Възобновяват делото "САПАРД"

Бойко Найденов е внесъл предложение за уволнение на прокурор Ненков
24 дек 2012 16:36,
269
Възобновяват делото "САПАРД"
Марио Николов, един от подсъдимите по делото. Снимка: Bulphoto

Делото за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД ще бъде внесено отново в началото на следващата година. Това съобщи пред БНР директорът на Националната следствена служба и бивш изпълняващ длъжността главен продурор Бойко Найденов.

Марио Николов, Людмил Стойков и още 5 други лица бяха оправдани на втора инстанция от настоящия член на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, който обвини прокуратурата, че е „минирала" обвинителния акт. По-късно стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков еднолично е взел решение да оттегли протеста срещу присъдите на Николов и Стойков.

Ненков обясни, че е направил това поради липса на документи, които да уличават двамата в престъпление. Колегите му твърдят, че има подобни доказателства.

Найденов посочи, че в момента тече проверка дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с материалите по делото, преди да оттегли протеста. Той добави, че е внесъл предложение във Висшия съдебен съвет за уволнението на обвинителя.

Разделянето на делото на части е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване от досъдебната фаза. Според Галина Тонева, зам.- главен прокурор, обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начин се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, е била адвокат на един от обвиняемите заедно с Николов и Стойков. При това положение тя е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
12
 
! Отговори
dimitarivanov53 преди 11 години
Na Parvanov mekeretata.Moshenizi,gadni.
27
4
 
19
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Тези две охранени *** ,си мислеха ,че като наливаха пари в бсп и бяха под шапката на гоце са недостижими . Да ама -не. Западняците ни набиват канчетата , защото не играем ли по правилата ,излагаме и тях, и ще ни изключат от ес !!!
26
12
 
6
 
! Отговори
бандит преди 11 години
Това е полицейщина...
25
2
 
10
 
! Отговори
МоСкОвСкИ преди 11 години
Защо Бойко Найденов не го избраха за главен прокурор след като беше и.д.!?
24
10
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Прах очите . ще бъде прекратено по изтекъл срок на давност.
23
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко да започне да строи затвори, че ако наистина прокуратурата и съда заработят , хиляди *** ще трябва да бъдат настанени на топло.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите вече не вярват на подобни намерения.
21
2
 
21
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Да ги прибират ,защото може да празнуват Н. Година заедно с галевите и маргина в Ю. Африка!!
20
3
 
18
 
! Отговори
НИКОЛОВ/СТОЙКОВ... преди 11 години
....ХОРАТА ,КОИТО СПОНСОРИРАХА ПРЕЗИДЕНТСКАТА КАМПАНИЯ НА ГОЦЕ!ЗА ЦЕЛТА СА ПРОДАДЕНИ 400-км.РЕЛСОВ ПЪТ ЗА СКРАП, ПОЛУЧЕН В КРЕМИКОВЦИ ПРЕТОПЕН И С ЛИЧНО НАДЗИРАВАНАТА СДЕЛКА ПО ПРОДАЖБАТА ОТ ТРАКТОРА!ЕТО ...ТАКА ЧИСТО , МОЖЕ ДА РАБОТИ САМО ПАРТИЯТА ,БКП/бсп!
19
8
 
18
 
! Отговори
САМО БСП(БКП) преди 11 години
ББ е лош човек и мутра, за пример ще ви дам братя Галеви, и другите наши събратя дето бяха осъдени, Цветанов е още много по-нагъл - иска да сложи ред в държавата и да хване всички престъпници - а ми то тогава няма да има никакво преразпределение на парите В държавата !!! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАШИТЕ ПАРТИЗАНИ ОТ БСП?!+
18
2
 
8
 
! Отговори
старшината преди 11 години
А дано но надали?
17
16
 
18
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБ преди 11 години
Това е полицейщина, как може наши другари да бъдат съдени без да са били хванати точно на местопрестъплението. Долу ГЕРБ, гласувайте за БСП, ние ще ви вдигнем доходите без значение как, няма да ви съдим за нищо, няма да *** лентички, няма да строим пътища, магистрали, детски градини, Дунав мост 2, спортни зали, кръстовища на 2 нива, паркове с осветление, ще пуснем Помака, килърите, наглите и други наши ортаци от затвора, и ще почнем пак с кражби, заменки, убийства и отвличанияДОЛУ ГЕРБ!
16
18
 
9
 
! Отговори
Юстиция преди 11 години
Не вярвам да ги осъдят. По-скоро вместо БСП вече ще "спонсорират" ГЕРБ.
15
1
 
24
 
! Отговори
КДК преди 11 години
Л Стойков и М Николов са тандем измамници от висок калибър.Като Стойков е оновния виновник а Николов и съпругата му са изпълнители съучастници не само в това но и в други престъпления пр;Най големия и модерен Месокомбинат намиращ се в Ген Тошево е придобит от същия тандем чрез измама прикрита от Добричкия съд в лицето на същия съдия К Калпакчиев който по това време е съдия в гр Добрич.Същата е ситуацията и със комплекса Дюни и бетоновите им възли до с Равадиново.Конфискация и по 50 г пандиз.
14
3
 
16
 
! Отговори
От вън преди 11 години
Какво чудно има? Това става в България! Тук в щата Илинойс двама поредни Гобернатори са в затвора ! Ефективно!Ето колко са " прости " Американците! Ние сме много умни.........
13
5
 
27
 
! Отговори
Станишев преди 11 години
Ако това стане има вероятност Николов и ортаците му да бъдат осъдени!Това не е добре за партията!За това ние от бсп твърдо се противопоставяме на това!Главният прокурор трябва веднага да прекрати това!Има голяма вероятност да изгубим един от основните ни спонсори!
12
0
 
11
 
! Отговори
..за 11... преди 11 години
...ставаш ли свидетел , А..??!!
11
2
 
35
 
! Отговори
aaa преди 11 години
ЯЯЯЯ НИЕ СМЕ ИМАЛИ ПРОКУРОР БЕ ,НАИСТИНА ПО КОЛЕДА СТАВАТ ЧУДЕСА
10
2
 
14
 
! Отговори
....за 7... преди 11 години
....ами после ---нема финансиране на полит.програмата на Партията за изборите!Те работят за Партията БКП ,брато....ТАМ ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО!ДОРИ ДА РАЗПРЕДЕЛЯШ ДРОГА ,КАТО "УРИНАТОРА"/....Целите на Партията --оправдават средствата/....а , парите не меришат!
9
1
 
18
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Ами може би трябва да си изберем правителство, което да не си е хвърлило пъпната връв в БКП, сигурно и междупартийните циркове ще намалеят рязко след това и ще започнем да виждаме РЕАЛНИ резултати.