а обеща.
89
4
 
8
 
! Отговори
az преди 11 години
Gerberas4eta umreli