Кмет и главен архитект обвиняеми по "Дюнигейт"

Обвиненията са за длъжностни престъпления
11 фев 2013 15:57,
35
Кмет и главен архитект обвиняеми по "Дюнигейт"
Спорният терен край Несебър, заради който избухна скандалът. Снимка: БулФото

Прокуратурата е повдигнала обвинения за длъжностни престъпления срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на черноморската община Валентин Димов. Имената им бяха замесени в т.нар скандал "Дюнигейт"  с 29 декара защитена територия, намираща се недалеч от морския бряг.

И двамата са с мярка за неотклонение “парична гаранция” от 3 000 лева. Престъпленията, в които са обвинени, са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

Още по темата

Точно преди Нова година стана известно, че защитена зона с редки дюни, която е публично-държавна собственост, е продадена на много ниска цена на физическо лице и по-късно препродадена на доста по-висока цена на юридическо лице.

По план на мястото трябваше да се издигне жилищен комплекс, но премиерът Бойко Борисов спря строежа след избухването на скандала и изпрати министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да провери дали наистина в парцела има дюни. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че разрешението за строителството на жилищните сгради е отменено, защото е издадено незаконосъобразно от главния архитект на Несебър -  без технически и дори идейни проекти.

Кметът Димитров е обвинен за това, че в края на миналата година, с цел да облагодетелства фирма "СЛЕ груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. Така въпросната фирма се е сдобила с разрешително за строеж.

Главен архитект Димов е привлечен като обвиняем заради неизпълнение на служебните си задължения, като в нарушение на Закона е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

Заради скандала „Дюнигейт” вече „изгоря” шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, който беше уволнен през януари.

Застрашено е и мястото на директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, който беше обвинен, че не е направил нужната еко оценка и е подписал документ, доказващ, че строителството върху спорната територия не е в противоречие с екологичните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Преди Нова година държавата продаде дюните за 20 лв/ кв.м. и с това не облагодетелства никой, а кметът на Несебър с цел да облагодетелства фирма "СЛЕ груп"не упражнил контрол върху работата на ОЕСУТ. Крадецът вика "Дръжте крадеца".
30
0
 
1
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Със закъснение ще отговоря на 12. Законът за Държавната собственост /а и общинската/ не допуска разпореждане с имоти публична собственост. За да стане това е необходимо Министерски съвет /или общинския съвет/ да обяви имота за частна държавна /общинска/ собственост. Има ли решение на МС - НЯМА. Кой се разпорежда с имота - МЗХ - Мирослав Найденов. Кой не си е свършел работата за бъде нанесена защитената зона в кадастъра и да не може да се строи МОСВ. Виновни има и те са двама сегашни министри.
29
0
 
1
 
! Отговори
радикал преди 11 години
Всичко ще се оправи, само и единствено по пътя на въвеждане на свръх /жестоки/ наказания с прилагането на Закони за тежки /каторжни/ изпитания, както за виновното лице и паралелно със служебното лице, което е съдействало осъществяването на корупционната сделка.
28
0
 
1
 
! Отговори
vladivan преди 11 години
Аз съм изненадан,това не може да бъде,кмета и главния архитект им били виновни на нашите прокорори.Каква изненада.Те явно вече знаят че водата може и топла да бъде.Линч в центъра на Европа наблюдава света,но за Българските прокорори вина няма дори за едно арестче и да ни спретнат едно процесче с оправдателен резултат.Та нали няма доказателства, от къде ще ги вземат.
27
3
 
4
 
! Отговори
mitaka преди 11 години
До 27 ако всичките ни министри бяха като Лиляна да бяхме изплували от л........ Ь що се отнася за румен петков и р. овч. (не случайно ги пеша с малко букви тези ***) трябва да ги обесят на Бузлуджа да се виждат от цяла БЪЛГАРИЯ !!!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Ами дебелака Бойчо Георгиев, директор на бургаската РИОСВ защо не е обвинен?! Та той е пряк виновник, като е преподписал екооценката на предшественика си! Срамота е подобно недоразумение, като тоя възпълничък недоучил чалгаджия да бъде държано на такъв висок пост! Точно такива смешници като Бойчо ще донесат МНОГО негативи на Боко Тиквоня по изборите! Разследване и СПЕШНО уволнение и за подчинените му чиновници, дето са подписани под екосъгласувателните решения, узаконили унищожаването на дюните!
25
1
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 11 години
Този ли го хванаха да им опере пешкирите? Така е ....... който най-малко ще намаже, него ще накаже......
24
1
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
А оная - Министърката дето подписвала 'каквото и носят' (и взима Министерска заплата за това!)Тя отговорност не носи нали? Да не я грижа?
23
2
 
2
 
! Отговори
А Кумецо на Цецо? преди 11 години
Той кво - всичко си му е наред нали? Ще прхвърли още некой апартамент на Министъро и както се казва - Пито - Платено!
22
1
 
7
 
! Отговори
АРХИТЕКТ преди 11 години
А БРЕ *** ГРОБАРСКИ НАЛИ АКО БУДА ТРЯБВА ДА СЕЧЕ КРАДЦИТЕ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ДЯСНАТА СИ РЪКА !?ПРЕДИ ИЗОБЩО ДА СЕ ЗАПОЧНЕ КАКВАТО И ДА Е ДА Е ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ СЕ ПРАВИ МОТИВИРАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ КОЕТО СЕ СЪГЛАСУВА С МИН.НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ОВОС КОЙТО СЕ СЪГЛАСУВА С МИН. НА ОКОЛНАТА СРЕДА ???ЧАК ТОГАВА ВЛИЗАТ В ДЕЙСТВИЕ КМЕТ И гл.АРХИТЕКТ !!!ЗАЩО НИ ПРАВЯТ НА *** ???КОМУНИСТИ,ФАШИСТИ,ЦИОНИСТИ В ЕДИНЕН СТРОЙ ............................... ОЛИГАРХИЯ КРАДЛИВА
21
3
 
3
 
! Отговори
дядо преди 11 години
в това обвинение ясно си личи стилът на Боко Буда Кратуня-"друг ми *** в гащите" "дюните са държавна земя и няма как кмета да ги продаде,по-добре да се отправи въпроса към областния от ГЕРБ Константин Гребенаров(кадрови офицер от ДС ) и зам областния от ГЕРБ Наско ***(един обикновен мушморок поставен там от Чочо) и фирмата която ще строи пак е на Чочо!!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами Сержи Гейт къде е в схемата,заедно с брат си? Пак като в комунизЪма дребните горят ,а номенклатурите минават метър.... Още сме в тоталитарно време.Демокрацията ще я гледаме през крив макарон.С 2 милиарда лева е ощетен бюджета заради тия перекендета,а само това ли е?Сметнете за 23 години какви кражби от държавата е имало.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ПАНДЕЛАТА МУ Е МЯСТОТО НА ТОЗИ НЕСЕБЪРСКИ ПЛЪХ СПРЯГАН ЗА КМЕТ
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти пък Дедо, мислиш ли че някой ще рови толкова ? Ами тия са като свински черва навързани. Кой мислиш ,че е разрешил на Плевньо да си направи вила на забранено за плебеи място?
17
0
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 11 години
Това е най-малкото в което са обвинени.Нека да ги поразровят хубаво за всички незаконни сделки и строителство и ще има да мирише,мирише...
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо ми се вижда ,че тия ще операт пешкира. Не че не са за затвора и без това обвинение.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кметът на Несебър в затвора? И да го видя, няма да повярвам. Иначе и доживотен му е малко на тоя!
14
9
 
15
 
! Отговори
не син преди 11 години
Сечи,Бойко изкорен !Докарали сме го до там,че няма друг начин ! Лошото е,че половината българско племе е злобно,завистливо,мързеливо,недоволно,оплакващо се и мисли само за измами ! Но по-добре малко отколкото такива *** !
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обвинение срещу кмета на Несебър???? Ха ха ха ха !!!! Ако този/безумно богат/ го осъдят ще си отрежа топките! Ай на бас!
12
2
 
11
 
! Отговори
????????????????? преди 11 години
Ааааа,защо кмета,нали Аниу изкукуригалия лъжеше,че е военен обект?!

Спонсорирани публикации