Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"

Охолството на "ядрения оазис" Козлодуй бие на очи
Обновена: 25 яну 2013 09:13 | 25 яну 2013 09:06, Елка Василева
85
Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"
Командната зала на 5-и блок на АЕЦ "Козлодей". Снимка: архив, Булфото

Ядрената енергетика разделя българите, пише френският вестник "Фигаро" в заглавие на статия по повод предстоящия "референдум за изграждането на една централа" в България.

В Козлодуй човек трудно би намерил противници на атома, тъй като съдбата на 14-те хиляди жители на града е тясно свързана с местната АЕЦ; те все още възприемат решението за затваряне на част от блоковете като "несправедливост", дори "предателство" от страна на тогавашното правителство.

"Все едно да питаш продавач на риба дали е прясна", шегува се, запитан за рисковете, свързани с централата, един от главните й инженери Румен Христов. Той ще гласува "за" на референдума в неделя: "Тук знаем най-добре, че тази енергия означава развитие и напредък".

Местна жителка разказва, че хората в Козлодуй живеят в един вид "ядрен оазис", ползвайки например преференциални кредити, свръхмодерни ясли и спортни съоръжения. Охолството на Козлодуй бие на очи в една страна с минимална заплата 150 евро и много селски райони, пострадали от бедствия. Успешното развитие на града дава солиден аргумент на онези, които защитават проекта за АЕЦ "Белене", пише авторът.

Единствено усилията на БСП, събрала над половин милион подписа в подкрепа на "Белене", са склонили правителството на Бойко Борисов да организира "с твърде голяма неохота" референдума за централата след окончателното решение да се откаже от нея, огласено от премиера през май 2012 г., посочва вестникът.

След оттеглянето на западните партньори проектът остава в ръцете единствено на руската държавна компания "Атомстройекспорт". Според икономиста Красен Станчев това обяснява и усърдието, с което го бранят бившите комунисти от социалистическата партия. Критиците на "Белене" изтъкват геополитическите му последици за страната, зависеща почти изцяло от Москва в снабдяването с газ и петрол. Еколозите пък напомнят за големите сеизмични рискове в региона, отбелязва "Фигаро".

Това налага още по-силно да продължи развитието на Козлодуй, смята според всекидневника Светла Мондашка, директор на козлодуйската гимназия "Игор Курчатов", подготвяща ядрени специалисти. Такова е и мнението на кабинета, обещал да "уреди" Козлодуй с един от реакторите, предвидени за АЕЦ "Белене". Както и мнозина нейни колеги, Мондашка съжалява за "политизацията" на референдума, изглеждащ най-вече като подгряваща проява преди парламентарните избори през лятото, пише френският вестник. Ядрената сфера е "твърде важна, за да бъде оставена на политиците", добавя събеседничката на "Фигаро".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
В неделя този референдум даже няма и да мине!100% съм убеден, че доста хора няма да отидат да гласуват!И кво?30-40 милиона изхарчени ей така за проба кой ще иде да каже ДА или НЕ!Уж пари няма, хората във ВМЗ стоят гладни и ще ги съкратят сега половината, а ние правим референдум?Безумно е просто!!!И да отидете да гласувате, няма да се промени нищо!Пак ще върнат въпроса в НС и пак ние няма да имаме думата!
50
4
 
4
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
На ГЕРБ ще им се наложи да изпълнят народната воля и да стартират проекта на ново!!!В неделя ще им бъде заявено категорично,че българският народ иска втора АЕЦ!!!Герб вече няма как да отскубнат парче от баницата под формата на комисионни,но това не означава,че не трябва да се съобразят с решението на народа!!! "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!
49
0
 
0
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
Писна ми да ни отклоняват вниманието от съществените неща в тази държава!Изобщо не ме интересува дали ще има нов аец или нов блок в Козлодуй!Интересува ме как живеят хората в България!А как живеем?Повече от половината страна са бедни, гладни, жадни, безработни и се чудят как да купят 1 хляб и то на вересия от магазина!Докараха ни до просешка тояга всички!И не са виновни само ГЕРБ, а и всички останали палячовци в парламента!Да изгори дано из основи и парламента и министерства и всичко!!!
48
2
 
3
 
! Отговори
iwangrozni преди 11 години
Ако имаме добре работеща АЕЦ,нека има и охолство!!! Ако построим и АЕЦ БЕЛЕНЕ,нека има охолство и в Белене! Работните места не са без значение!Семействата на работещите ще могат поне да си посрещат ежедневните нужди,а защо не и да живеят нормално!Знам ,че хората със осигурени минимални условия за живот са трудно манипулируеми,но това не се харесва на ГЕРБ!Те искат да сме гладни,за да ни държат на къс повод и да им играем по свирката,но това няма как да продължи дълго!
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, какво охолство? Вижте само с какви монитори работят горките хора...
46
2
 
5
 
! Отговори
Твърдо с "ДА&qu преди 11 години
Като гледам какво слънце грее днес, какво пълнолуние има на всеки 28 дни, какви звезди над нашата родина без фабрични комини, аз съм твърдо "за" зелената енергия! Но ще гласувам с "ДА" за Белене! Не ме е страх от разломи и дунавско цунами. Повече от енергийна зависимост от Русия ме е страх от ракетите им, които може да завалят, след като станахме натовци. А станахме без референдум.И националната си независимост загубихме, като станахме член на ЕС. Пак без референдум."Брюксел това, Брюксел онова"
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината за АЕЦ Беленеyoutu.be/2skiAEu8kHE
44
3
 
2
 
! Отговори
до лаик агитатор преди 11 години
До Анонименняма никога да се постигне това положение в Козлодуй за Белене. козлодуй е почти безплатно построен по линията на СИВ срещу ужасяващи зеленчукови консерви. руснаците си знаят сметката и ние с тях не сме в една лодка, ще ни съдерат сто кожи, както съдират и на собствените си граждани. А имитацията на ядрени специалисти, които тичаха през 3 минути да се съветват със специалистите от СИВ не става и поради напредналото ЕГН . Ние нямаме никакви специалисти. Това е истината.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Достатъчно да се видят допотопните монитори в командната зала на АЕЦ-а за да сме наясно че Чернобил отново ще се случи този път у нас.
42
0
 
0
 
! Отговори
Слепци преди 11 години
До Дид: Точно един коментар преди теб са ти дали линк, направи си труда да го погледнеш преди да говориш глупости!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТО КАКВО ЛИ НЕ РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРИТЕ!БИХ СЕ ИЗНЕНАДАЛА, АКО ПРОЧЕТА СТАТИЯ..."БЪЛГАРИТЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ"..А ОТНОСНО РЕФЕРЕНДУМА, НЯМА ДА ИМА НУЖНИТЕ ГЛАСОВЕ, САМО ДЕТО ТУКА ОПРЕДЕЛЕНИ СИМПАТИЗАНТИ/ИЛИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕДНА ПАРТИЯ ЗДРАВО АГИТИРАТ.А ВСЪЩНОСТ ВЕРОЯТНОСТТА 2/3 ИЗОБЩО ДА НЕ ГЛАСУВАТ Е ПОВЕЧЕ ОТ РЕАЛНА...НО НАЛИ ЗА НЕЩО ТРЯБВА ДА НАМЕРИМ ДА СЕ РАЗДЕЛЯМЕ, СПОРИМ, СКАРАМЕ...ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОСЛЕДНОТО НЕЩО ЩЕ НИ СТРУВА МИЛИОНИ!
40
5
 
4
 
! Отговори
логика преди 11 години
Чрез посторяването на АЕЦ на българска територия автоматично намаляваме зависимостта си от вносни суровини.Освен това добавената стойност от експлоатацията обекта а остава в страната.Строителството на подобн мощности обслужва преди всичко българските интереси.Французите знаят много добре значимостта за националните интереси от подобни източници.За внос на ядрено гориво плащаме около 90 милиона лева годишно ,докато еквивалетно количество енергия от вносни нефт и газни излиза 3 милиарда лева
39
4
 
8
 
! Отговори
Дид преди 11 години
Нека хората не се заблуждават в избора си за гласуване,защото АЕЦ"Белене" е касичка само за партийни олигарси и в никакъв случай за благото на народа.В момента електроенергията ,която произвеждаме е в излишък и първият въпрос е за кого ще строим и на кого ще продаваме?Второ,технологиите и оборудването за зелена енергия са поевтинели последните 5 години близо 8 пъти и независимо,че правителството намали изкупната цена на такава енергия исканията за изграждане на соларни паркове не са намалели,напротив!Това означава,че все още е доста печеливш бизнес.Световните проучвания показват,че нововъдения
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте това и после коментирайте!!! youtube/watch?v=QSE2grkfYOk
37
4
 
6
 
! Отговори
mocipako преди 11 години
Много добре го е казал 28 "... означава, че давам гласа си на шепа национални предатели и потомствени крадци, които ще финансират партията си покрай проекта, ще живеят охолно на наш гръб десетилетия напред." Това е и целта на този референдум, а именно да се осигурят още десетилетия средства за наследниците на настоящите наследствени крадци и мошеници. Само, като пример ще ви дам Нефтохим - Бургас. Преди да го купи Лукойл завода беше постоянно на загуба защото беше касичката на управляващите.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 3 милиона имигранти ,да ни е страх ,да но от мизерията газ на мощности напук на лъже-съюзници и продажници.Пожарната команда много и здраве и на интересите на чужди държави дето защитава.
35
0
 
3
 
! Отговори
ДКВЕР преди 11 години
Абе Анонимен, според твоята логика и възгледи, трябва да се избесим от далекопроводи за да постигнем целта намаление на цената на електроенергията.... Очевидно нямаш и малка представа от енергетика и ценообразуване, що не се разходиш някъде? ;)) Аман от импровизатори в тази държава....
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
простите ора и ситните каманье, последни че се свършат...
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Бг има достатъчно производители на ток (и вносители). Няма достатъчно доставчици на ток! Потребител в София не може да си избере ЕОН или ЕВН, а е длъжен да ползва ЧЕЗ и обратно. Така че, дали монополистът купува за 2 стотинки от Белене, 4 от Козлодуй, 10 от Марица, 11 от зелена енергия или внася за 8 стотинки е все тая, те ви продават тока на най-високата цена и вие нямате избор. Все едно 100 района да произвеждат череши,но всички са длъжни да ги продават на един дистрибутор,който е монополист
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С или без Белене, Козлодуй, Марс и т.н., токът НЯМА ДА ПОВЕТИНЕЕ! Защото е в ръцете на монополисти, които продават за колкото си искат. Дори и да имаш собствена вятърна централа, те задължават да продаваш на НЕК, които препродават на монополите, а те пак ти препродават собствения ток. Евтин ток ще има, когато се разреши на частните компании сами да си прекарат собствена инфраструктура до дадения град и да си купуват ток от когото намерят за добре или когато мрежата на НЕК се дава на търг.