Заплатите на учителите скачат с около 12%

Допълнителните пари за образование ще отидат за учителските възнаграждения
Обновена: 10 яну 2013 12:17 | 10 яну 2013 11:51,
118
Заплатите на учителите скачат с около 12%
Снимка: БТА

Всички допълнителни средства в бюджета за тази година, които са предвидени за образование, ще бъдат заделени за увеличаване на учителските заплати. Минималните стартови заплати за младши, старши учител, както и началната заплата за директор, се увеличават с около 12%.

Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пред Нова телевизия, като коментира трудовите възнаграждения на учителите, които работят в системата на държавните образователни институции.

„Разбрахме се, всяка стотинка, която е дадена за образование в новия бюджет, да отиде за увеличаване на заплатите”, категоричен бе образователният министър.

Припомняме, че вчера, по време на редовното си заседание правителството прие добавянето на още 20 млн. лв. по перо "Образование" към Бюджет 2013. Предвидено е с част от средствата да се осигури допълнително повишение на единните разходни стандарти средно с 1,5% над заложеното в разчетите такова от 5 на сто.

Игнатов добави, че все пак има има технологично време, за да бъдат разпределени дадените допълнителни пари за образование в Бюджет 2013. Той обеща на учителите, че по-високите възнаграждения ще им бъдат изплатени в обещаното време и никой няма да бъде ощетен.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
хх преди 11 години
Не е тайна ,че който не успее да влезе друга специавост в университет ,учи педагогика. Който не си намери друга работа , става учител . Много малко са такива защото го искат , или чувстват някакво признание за тази работа . От тук и закономерно акцентът се поставя върху парите .За повечето учители това е единствената причина да ходят на работа.
70
0
 
0
 
! Отговори
египтолог преди 11 години
Ама Дянков не знае!
69
3
 
0
 
! Отговори
мишо преди 11 години
Учителите не ги съжалявайте. Всички реват, че имат малко заплати но никой не говори за парите от частните уроци. Един урок е 20-30 лева. А данъци за този вид приходи никой не плаща . Дянков къде си. Държавата се прави , че не знае. Учителите се правят на утрепани. А и другото важно нещо е, че не учат децата нарочно за да има частни уроци. Обличат се като застарели лелки и видът им е доста неглежиран.
68
0
 
1
 
! Отговори
Валя преди 11 години
При размер на учителските заплати 450-500, става въпрос за увеличение от 35-40 лева чисти на месец. Кому се виждат много, кому малко, няма да се меся.При това в сайта на учителите се говори за 8% увеличение, та да поизчакаме да дойдат заплатите, за да знаем точно колко е.
67
0
 
3
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До До 58Всичко наред, но последното изречение можеше да си го спестиш. Разбирам гнева ти, но децата не отговарят за родителите си, а учителят работи, за да има образование, духовност, народ и държава.
66
3
 
3
 
! Отговори
от 58 :-) преди 11 години
Възможно е и да е срамно, но това което съм написала са факти!Това което съм виждала не веднъж с очите си!В общи линии коментара Ви е доста злобен и необоснован.А Вие Г-н/Г-жо учител от каква народност сте, че наричате българите "***" и пожелавате нацията която ви плаща заплатата да изчезне?За пореден път доказвате, че е грешка увеличението на заплатите/ поне за даскали като Вас/А относно образованието ми, защо мислите, че единствените образовани хора в държавата са само и единствено учителите?
65
1
 
2
 
! Отговори
WWW преди 11 години
До до 60Хе-хе-хе! Ами, предполагам, защото нямат специално дупчица отгоре на ***, през която учителят да им налее знание с финийка. Хе-хе-хе!
64
6
 
2
 
! Отговори
Dimitar преди 11 години
Като родител съм отвратен от повечето учители на децата ми . Мързеливи , постоянно мрънкат за пари ,като ,че само те го имат този проблем в България . Освен частните уроци си намират и доста други начини за странични доходи - всеки по заможен родител го е изпитал ,когато детето му без причини започва да бъде тормозено от даден учител за да започне някакъв диалог . Имам непосредствени наблюдения от две от най елитните софийски държавни училища. Пари , а не любов към децата е водещия мотив .
63
0
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 11 години
Социализма роди т.н.диктатура на пролетарията, т.с.диктатурата на ниско образованите.Ти сиявно от тях.Тъпите българи се сърдят на учителя,че децата им са ***.Срамно е учителкатада работи като камариерка, тя не е учила 5 години да прави това.Няма такава *** държава, с такова лошо отношение към учителя.Дано останете без учители и изчезнете като народ.
62
1
 
1
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До Анонимен 38О, едва ли има учител, които би възразил на регламентиран осемчасов работен ден, стига часовете да са фиксирани и да се спазват строго. Всеки ще се съгласи в 17.00 да пуска химикалката и да си тръгва, ако оттогава нататък никой не го търси за нищо и той самият вкъщи нищо свързано с учебната дейност не търси и не пипва.
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво господа управляващи!Нищо, че повечето ни училища са под всякакви хигиенни норми.Децата не ходят до тоалетна, защото са гнусни и не ремонтирани, но за заплати на учители има!Вместо с една част от парите да се ремонтират училищата и поне малко да се доближат до Европейските изисквания, с останалата част да се обзаведат учебни кабинети, а защо не и да се подпомогнат бедни ученолюбиви деца!Но всички изброени нямат право на глас нали?А на вас гласове ви трябват, на учители и ***!Аплодисменти
60
3
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Басирам се, че автора на този коментар е учител/ка по български език. Сега си отговорете Вие защо така тези млади хора не знаят кога се слага точка, кога се използва главна буква, кога идва ред на запетаите, многоточията, а за пълния член да не говорим))Току-що вие потвърдихте мнението на много хора, защо НЕ трябва да увеличават заплатите ви!Очевидно сте точно от тези "даскали" които се интересуват само от сумата в дебитната карта.Жалко....
59
1
 
2
 
! Отговори
Да-ам преди 11 години
До ДанъкоплетецТъпчо глупав, че и мерзък, педофилчо нещастен и - надявам се - неосъществен, образованите хора в Турция са уважавани и добре заплатени, затова и държавата се развива с бързи темпове. Що се отнася до отношението към учителите и размера на заплатите им, зле са те осведомили. Голям късмет имаме, че манталитета на българите е много различен и не се насочват към емиграция в Турция, и пак много кадърен народ изтече натам, предимно български турци, но и помаци, и българи с чужди езици.
58
0
 
2
 
! Отговори
dimitar преди 11 години
...bravo i tova e ne6to...a kade ostanaha pensionerite...da go otnesat napalno li...bi triabvalo minimalnata pensia da e 310lv...i tova bilo demokracia...pravitelstvo...
57
0
 
2
 
! Отговори
Parichkov преди 11 години
parite za tova 12% stedro uvelichenie sa doshli ot utiliziranite stroitelni materiali ot razrushenite uchilista, tehnikumi, detski gradini, sportni plostadki, stadioni, sportni tereni, uchenicheski obstejitia, sportni zali, zakriti pluvni baseini v region Kircali li ?!?! ili ot uspeshnite barzi prodajbi na bg pyasachnite gorski duni?! ili ot golemia izlishak na zdravnata bg kasa?!
56
2
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 11 години
Няма как да си вътре ,ако не знаеш кога се пише голяма буква и точка.Тежко и горко на България с такива млади.
55
4
 
6
 
! Отговори
:) преди 11 години
ами мога да честитя на колегите, които останаха на работа в у-ще, щото младите учители сме извън, като нямаш връзки, не си угоден и не даваш подкуп на Директора не те оставят на работа, само пенсии с огромни претенции останаха и с огромни заплати, а децата искат качествено образование
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на фона на тоталната неграмотност на децата, не виждам с какво основание увеличават заплатите на учители!Не само дават частни уроци, но и по цяло лято работят по морето като камериери или рецепционисти.Масово за тях амбициите им стигат до това да "избутат" 45 мин. час...и в края на месеца да се наредят пред банкомата!Нека не забравяме пияната даскалица, която медиите изкараха ...жертва.За жалост не е единичен случай!р.р. забалежете колко учители има в сайта в момента!!личи си от - те ;)
53
2
 
14
 
! Отговори
втн преди 11 години
Само това ще допълня, че учителите отговарят за по 20 живота едновременно в тези 6 часа средно през раб.ден.Налага се да бъдат и бавачки и лекари и регулировчици и полицаи и прислужници и психо- терапевти и .....,да продължавам ли.Да не говорим за това ,че познават децата ви по - добре от вас самите.Мога да продължа до безкрайност.Не мисля ,че тук плюещите ще го разберат и не ме учудва ограниченото им мислене. Хайде сега ми кажете друга такава професия!
52
2
 
10
 
! Отговори
и унижен човек преди 11 години
Дано младите български учители отидат в норамални държави, напр. в Англия отиде млад учител българин и за ден и половина изкарвал българската си заплата.Само си представете тозитруд:45 минути във всеки час говориш пред 25 ученика, предаваш знания,, знания по една тема, в следвашите 45 минути предаваш знания по друга тема и така 23 часа седмично, изпитваш, контролни и така 86 часа месечно, това е къртовски труд, интелектуален труд,а не продаване на дрехи или обувки в магазин, а заплатата му ....