Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"

Охолството на "ядрения оазис" Козлодуй бие на очи
Обновена: 25 яну 2013 09:13 | 25 яну 2013 09:06, Елка Василева
85
Ядрената енергетика разделя българите, констатира "Фигаро"
Командната зала на 5-и блок на АЕЦ "Козлодей". Снимка: архив, Булфото

Ядрената енергетика разделя българите, пише френският вестник "Фигаро" в заглавие на статия по повод предстоящия "референдум за изграждането на една централа" в България.

В Козлодуй човек трудно би намерил противници на атома, тъй като съдбата на 14-те хиляди жители на града е тясно свързана с местната АЕЦ; те все още възприемат решението за затваряне на част от блоковете като "несправедливост", дори "предателство" от страна на тогавашното правителство.

"Все едно да питаш продавач на риба дали е прясна", шегува се, запитан за рисковете, свързани с централата, един от главните й инженери Румен Христов. Той ще гласува "за" на референдума в неделя: "Тук знаем най-добре, че тази енергия означава развитие и напредък".

Местна жителка разказва, че хората в Козлодуй живеят в един вид "ядрен оазис", ползвайки например преференциални кредити, свръхмодерни ясли и спортни съоръжения. Охолството на Козлодуй бие на очи в една страна с минимална заплата 150 евро и много селски райони, пострадали от бедствия. Успешното развитие на града дава солиден аргумент на онези, които защитават проекта за АЕЦ "Белене", пише авторът.

Единствено усилията на БСП, събрала над половин милион подписа в подкрепа на "Белене", са склонили правителството на Бойко Борисов да организира "с твърде голяма неохота" референдума за централата след окончателното решение да се откаже от нея, огласено от премиера през май 2012 г., посочва вестникът.

След оттеглянето на западните партньори проектът остава в ръцете единствено на руската държавна компания "Атомстройекспорт". Според икономиста Красен Станчев това обяснява и усърдието, с което го бранят бившите комунисти от социалистическата партия. Критиците на "Белене" изтъкват геополитическите му последици за страната, зависеща почти изцяло от Москва в снабдяването с газ и петрол. Еколозите пък напомнят за големите сеизмични рискове в региона, отбелязва "Фигаро".

Това налага още по-силно да продължи развитието на Козлодуй, смята според всекидневника Светла Мондашка, директор на козлодуйската гимназия "Игор Курчатов", подготвяща ядрени специалисти. Такова е и мнението на кабинета, обещал да "уреди" Козлодуй с един от реакторите, предвидени за АЕЦ "Белене". Както и мнозина нейни колеги, Мондашка съжалява за "политизацията" на референдума, изглеждащ най-вече като подгряваща проява преди парламентарните избори през лятото, пише френският вестник. Ядрената сфера е "твърде важна, за да бъде оставена на политиците", добавя събеседничката на "Фигаро".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дядо Иван, прав си но точно на 180 градуса! Националните предатели са тези които искат Белене, защото ще заробят държавата с кредити за един безмислен проект от който няма никаква нужда!
10
4
 
13
 
! Отговори
ДА, ДА, ДА ! преди 11 години
до 6Това е все едно да те питат искаш ли да имаш петролен кладенец в двора си или не.Само лудите и тези, които мразят България може да искат да няма "петролен кладенец" на територията и.АЕЦ и добивът на петрол, заедно с оръжейната промишленост са най-печелившите легални бизнеси в света !!!Няма губещ АЕЦ !!!
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE NA BELENE ! NE NA RUSKIA FASIZAM !
8
2
 
14
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Какво има да му разбираш от атомна енергия ? Поглеждаш си сметката за ток, поглеждаш цените на всички стоки и преценяваш - евтино ли ти е или скъпо.Ако ти е евтино и живееш добре - отиваш за гъби в неделя или гласуваш с "НЕ".Ако ти е скъпо, а животът ти е тежък - задължително отиваш на референдума и гласуваш "ДА" на АЕЦ Белене.Няма нищо сложно !
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE NA BELENE!
6
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Аз не знам как да гласувам-като слушам как не ни трябва АЕЦ се съгласявам като слушам как трябва да имаме АЕЦ пак се съгласявам Не разбирам и не мога да разбера кой е прав!
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE NA BELENE !
4
10
 
17
 
! Отговори
Дядо Иван преди 11 години
Прави са от "Фигаро". Наистина референдумът разделя българите ...На национални предатели и родолюбци. Родолюбците искат доброто за България и подкрепят строитерството на АЕЦ Белене. Националните предатели са против АЕЦ Белене, защото искат слаба, зависима и бедна България с изчезващ народ.
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Магграв!Това е бъдещето, това са технологиите които ше променят тотално целия свят и живота на хората!Но ние НЕ.Ние ще се дърлим за допотопните атомни централи, ще ближем ..... на Русия, на САЩ, на когото и да е, само да не се налага да мислим със собствения си ум, да поемем истинска отговорност за бъдещето на деца и внуци, без да ги поставяме пред свършен факт, с похачено на зелено бъдеще.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разделението е политическо, толкова са малко хората, които разбират от тази материя и са наясно трябва или не трябва да се строи,че е просто смешно да се твърди: "Ядрената енергетика, разделя хората"
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фигаро кога гради "Черна Вода" ни рива ,а сега риве.Ония побъркан Кусто и тои много лаеше за Козлодуй ,но какво стана изгниха му костите ,а сигурно и на правнуците и няма проблем.