Заплатите на учителите скачат с около 12%

Допълнителните пари за образование ще отидат за учителските възнаграждения
Обновена: 10 яну 2013 12:17 | 10 яну 2013 11:51,
118
Заплатите на учителите скачат с около 12%
Снимка: БТА

Всички допълнителни средства в бюджета за тази година, които са предвидени за образование, ще бъдат заделени за увеличаване на учителските заплати. Минималните стартови заплати за младши, старши учител, както и началната заплата за директор, се увеличават с около 12%.

Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пред Нова телевизия, като коментира трудовите възнаграждения на учителите, които работят в системата на държавните образователни институции.

„Разбрахме се, всяка стотинка, която е дадена за образование в новия бюджет, да отиде за увеличаване на заплатите”, категоричен бе образователният министър.

Припомняме, че вчера, по време на редовното си заседание правителството прие добавянето на още 20 млн. лв. по перо "Образование" към Бюджет 2013. Предвидено е с част от средствата да се осигури допълнително повишение на единните разходни стандарти средно с 1,5% над заложеното в разчетите такова от 5 на сто.

Игнатов добави, че все пак има има технологично време, за да бъдат разпределени дадените допълнителни пари за образование в Бюджет 2013. Той обеща на учителите, че по-високите възнаграждения ще им бъдат изплатени в обещаното време и никой няма да бъде ощетен.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
8
 
! Отговори
Вили преди 11 години
Нещо няма да е точно така, само прах в очите ще е. Увеличението на единият разходен стандарт ще е с 6.5%, а увеличението на заплатите да бъде с 12%.... Не се връзват нещата, от къде ще дойдат още 5,5% за такова увеличение???? Пак излъгаха учителите и обществото...
50
2
 
10
 
! Отговори
от 50 преди 11 години
Хайде да си припомним само в близките месеци колко хора от производството, което формира БВП и оттам идват парите за бюджетните, не са получавали заплатите си и се радват на чисти 400-500 лв, особено пък ако ги получават редовно. Че 90% от хората са зле е безспорно, ама сега за пореден път навряха учителите в очите на хората
49
4
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 11 години
Поредното сравнение на българските заплати с тези на държави, които са на светлинни години от нас. Не стана ли ясно, че всички те имат интерес ние да сме зле? Барабар със сърби, "македонци", румънци и.т.н.. Това не е някаква конспирация тип РАН-ът, а си е пълна истина. Поради тази причина според мен доходите на един учител не са толкова лоши /според нашата действителност/. P.S. Аз съм този, Мислещ-ия, дето му напляскахте минусите. Сега сложете още и чакайте някоя комета да ви затрупа с пари.
48
4
 
13
 
! Отговори
До 38 и българи- преди 11 години
те:Учителите са най-неплатеното нещо в България.Ето заплатите на учителите в Европа през 2012 г.за някой държави /в лева/ за месец:Англия-5930, Финландия-7461,Дания-10300,Гър-ция-3802, Люксебмург-10266, Унгария-1820, а в България бруто около 850лв.Учителят рабо-ти 23 часа седмично в училище, с 25 средно деца в клас, предава им урок, изпитва, контрол-ни проверява.Той работи и в къщи-готви уроци, проверява контролни.Българският народникога не е ценил учителя, този беден и изнервен....
47
7
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
ОК, учиш някого на това-онова. А колегата ти, който получава заплата да го научи? По закон трябва да декларираш всички доходи, дори и тези, които не се облагат. Хайде пак помисли откъде идва твоята заплата. А за нападжиите - не се притеснявай, то е публична тайна, че не декларирате доходите от частните си уроци. Ама само да искаш да получаваш, без да дадеш това, което трябва да дадеш, ееее това вече преминава границите и си е жива наглост. Ама то в Бг кое ли ни е наред. Хубав ден
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вчера казаха за учителите и полицаите няма да има , а днес 12%. Е така като разчитат на учителите да се прави предизборна агитация. Нали тези учители ще изнудят родителите на децата които учат да гласуват за тези кожодери. Иначе... двойка, какво си мислите вие, че децата получават оценки за знания ли. Тоз който не върви по гайдата на учителите ,си има проблеми , и това е така от четири години насам.
45
0
 
16
 
! Отговори
искайте преди 11 години
Искайте пари хора, не се свенете и не мислете, че няма..Има пари, щом имаме 3 милиарда за ***/на година, ще се намерят и за учители и за армия и за полиция (въпреки че последната не заслужава особенно). По-добре да ги вземат учителите или дори полицията, но да не отиват за ***. И като ви кажат, ама пари няма: Защо за *** има?Защо за *** с 20 чаавета и без един трудов стаж ще има детски до 18г. на всяко едно от тях, а за вас трудовите хора няма да има....???
44
3
 
10
 
! Отговори
До 42 преди 11 години
Ти наистина ли искаш дискусия и много милееш за държавата, или просто хейтиш за моите допълнителни 100лв. месечно, за да науча някой на това онова. Освен частните уроци аз печеля пари и от технологии и надомна работа просто щото ми се отдава. И ако ти примерно рисуваш добре, има сайтове на фирми дето търсят талантливи и работливи хора, поставят ти задача и веднага плащат, ако са доволни. За кви напове ми говориш, ако нап иска да си вземе процентите, има начини, не такива като теб да дават насока
43
2
 
14
 
! Отговори
!! преди 11 години
Обичам когато родител каже - "На какво научи детето ми?" .. Мили родители, ако учителите имаха фунии, с които да пълнят главите на отрочетата ви .. ама все още не разполагат с такива. Работата на учителите не е да заместят родителя-няма как ако вкъщи звучи чалга и всички книги, които родителите четат да се изчерпват с брошурите за Метро, да искате учителите да възпитат в детето ви обич към знанието и книгите .. няма как..
42
2
 
12
 
! Отговори
До 38 преди 11 години
Не пиши категорични мнения за неща, които не разбираш. Просто нямаш представа от работата на тия хора учителите.
41
10
 
3
 
! Отговори
за 36 преди 11 години
И като даваш частни уроци, декларираш ли ги пред НАП и плащаш ли данъци, или само искаш да получаваш пари от данъците на останалите. В една елитна гимназия само 1 учителка е подала данъчна декларация /видях декларацията/ и колегите й тотално са я освиркали, че можела да ги насади на пачи яйца, стига се е правила на принципна и какво ли не
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, разбира се, не е предизборно , а?
39
1
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
С 12% - нов световен рекорд !
38
1
 
7
 
! Отговори
Невежа преди 11 години
От статията не можах да разбера само едно: Къде се е провело мафиотското сборище? Виждам само две мутри.
37
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо против да се увеличават заплатите на учителите, но плътно 8 часа в училище, а не днес има два часа български идва в 10 часа и в 12 си отива. Два часа един час, няма часове 8 часа на работа в училище през цялата седмица и ваканциите пак 8 часа в училище. Там да се готвят за преподаване. Сега кара два или три часа после по магазини или частни уроци.
36
5
 
7
 
! Отговори
mnenie samo преди 11 години
Към днешна дата, за мен най-доброто решение е коалиция Герб-Националистически блок (ВМРО, АТАКА). Първите продължават инфраструктурата и европейските фондове, вторите предприемат мерки срещу ***, огромната *** престъпност по малките градове и села, подкрепа на българската раждаемост и възпитание в патриотизъм и борба срещу монополите. Мисълта, че БСП/ДПС/НДСВ (чрез Кунева-Пръмова) отново може да управлява нещастната ни Родина ме ужасява. За СДС не говоря, те се самоубиха ритуално.
35
4
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Да, аз давам частни уроци, ама какво да направя, като ученикът задължително трябва да знае как се решава квадратно уравнение и питагоровата теорема. Никой не взема уроци по копане на лозе или правене на туршии. Затова и т.н. консултанти и одитори вземат по 1000л. на час-това си е научна работа.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е ЛЪЖА!Както излъгаха за поевтиняването на парното от Нова година.......
33
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на ГЕРБ! Единствената партия, която обслужва интересите на хората. В условия на криза увеличение на заплатите на учителите с 12% - това не се е случвало никога в годините на прехода. В първия си мандат ГЕРБ успя да насочи държавата в правилната посока. Вторият мандат вече ще имат пари за вдигане на пенсии и заплати. Благодарим ти, Бойко!
32
1
 
1
 
! Отговори
До 29. преди 11 години
Ами сподели твоите способности, които си имаш от 1-ва ръка. Или просто следваш воя на глутницата, която се заформя? :)P.S. Ау, ау, аууу... лай българино! :)