Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Мусолини Nie kato otidem v anadola koy shte vi naprqavi deca,vie ve4e i tova ne mojete
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българската църква трябва да се съвземе и бързо да почне да си върши работата като морален и нравствен коректив на обществото, защитавайки извечните човешки ценности. За целта ще трябва да си даде сметка, че са изминали 20 века от първо апостолите, обществото е претърпяло доста промени и новото време изисква и съответната реакция.
165
7
 
8
 
! Отговори
ОК на БКП преди 11 години
На 10 декември 1984 г. със заповед на последния се нарежда на окръжните управления на МВР и на първите секретари на ОК на БКП да подготвят преименуването на български граждани от турски произход във всички окръзи, където има такова население[3]. Кампанията започва в края на декември 1984 г. и завършва през февруари 1985 г. Най-напред са сменени личните имена в Кърджалийски и Хасковски окръг, а после и в Североизточна България, където евентуалните провокатори били вече арестувани или мобилизирани за военно обучение. Повтаря се вече отработеният с помаците сценарий: селищата биват блокирани от силите на реда (милиция, войски на МВР, гранични войски) и сплашвани със стрелба във въздуха, вкарват се танкове и бронетранспортьори.
164
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Религията е преходно историческо явление,особена форма на общественото съзнание. Нейната поява и съществуване са закономерно обусловени във всички обществено-икономически формации.Науката и религията ,взети по отношение на тяхната поява,същност и роля в обществото , са взаимно изключващи се форми на общественото съзнание.Науката се поражда и развива върху основата на растящата материална сила на обществото и служи за опознаване и овладяване на света,докато религията е свързана с безсилието на човека,пречи му да познае и овладее заобикалящата го действителност.Религията като цяло има антинаучна същност и отрицателна роля в обществото. Формирайки и отстоявайки вярата във свръхестествени сили ,така или иначе тя е защитавала и защитава социалните пороци на класовоантагонистичните общества,стремяла се е и стреми обективно да примири трудещите се с експлоатацията и потинсничеството, спъвала е и спъва полета на мисълта и социалния прогрес."
163
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Религията е преходно историческо явление,особена форма на общественото съзнание. Нейната поява и съществуване са закономерно обусловени във всички обществено-икономически формации.Науката и религията ,взети по отношение на тяхната поява,същност и роля в обществото , са взаимно изключващи се форми на общественото съзнание.Науката се поражда и развива върху основата на растящата материална сила на обществото и служи за опознаване и овладяване на света,докато религията е свързана с безсилието
162
2
 
7
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Как ще е "хубаво нещо"?! То си е направо сатанистко нещо, и не вярвам църковен човек да не го разбира.
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пРИЛИЧА НА НЯКАКЪВ НЕОФОРМЕН ИЗБУЯЛ ХРАСТ, ПХАХХХХ
160
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе чудя се тоя чичка как яде спагети с тая брада бе? УЖАС!!!
159
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мусолини прав си много бързо за привилегиите от Живково време като не им харесва Анадола ги зове......................
158
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахххахаха..нали искахте демокрация?!Ами натресоха ви я...баш по американски-отзад и до дупка без вазелин.Честито да ти е новото икономическо робство народе, пред което политическото отпреди 23 години бледнее :(("Който търси под вола теле, най често намира атрибутите му" е казал мъдреца... нали?!
157
7
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
"Изгубим ли България, изгубили сме всичко"Н. ХайтовФакт е, че Тодор Живков запази България Българска, но за новите ни политици това не е приоритет.За няколко долара в повече биха продали не само родината ни и родът си, генът си биха продали демократчетата мръсни.
156
5
 
23
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
До 17 ХасанКакъв възродителен процес те гони тебе бе?В Турция останаха ли през годините българи, които да успеят да се противопоставят на турската асимилация и дали държавата им позволява кой знае колко да имат национално българско съзнание, освен в Истанбул защото там е по- голям град със световна гласност. Една държава, един народ. Ако не ви харесва гранците са отворени, да си ходите на югоизток, ако эи там ви приемат.
155
10
 
3
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Вси4кото е мижи да те лажем.....тия попове са се угоили като ***, но дават акъл и карат мерцедеси. Не забравяйте 4е християнството не е истинската религия по тия земи....то е въведено с огън и ме4....може да направите справка с покръстването на българите....то и за това българите като цяло не са много религиозни и не вярват в християнските ценности, защото те просто не усещат тази религия със сърцето си.
154
16
 
3
 
! Отговори
ДЕМОСТЕН СОФРОНИОС преди 11 години
КИРИЕ ЕЛЕЙСОН.КИРИЕ ЕЛЕЙСОН...ПОКАИТЕ СЕ ВУЛГАРИИИ...И ПРИЕМЕТЕ ГРЪЦКИЯ БОГ ЗЕУС..ОО ВЕЛИКИТЕ ЗЕВСЕ---УДАРИ ВУЛГАРИТЕ СЪС СТРАШНИТЕ СИ МЪЛНИИ И НАКАЖИ ТОВА НЕЧЕСТИВО ВАРВАРСКО ПЛЕМЕ.
153
12
 
5
 
! Отговори
Hasan преди 11 години
a koga 6te ima osadeni i v Zatvora za Vazroditelen Proces , nekoi ima li predstava
152
6
 
11
 
! Отговори
варна преди 11 години
ес не е хубаво нещо идано през 2013 да започне да се разпада.това си пожелавам след здравето.
151
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
църквата е от хората за Бог,не от Бог за хората,че тя да се грижи за нас.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
църквата е социална придобивка,тя не е бизнес,никога няма да се върнат парите на тези,построили огромните катедрали и манастири,тези,украсили ги,на иконописците,не църквата трябва да се грижи за нас,тя никога не го е правила,дори и през вековете,НИЕ сме тези,които трябва да се грижим за нея,спрем ли,тя ще изчезне.
149
3
 
7
 
! Отговори
sawall преди 11 години
Ако църквата в сегашния си вид е гарант за оцеляването на културата на България -- втасали сме я по-лошо отколкото си мислех... А на църквата не ѝ е работа да подкрепя "който е по-нужен", това е работа на хората (демокрация, все пак). Църквата трябва да подкрепя самите хора, а не да се меси в политиката.
148
3
 
4
 
! Отговори
пипс преди 11 години
До Атеисттака е, контрол над масите. светите хора са посредници между обикновения човек и бог а църквите са усилватели на молитви, бог се вълнува дали практикуваме *** секс и ако да - никакъв рай. жалка история. време е светът да се раздели според възгледи за света и живота. всички вярващи от една страна да си борят верите и да строят храмове, от друга онези дето смятат че ние сме тук, имаме избор и слагат човека в центъра на общественото устройство. че ми омръзна от емиционални прмитиви