На последно място сме по разходи за здравеопазване

По отношение психично здраве нещата са влошени в геометрична прогресия
Обновена: 18 яну 2013 07:54 | 18 яну 2013 07:36, Петя Славова
24
На последно място сме по разходи за здравеопазване
Психиатричните заведения у нас не отговарят на критериите медицинския стандарт. Снимка: архив Булфото

Редица данни от Евростат и СЗО сочат, че България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението. По отношение психично здраве нещата са влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здравеопазване.  Това прави несравними данните за разходи на глава от населението с други страни, смята доц. д-р Христо Хинков, началник сектор "Психично здраве" към Националния център за обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Експертът коментира пред БТА, че е готова Националната програма за психично здраве 2013-2020 г.

След междуведомствено съгласуване Програмата ще бъде предложена за одобрение и приемане от Министерски съвет. Документът е създаден от работна група на Министерството на здравеопазването, включваща представители на различни заинтересовани групи: психиатри, психолози, Българска психиатрична асоциация, здравни експерти. В края на миналата година проектът на програмата беше внесен в работната група, като предстои окончателното приемане на текста на програмата, след което и съответен План за действие и финансов разчет.

Предложението е програмата да бъде финансирана с 400 000 лева за първата година и да има бюджет от 1 мил. лева за всяка от следващите години. Това финансиране ще отрази ангажимента на държавата за определяне на психичното здраве като приоритет в здравната сфера. Трябва да се отбележи, че към тези средства могат да бъдат добавени и средства от различни донорски проекти и оперативни програми, уточни д-р Хинков.

Според него в момента много от психиатричните заведения не отговарят на критериите на медицински стандарт "Психиатрия" като една от основните причини е липсата на достатъчно персонал и нарушено съотношение лекари-сестри, както и помощен персонал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На последно място сме по разходи за здравеопазване,но сме на първо място по ИСКАНИЯ за бърза,качествена и безплатна здравна услуга!"С трици маймуни не се ловят!"Стара българска поговорка
23
0
 
1
 
! Отговори
tomahawk преди 11 години
Нали има 2 милиона за чалга ?За какво ви е здраве ?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравето не носи печалби,може би.Но болестта определено носи големи загуби.
21
0
 
1
 
! Отговори
sd преди 11 години
Здравето не носи печалби! Както и мира!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважаеми сънародници както виждате виновни за плачевното положение на здравеопазването не са лекарите,а управниците.Така,че не си го изкарвайте на лекарите,а на управниците.Факт е,че повече от половината ни лекари са над 50 години.Защо не се разрешава на младите да специализират?И после бягали от България-ами какво да правят тук?Нямало добра спешна помощ-ами като шофьорът на сметосъбирачна кола взема 3 пъти повече от този на линейка така ще е!Иначе всички лъжат,че здравеопазването им е приоритет
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
неокомунизъм = убийство на нацията
18
0
 
1
 
! Отговори
Е,така е преди 11 години
Здравето не носи печалби! Както и мира!
17
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До Клиент-1 ако знаеш..и съм убеден че знаеш колко си прав само...така е днес в България.."демокрацията" в капиталистическа България..днес повелява да не се разболяваме..трябва да е здрав като чук..и само да внася,внася и внася безспирно своите вноски..няма значение гладен ли си,жаден ли си,имаш ли работа,дом и семейство..това няма значение за държавата ..управлявана от частни чиновници управляващи парите ни и даващи ги за каквото те сметнат..КАПИТАЛИЗЪМ .= НА УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ
16
0
 
0
 
! Отговори
Клиент-3 преди 11 години
ДА СЕ ВЪРНЕ ПРЕДИШНАТА СИСТЕМА С РАЙОНЕН ЛЕКАРИНТЕРНИСТ И ПРЯК ДОСТЪП НА БОЛНИЯ ДО СПЕЦИАЛИСТА. Да се плаща,но по справедливи цени. А не таксата за старците от 3 години да е като за работещите, недостойно определена, според минимална работна заплата, вместо по минимална пенсия. ПЕНСИОНЕРЪТ НЕ ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА! Премахна се от 3 год. и правилото ДА СЕ ПЛАЩА САМО ВСТЪПИТЕЛНА ТАКСА, и сега за всяка поредна отворена врата даваш по три лева. Често на ден са 9-12 лв. Оделно анализи. Обир на старцитe!
15
0
 
0
 
! Отговори
Клиент-2 преди 11 години
А ДКЦ са поточна линия работят с болния като с детайл, евентуално за диагноза.. Лекарят няма обща и последователна информация за болния като система, като организъм. БОЛНИЯТ Е КРАТКОТРАЕН КЛИЕНТ. Елиминиран е основен, от древността, принцип стабилен контакт на клиента(страдащия) с лекаря (и той не лекува, той консултира). Контакт почти няма поради абсурдни нормативни ограничения - само 1 месец и 2 визити в него. Е КОЙ ХРОНИЧНО БОЛЕН ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН С ДВА ПРЕГЛЕДА, И ЗА ЕДИН МЕСЕЦ.
14
0
 
0
 
! Отговори
Клиент-1 преди 11 години
Ние нямаме здравеопазване. То е порочно, користно, непрозрачно организирано. Неефективно и, осъзнато или не - човеконенавистно. Действащата система е ограничителна, неадекватна, стагнираща,. Страдат и лекари и пациенти. Структурите ОПЛ и ДКЦ са изкуствени, излишни. Джипитата почти не преглеждат и лекуват, те са КПП-та, диспечери, често безхаберни, по странен ред преграждат клиента от лекаря. Така, и поради естествена некомпетентност (ОПЛ не може да е специалист по всички области), застрашават живота на болния.
13
0
 
1
 
! Отговори
да преди 11 години
Така ще е като се мисли само в бетон и магистрали и нищо друго...Бизнес интереси! Тези бетоновози трябва да се избиват нали така ...
12
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 11 години
Xeй, лекувал ли си се в Германия Франция, Австрия, и особено в Норвегия? Защо представяш хуманни държави като людоеди. Луд ли си та казваш, че НИКАКВА услуга няма да получиш, или си заинтересован лъжлив и алчен пропагандист от порочната част на медицината. А просто си невеж хитрушко, който дори не може да смята. Защото вноските по месеци се акумулират в 40-50 годишни суми. Нещастници алчни, поругали клетвата си.
11
0
 
2
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
8,5 евро ако се самоосигуряваш, а от 8% от заплата е друго нещо. Да не говорим,че дори 8,5 евро на месец на годишна база са 102 евро, което на фона на родната финансова действителност не са малко пари стига да отиваха на правилното място.
10
0
 
0
 
! Отговори
Към 4: преди 11 години
Правилно определяш, че маймуните искат нещо много повече за маймунджилъците си. Oбявa: ЕТ (едноличен търговец) Маймун док приема клиенти срещу 50 лв. за 5 минутно премятане и отпращане на клиента за зелен хайвер. Издава касови бележки без гаранция за качество на премятането (излекуването)
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 8Напротив,доста сме близо до безплатното,точно поради размера на месечните вноски.Попитай произволно в Австрия,Германия,Франция или Норвегия срещу 8,5 евро на месец каква здравна услуга би получил.Никаква.
8
0
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
До АнонименМного сме далече от безплатното, като се вземе предвид здравните осигуровките, които внасяш всеки месец спрямо услугите,които се ползват. Безплатно е единствено за малцинствените групи.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 5Кой бил Пиночет тука,казваш?
6
0
 
0
 
! Отговори
D-R CIC преди 11 години
KATO ISKATE DA STE ZDRAVI,SPRETE DA PUSHITE I DA SE NALIVATE S RAKIQ
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е при Пиночет.