Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"

Охолството на "ядрения оазис" Козлодуй бие на очи
Обновена: 25 яну 2013 09:13 | 25 яну 2013 09:06, Елка Василева
85
Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"
Командната зала на 5-и блок на АЕЦ "Козлодей". Снимка: архив, Булфото

Ядрената енергетика разделя българите, пише френският вестник "Фигаро" в заглавие на статия по повод предстоящия "референдум за изграждането на една централа" в България.

В Козлодуй човек трудно би намерил противници на атома, тъй като съдбата на 14-те хиляди жители на града е тясно свързана с местната АЕЦ; те все още възприемат решението за затваряне на част от блоковете като "несправедливост", дори "предателство" от страна на тогавашното правителство.

"Все едно да питаш продавач на риба дали е прясна", шегува се, запитан за рисковете, свързани с централата, един от главните й инженери Румен Христов. Той ще гласува "за" на референдума в неделя: "Тук знаем най-добре, че тази енергия означава развитие и напредък".

Местна жителка разказва, че хората в Козлодуй живеят в един вид "ядрен оазис", ползвайки например преференциални кредити, свръхмодерни ясли и спортни съоръжения. Охолството на Козлодуй бие на очи в една страна с минимална заплата 150 евро и много селски райони, пострадали от бедствия. Успешното развитие на града дава солиден аргумент на онези, които защитават проекта за АЕЦ "Белене", пише авторът.

Единствено усилията на БСП, събрала над половин милион подписа в подкрепа на "Белене", са склонили правителството на Бойко Борисов да организира "с твърде голяма неохота" референдума за централата след окончателното решение да се откаже от нея, огласено от премиера през май 2012 г., посочва вестникът.

След оттеглянето на западните партньори проектът остава в ръцете единствено на руската държавна компания "Атомстройекспорт". Според икономиста Красен Станчев това обяснява и усърдието, с което го бранят бившите комунисти от социалистическата партия. Критиците на "Белене" изтъкват геополитическите му последици за страната, зависеща почти изцяло от Москва в снабдяването с газ и петрол. Еколозите пък напомнят за големите сеизмични рискове в региона, отбелязва "Фигаро".

Това налага още по-силно да продължи развитието на Козлодуй, смята според всекидневника Светла Мондашка, директор на козлодуйската гимназия "Игор Курчатов", подготвяща ядрени специалисти. Такова е и мнението на кабинета, обещал да "уреди" Козлодуй с един от реакторите, предвидени за АЕЦ "Белене". Както и мнозина нейни колеги, Мондашка съжалява за "политизацията" на референдума, изглеждащ най-вече като подгряваща проява преди парламентарните избори през лятото, пише френският вестник. Ядрената сфера е "твърде важна, за да бъде оставена на политиците", добавя събеседничката на "Фигаро".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Божан преди 11 години
Ще гласувам "ЗА" България! Всичко друго е спекулации и зрелища без хляб. Псевдоекспертите дето ми цитират фрази и сучат около темата да си помислят какви пари внасят в домакинствата си и после да говорят по същество!
70
0
 
0
 
! Отговори
Тоникс преди 11 години
Пряката демокрация е в основата на референдума - гласувайте утре! Сега ни е паднало да им покажем как!
69
0
 
0
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Да не забравяме, че референдумът е за хората. Ако днес повярваме, че утре можем да променим нещо заедно като общество, това ще е най-голямата крачка, която ще направим към реализирането на по-добрия живот!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 51 Да, за какво ли не се опитват да ни разделят.Започнаха със забраната за пушене ,но със закон и безплатно,а сега с референдум за много пари.Гласувайте хора за да не са напразно похарчени тези пари от нашия джоб.
67
0
 
1
 
! Отговори
Лудост преди 11 години
Кредита се изплаща за 15 години , ОБАЧЕ ДРУГ ПЪТ ! Докажи го с цифри !
66
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
До 75За нова АЕЦ се взема кредит, дългосрочен - изплаща се за 15-ина години. Всяка голяма банка би отпуснала такъв, при единогласие на политиците и управниците на РБ. След това АЕЦ работи на печалба. Така се прави в цял свят.Но ние се страхуваме, защото ни е казано да се страхуваме.... А в същото време, не се страхуваме да вземем лош ЛИЧЕН кредит от банка ЗА СЕБЕ СИ, за текущи нужди?...Лицемерие? Недостиг на далновидност? недостиг на мащабно мислене?...Робско мислене?НАРОДЕ!!!!Мисли!
65
0
 
0
 
! Отговори
3goro преди 11 години
До iwangrozniНяма да гласувам на този референдум.Защото е пълен цирк и е безсмислен.Живеех по-добре и бях по-щастлив преди,когато не знаех колко заблудени хора има.Никой нормален човек не си купува нещо, което не може да плати !Още едно държавно предприятие от което ще са КРАДЕ МНОГО !!!Даже нямате понятие колко МНОГО ще се КРАДЕ!!!!!
64
1
 
1
 
! Отговори
бедни народе преди 11 години
"Хирошима , Спомнете си Чернобил"Спомняме си , японците имат най-високия стандарт и продължителност на живота в Азия,белорусите процъфтяващо селско стопанство и огромен износ ,а българите "образоцови" средства за масофа дезинформация
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е гати тези българи що са смешни.
62
3
 
2
 
! Отговори
Мрън преди 11 години
Мен ми писна Боко кашон ада нарежда и казва на всички какво да правят. Ще взема да кажа 4 пъти ДА в неделя.
61
3
 
2
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До ГибиАЕЦ БЕЛЕНЕ е символ,около който трябва да се обединим и да не се вслушваме в глупави твърдения!!! АЕЦ БЕЛЕНЕ е израз на свободната воля на българина да се отърси от прокобата на герб!!! "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
Гиби преди 11 години
Кога ли нещо ни е обединявало, че да имаме надежда, че това сега ще се случи. Толкова сме заети в злобата си, че просто не е реално.
59
1
 
1
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До EdnaАми Бойко започна бизнеса си с магистралите със едно съвсем малко бусче,пълно с дупки!Минаваш на път за вкъщи,пътят е екстра!На сутринта обаче Бойко разхвърлял малко дупки от бусчето и хоп-вече имаме нужда от асфалтиране!Има си човека ноу-хау и си го ползва и до момента!!!
58
0
 
1
 
! Отговори
Edna преди 11 години
Чак пък "свръхмодерни ясли", "оазис"?!?!Не съм забелязала такова нещо. Нормални хора сме, живеем си в панелни жилища. Имаме няколко детски градини и няколко училища. Не ми се струват свръхмодерни. Вечер е доста тъмно по улиците, съвсем не като за атомна столица, дупки си имаме по пътищата в общината. Всичко нормално за Бг...
57
3
 
1
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
До Народе - помни!Бате,не забравяй и Левски,който е казал-или с народа или при черните души!!А народа не вярва на такива псевдозаплахи като твоите! В неделя ще разбереш,колко са ненужни умотворенията ти и ще се наложи да се засрамиш от теб самия!!!
56
0
 
2
 
! Отговори
до ннн 65 преди 11 години
Тези заучени думи ги чух няколко пъти на диспутите........Благоданствието на една нация е в еко-земеделието ,респективно в животновъдството , плюс чистата природа ........мене лично ме е срам като купувам Египетски боб .......примерно .....И освен това срамен труд няма ........срамно е да се краде , лъже , спекулира ....
55
3
 
2
 
! Отговори
Народе - помни! преди 11 години
НЕ ! Не! Не! В неделя това е верния отговор!Заеми се връщат трудно .......радиацията не прощава на никого.......невидима , безкрайна .....ужасна ....Спомнете си Хирошима , Спомнете си Чернобил , не забравайте Японстата Фокушима ........
54
3
 
3
 
! Отговори
нннн преди 11 години
Ще гласувам с ДА за ядрена енергетика. Не искам само да сме *** и овчари. Ядрена централа означава и геополитика и другите ще се съобразяват с нас.
53
0
 
2
 
! Отговори
приказка за бабата преди 11 години
Пара дава да се хване .......две да се пущи ......е т-ва ще е бъдещето на Белене ......
52
2
 
3
 
! Отговори
откорено преди 11 години
като прочета ------евтина АЕЦ .....мисля за некачествен строеж със всички последствия .....за здравето на хората като прочета Кредит ........си предсатвям яко крадене и .......заробване на 10 поколения напред ...