Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
млад родолюбец преди 11 години
хубаво беше да се знае от кого е тази молитва, надявам се да е от някой добър родолюбец
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това, че сме недоволни от управляващите сме си виновни само ние, че позволихме 23 г. да ни крадат и унижават.За това не ни е виновна вярата.
105
4
 
9
 
! Отговори
От САЩ преди 11 години
Do : Top SicretАз съм в Америка и в болницата в която работя дойде Турски Гражданин да доведе майка си .Та каза , че те са правили същото с чуждите граждани в Турция .Работил е при военните , имали са план да нападнат България . Но българите са се справили бързо . Негов приятел , също работещ с него , за който не са подозирали , е бил българин. Техният отдел са го разформирали и идват в Америка . Та ако смятате , че Турция се е отказала и са ви приятели се лъжете .
104
4
 
8
 
! Отговори
Barselona преди 11 години
zatova ne jivea v BG , 6te se varna v BG kogato vida vinovni za Vazroditelen proces v Zatvora , do togava do amina
103
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еййй хора?!Замислете се?Какво ни донесе демокрацията?Какво получихме от така прехваления от крадците ни политици евросъюз?БЪЛГАРИТЕ ОБЕДНЯХМЕ ТАКА, ЧЕ ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ НИ ИЗГЛЕЖДА КАТО НЕДОСТИЖИМО ПО СТАНДАРТ!!!Дори наглОстта на тези които ни докараха до тук надхвърли всякакви граници.Иван КостOOF дори се нагъзи и призна "етническо пречистване" без да се допита до нас. Нещо повече - НАГЛЕЦА ДОРИ ПОИСКА ДА СЕ ЗАБРАНИ СПОМЕНА ЗА ТАТО!!!!Чудно защо пропуска факта да спомене, че тогава народа-ОБИКНОВЕНИЯ НАРОД живееше така добре и спокойно както сега може само да си мечтае.ТАТО БЕ ВЕЛИК ПОЛИТИК, ЗА РАЗЛИКА ОТ *** СЛЕД НЕГО!ЗАПОМНЕТЕ ТОВА!
102
2
 
5
 
! Отговори
ДО ПОПОВЕ И ПОПАДИИК преди 11 години
Има два пътя пред църквата .Или вижда и копира западните католически и ГРЪЦКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.Които са соцялно развити ,потпомагат по всякакъв начин бедните и старите хора ,грижат се за образуванието на изоставени и онеправдани деца, развиват супер соцялна деиност . Или другият път които очевидно те са си избрали на измамници и мафиози ,просто не ни остават избор ЩЕ ГИ ЗАТРИЕМ
101
3
 
5
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 11 години
Развитие на селските райони.Строят се само челкви и гробища и младите избягапа доброволно да се претопят в чужбина.Май в тая държава ще останат ***, политици и попове.......другите или в гробищата или в чужбина роби.
100
7
 
2
 
! Отговори
СПЛД преди 11 години
Тоя е монго жалък и какъв малък народ сме точно.... рлано сме по скоро сме средата като за ЕС.... на кой служиш дедо попе май на рогатия...
99
1
 
6
 
! Отговори
от 102 до118 преди 11 години
Виж- аз не съм комунистка. Баща ми е такъв и до днес, обаче това което е взел за 36 години работа е един тристаен апартамент и нищо друго. Той е тези- идеалистите! Вярвай ми има такива и живота им е бил такъв. Аз никога не съм членувала в партия. В момента съм без работа, синът ми също! Аз никога не съм гласувала за БСП няма и да го направя, обаче наистина ли не разбирате че и там има някаква група хора, които опетниха нещата и не е справедливо да се заклеймяват всички?
98
3
 
9
 
! Отговори
МОЯТА МОЛИТВА преди 11 години
О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове; не ти, който си направилот кал мъжът и жената,а човекът си оставилроб да бъде на земята; не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси; не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи; не ти, боже на лъжците,на безчестните тирани,не ти, идол на глупците,на човешките душмани! А ти, боже, на разумът,защитниче на робите,на когото щат празнуватденят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже!любов жива за свобода -да се бори кой как можес душманите на народа. Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът! Не оставяй да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!...
97
6
 
4
 
! Отговори
12242 преди 11 години
"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност".Истина е - след смъртта на агента на КГБ, т.нар. патриарх, в ръководството на църквата останаха само български ченгета.Или поне така се надяваме.
96
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има лице. може да се обезличи. Ако няма - няма такава опасност! :)))А за бай *** - как славно описва Щастливеца бедния бг народ! Вечно беден, изтерзан, лъжещ като дърт ***, люшкащ се наляво-надясно в историята! Но истината - боли!Турция да е е Дон Кихот, да напада несъществуваща мелница! :)))От Истанбул се вижда право Виена и по средата празно, защото е хинтерланд на Германия! ЧНГ на всички изчезващи представители на този беден народец!
95
5
 
7
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Добре че е ЕС да даде некой лев по проектите, че с тоя ***, ТОТАЛНО ОБЕЗЛИЧЕН НАРОД и тези крадливи управляващи, отдавна да сте станали по-зле и от Африка ! Не че в северозападна България не е бетер Африка като жизнен стандарт !
94
5
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
Селяци обезличени, за кога тепърва ще се обезличавате ????
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО Е ПРАВ МИТРОПОЛИТА.
92
5
 
4
 
! Отговори
До г. Жеков преди 11 години
Не се пъни толкова бе пич.Злобата ти е нечовешка и канцерогенна, ще вземеш да си докараш рак на гърлото ;)Пък може и да е за добро...барем да се отървем от сляпата ти глупост.Амин!
91
7
 
6
 
! Отговори
БГ -Турчин преди 11 години
Радвам се че Турция не е в ЕС, все пак не всеки може да е хевропеец като българите и да си извоюва славата на просяците на света сполай ви комшулар в тази достойна вам постъпка.Как беше бай *** в банята Буулгар Бууулгар *** хевропейски.
90
4
 
4
 
! Отговори
до102 преди 11 години
Мда .прав си за децата ,те не са виновни. За комунизма ,да справедлив е.Но непознат нито днес нито преди,точно за това вие се възползвахте и го изкривихте във ваша полза.Днешното не е нищо ,прав си .БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪБОТАЖИТЕ НА БИВШИ И НАСТОЯЩИ АГЕНТИ И АГЕНТКИ НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СЛУЖБИ. Или простият народец си казва .Боже каква мъка ,при КОМУНИЗМА БЕШЕ ПО ДОБРЕ .Наи добре да върнем комунизма .Нали така др. Само че тоя номер вече го знаем ,даите нещо ново
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do : Top SicretАз съм в Америка и в болницата в която работя дойде Турски Гражданин да доведе майка си .Та каза , че те са правили същото с чуждите граждани в Турция .Работил е при военните , имали са план да нападна България . Но българите са се справили бързо . Негов приятел , също работещ с него , за който не са подозирали , е бил българин. Техният отдел са го разформирали и идват в Америка . Та ако смятате ,че Турция се е отказала и са ви приятели се лъжете .
88
4
 
7
 
! Отговори
Георги Жеков преди 11 години
Всички митрополити без Николай са с досие от античовешката партийна (държавна) сигурност. До кога ще позволяваме на тези смешници да ни разиграват. За комунистите няма Бог, те заедно с децата им трябва да бъдат безмислостно мачкани, изселвани и да им се конфискува цялото имущество, защото то е придобито чрез кражба от нормалните хора. Долу БКП! Най-добрият комунист е мъртвият комунист!