Кмет и главен архитект обвиняеми по "Дюнигейт"

Обвиненията са за длъжностни престъпления
11 фев 2013 15:57,
35
Кмет и главен архитект обвиняеми по "Дюнигейт"
Спорният терен край Несебър, заради който избухна скандалът. Снимка: БулФото

Прокуратурата е повдигнала обвинения за длъжностни престъпления срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект на черноморската община Валентин Димов. Имената им бяха замесени в т.нар скандал "Дюнигейт"  с 29 декара защитена територия, намираща се недалеч от морския бряг.

И двамата са с мярка за неотклонение “парична гаранция” от 3 000 лева. Престъпленията, в които са обвинени, са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години.

Още по темата

Точно преди Нова година стана известно, че защитена зона с редки дюни, която е публично-държавна собственост, е продадена на много ниска цена на физическо лице и по-късно препродадена на доста по-висока цена на юридическо лице.

По план на мястото трябваше да се издигне жилищен комплекс, но премиерът Бойко Борисов спря строежа след избухването на скандала и изпрати министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да провери дали наистина в парцела има дюни. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че разрешението за строителството на жилищните сгради е отменено, защото е издадено незаконосъобразно от главния архитект на Несебър -  без технически и дори идейни проекти.

Кметът Димитров е обвинен за това, че в края на миналата година, с цел да облагодетелства фирма "СЛЕ груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията. Така въпросната фирма се е сдобила с разрешително за строеж.

Главен архитект Димов е привлечен като обвиняем заради неизпълнение на служебните си задължения, като в нарушение на Закона е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

Заради скандала „Дюнигейт” вече „изгоря” шефът на Агенцията по горите Бисер Дачев, който беше уволнен през януари.

Застрашено е и мястото на директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев, който беше обвинен, че не е направил нужната еко оценка и е подписал документ, доказващ, че строителството върху спорната територия не е в противоречие с екологичните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.