Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"

Охолството на "ядрения оазис" Козлодуй бие на очи
Обновена: 25 яну 2013 09:13 | 25 яну 2013 09:06, Елка Василева
85
Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"
Командната зала на 5-и блок на АЕЦ "Козлодей". Снимка: архив, Булфото

Ядрената енергетика разделя българите, пише френският вестник "Фигаро" в заглавие на статия по повод предстоящия "референдум за изграждането на една централа" в България.

В Козлодуй човек трудно би намерил противници на атома, тъй като съдбата на 14-те хиляди жители на града е тясно свързана с местната АЕЦ; те все още възприемат решението за затваряне на част от блоковете като "несправедливост", дори "предателство" от страна на тогавашното правителство.

"Все едно да питаш продавач на риба дали е прясна", шегува се, запитан за рисковете, свързани с централата, един от главните й инженери Румен Христов. Той ще гласува "за" на референдума в неделя: "Тук знаем най-добре, че тази енергия означава развитие и напредък".

Местна жителка разказва, че хората в Козлодуй живеят в един вид "ядрен оазис", ползвайки например преференциални кредити, свръхмодерни ясли и спортни съоръжения. Охолството на Козлодуй бие на очи в една страна с минимална заплата 150 евро и много селски райони, пострадали от бедствия. Успешното развитие на града дава солиден аргумент на онези, които защитават проекта за АЕЦ "Белене", пише авторът.

Единствено усилията на БСП, събрала над половин милион подписа в подкрепа на "Белене", са склонили правителството на Бойко Борисов да организира "с твърде голяма неохота" референдума за централата след окончателното решение да се откаже от нея, огласено от премиера през май 2012 г., посочва вестникът.

След оттеглянето на западните партньори проектът остава в ръцете единствено на руската държавна компания "Атомстройекспорт". Според икономиста Красен Станчев това обяснява и усърдието, с което го бранят бившите комунисти от социалистическата партия. Критиците на "Белене" изтъкват геополитическите му последици за страната, зависеща почти изцяло от Москва в снабдяването с газ и петрол. Еколозите пък напомнят за големите сеизмични рискове в региона, отбелязва "Фигаро".

Това налага още по-силно да продължи развитието на Козлодуй, смята според всекидневника Светла Мондашка, директор на козлодуйската гимназия "Игор Курчатов", подготвяща ядрени специалисти. Такова е и мнението на кабинета, обещал да "уреди" Козлодуй с един от реакторите, предвидени за АЕЦ "Белене". Както и мнозина нейни колеги, Мондашка съжалява за "политизацията" на референдума, изглеждащ най-вече като подгряваща проява преди парламентарните избори през лятото, пише френският вестник. Ядрената сфера е "твърде важна, за да бъде оставена на политиците", добавя събеседничката на "Фигаро".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ядрената сфера е "твърде важна, за да бъде оставена на политиците" Ето тук е истината. Политиците не мислят много за народа и това е факт от поне 20 години. Всичките искат да се облажат покрай проекта, търсят политически дивиденти и никой не мисли какво ще му е на обикновеният гласоподавател и как ще се му се отрази строежа или нестроежа на АЕЦ Белене. За мен проекта вече е твърде скъп за реализация по добре да налеят парите в оптимизация на енергопотреблението.
30
0
 
1
 
! Отговори
стефан преди 11 години
Към РЕФЕРЕНДУМ/ явно се срамуваш от името си/ ти момче / може да си и дърт пиргиш/ си замръзнал в своето умствено развитие.Жалко че вече в 21 век има хора като теб. Не е за завиждане страна с народ като теб!!!!!!
29
6
 
5
 
! Отговори
elgan преди 11 години
Волен Сидеров е срам и позор за българския парламент.Нагъл,арогантен,истеричен и психически неуравновесен.Мястото му е в лудницата!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпросът на референдума е така стъкмен, че дори и да се гласува с 'да', което неминуемо ще стане, или някой ще каже: 1. Гласовете не достигат, не го зачитаме; или 2. Хората искат ядрена енергетика, но не са казали Белене, Козлодуй, кога и къде, така че нищо не строим и нищо не правим. Просто намериха официален начин нагло да ползват държавни пари, за да си преброят гласоподавателите преди изборите.
27
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Ако онази предателка Кунева, дето сега се тика във властта, не беше затворила част от блоковете на Козлодуй проблема с Белене нямаше да го има, защото просто нямаше да има нужда от Белене. Затова сега ще гласувам с ДА на референдума. Ако не искат Белене да отворят реакторите на Козлодуй!!!!!!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е другаде, но политиците си траят. Ако Белене струва 500 или 1000 лв на човек, а няма финансиране, ами пуснете акции и хората (които могат) със сигурност ще си купят. Само че тогава всичките му *** като ДКЕВР, НЕК, МЕК и прочие ще зависят и ще се отчитат пред акционерите, които са обикновени хора, а и печалбата ще отива при обикновените хора. Нещо не ги устройва подобен вариант нашите политици.
25
1
 
6
 
! Отговори
Така е! преди 11 години
Сумата отделяна годишно за "интеграцията" на *** е достатъчна за изплащането не на една ,а на две ядрени централи. Не можем без АЕЦ Белене! Ако захвърлим проекта и не развиваме ядрена енергетика ,ще си останем послед *** в света. Нямаме пари да още в пъти по -скъпата зелена енергия!
24
17
 
5
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 11 години
ДА : НА БЕЛЕНЕ ама ЗатвораНЕ : аецНЕ СА ЛИ МНОГО ПАРИ ,И ТО ОТ МОИТЕ ЗА ДА ХРАНТУТИМ НЯКВО СЕЛО ОТ ГРАДСКИ ТИП КАТО БЕЛЕНЕДА ГЛЕДАТ *** И ДА КОПАТ ДОМАТИ И ДА НЕ ЧАКАТ НА АЕЦ/И МОИТЕ -НАШИТЕ ПАРИ/...АБЕ СЯКАШ ВСИЧКИ ЧЕСЪНИ ОТ БЕЛЕНЕ СА УЧИЛИ АТОМНА ФИЗИКА ДЕЕЕ.А И ***
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пробемът е друг. От 6 енергоблока на Козлодуй 4 бяха затворени, а от работещите не бе съкратен нито един, нещо което не може да се случи в друг сектор на икономиката. Затуй градчето е оазис.Посрояването на Белене означава едно - затваряне на Козлодуй и преместване на персонала надолу по реката, както и превръщането на оазиса в пустиня, защото именно там ще се изхитрят да складират използваното ядрено гориво!
22
11
 
15
 
! Отговори
прогноза преди 11 години
Ако си мислите ,че БеляНе ще се правърне в оазис......сте в мираж.......Няма пари ! Кредита ще го окрадат ......строежа ,ако изобщо започне ще е рисков от всякъде .....БеляНе ще е като Бейрут ........а после като Хирошима.........
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Козлодуй и Митничарско село тънат в охолство, а останалете се радват на "ефтин" ток !
20
10
 
21
 
! Отговори
Моят проблем преди 11 години
Моят проблем е следния - технократ съм и съм поддръжник на ядрената енергия. В същото време, ако гласувам с ДА, означава, че давам гласа си на шепа национални предатели и потомствени крадци, които ще финансират партията си покрай проекта, ще живеят охолно на наш гръб десетилетия напред. Май няма да гласувам.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е следната :Това е преброяване на партийните ядра. Най-приближените (разбирaй на хранилка) при Герб или при БСП 6те отидат, за6тото така им е наредено от РАБОТОДАТЕЛЯ.Аз не съм на служба при нито една от партиите, за това - няма да у4аствам в този референдум.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаше един виц де един хвърлял сирене в канала ,е да говорим за разходи ,при положение ,че хвърляме пари за *** и в момента е просто смешно.България ако мислеше за интереса си да им бе откъснала пъпната връв ,така ,че за пари не ме интересува никак , държавата ги прахосва или усвоява ,по добре и фаида да има !
17
1
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Разход на час за генератор -1-3 литра х2.5 лв да смятаме ли колко излзиа месеца????Нещо в праистирията със съчки и клонки не искаш ли хахххааха
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говирите за комунисти и ДС ,че ако ги имаше щеше ли и една глупост да прокарате или завод да затриете за тея 23 години???Риск с 30000 ядрени глави ,точно от ценрала ще ни е страх !
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета долу горе смислените коментари на привържениците на Белене и абсолютно безмислените лозунги "не на белене" и псувни и обиди на противниците ...Вижда се къде е решението. Разбира се малко манипулативно се получава, обаче наистина противниците на Белене просто са някакви безмислени същества.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единия дори не пише на кирилица ,тръгнал да агитира за риск.Ало предатели ,агентура и социално слаби гербераси на заплата ,все още има технически грамотни и мислещи в преспектива в тая държава!ДА за бъдеще ,не - за чуждо бъдеще!
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДА, ДА, ДА !, Питай украинците или японците колко им е печалбата от Чернобил или Фукушима! Освен това как може изобщо някой да говори за печалба без да е ясно какво ще правим с отпадъците от АЕЦ. За сега никой не дава отговор, а разходите по складирането може да трябва да се плащат и 100 000 години!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та за риска ,че почнаха да дразнят с разломна турция и некадърните румънци да мислим за риска от Българска централа и специалисти от тук е смехотворно.