Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба

Има ли спасение за българите от високите сметки за ток?
Обновена: 13 фев 2013 19:59 | 13 фев 2013 19:58,
381
Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба
И деца участват в протестите срещу високите сметки за ток. Снимка: Булфото

Абсурдно е да плащаш завишени сметки за ток, нали? Също толкова абсурдно е и доживотното закрепостяване със сметките за парно, дори когато си демонтирал радиаторите в жилището си. Има ли спасение за българите?

Енергийният експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет разговаря по темата пред „Дойче веле“.

Българите започват да търсят правата си едва тогава, когато им бръкнат в джоба - тази горчива истина излиза наяве по време на всички протести от Виденовата зима насам.

По стар навик причините за високите енергийни сметки се търсят в монополистите – електроразпределителните дружества и топлофикациите. И макар вече цяло десетилетие да се говори за либерализирането на енергийния пазар, българите могат да избират единствено между едно от трите енергоразпределителни дружества в страната, които играят ролята на регионални монополисти.

Защо токът е толкова скъп?

Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива.

"В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той.

Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".

Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност, отбелязва "Дойче веле".

“Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници”, твърди енергийният експерт.

Енергийното робство на българите

"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро. Там сметките могат да бъдат оспорени, ако потребителят реши, че са прекалено високи. Дистрибуторите, между чиито оферти избирам моя доставчик, са склонни на отстъпки, защото така печелят в борбата за повече и по-постоянни клиенти", разказва д-р Георги Касчиев.

Самият той също е ставал жертва на произвола на българските енергийни монополисти - бил е "задочно" осъден от "Тополофикация - Шумен" за сметка, която никога не му е била предявявана.

Д-р Касчиев посочва, че в България се среща един абсурд - невиждан другаде в Европа и въобще в 21-ви век.
Става въпрос за фрапиращото "право" на топлофикациите да налагат на собствениците на жилища с централно отопление доживотно закрепостяване със сметки за "топлина" и "дялово разпределение" – дори когато са демонтирали радиаторите в жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
sramota e 4e v evropa nqmq takiva smetki za tok ine moje li nikoi da go vidi tova,estestveno pri takiva zaplati!balgari kuraj!!!!
325
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
358, а-хаааа, значи и за това, че не протестира *** ПАК си има друг виновен..бре, бре, че удобно, за всичко да си има някой друг виновен.
324
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
359, тия схеми работят десетилетия преди ГЕРБ. Не ме е яд, че сте срещу тях, яд ме е, че сте толкова прости и лесно манипулируеми.
323
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има спасение ! Мутрата и останалите крадци на държавата на Народен съд !
322
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях,но видели ли сте ги да протестират?Не,няма и да ги видите защото не могат да си го позволят.Целенасочената политика по обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви.Забележете въпреки,че българите са признато най-бедни,голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средно европейските.За да оцеляват,те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд,при масово погазване на всякакви трудови норми,без да смеят да се оплакват,без да смеят да си потърсят права
321
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ И ИЗНАСЯТ ЕЛЕКТРОННИ ЕЛЕКТРОМЕРИ.ЗАЩО ЕРП-ТА СЛАГАТТАКИВА ПРОИЗВЕДЕНИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЪРЖАВИ-ЗА ТЯХ ПЕЧАЛБА ЗА НАС РАЗХОДИ.МОНОПОЛИТЕ МОГАТ ДА ОТПАДНАТ САМО АКО КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ ФЛАШКИ ЗА ПРЕДПЛАТЕНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ-КОЛКОТО И ОТ КОЙТО СИ ИСКАТ ДОСТАВЧИК. КАКВА ИКОНОМИЯ САМО-БЕЗ ИНКАСАТОРИ, БЕЗ БУМАГИ И СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СОФТОЕРИ
320
0
 
5
 
! Отговори
фен преди 11 години
Хайде братя щом не разбират от протести и не се променят нещата да спрем всички заедно да не си плащаме тока. 60000 ченгета не могат да се опънат на целия народ. Ако спрат тока да се вдигнем на всенародно неподчинение, докато не намалят сметките с минимум 50%. Ел.енергията се произвежда в България и не може да се използва за тормоз и подчинение на народа. Да му мислят управляващите и да се вземат по скоро в ръце, иначе ще има линч.
319
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
S PRITE OT VA6ATA MAKA I POT MUTRATA CVETANOV VZE 1 MILIARD DA HRANI EDNA 6AIKA BEZRODNICI MUTRO- MILICIONERI KOITO VI BIAT PO VREME NA PROTESTITE . TEZI URODI KOIGI RODI IMAT LI MAIKI , MAIKITE IM NE SE LI SRAMUVAT 6TO ZA *** SA RODILI I TE NA KOGO SLUJAT . OTGOVORA E IASEN - SLUJAT NA 6AIKA RAZBOINICI I NE CVETANOV RAZMAHVA PALKITE , TOVA E TEHEN LI4EN IZBOR
318
0
 
6
 
! Отговори
detelina преди 11 години
Искам да попитам,ерепетата-след като са на загуба-защо, не си заминат!?
317
1
 
9
 
! Отговори
КРЕПОСТНИ РОБИ преди 11 години
ГОРДЕЯ СЕ С ВАС ВАРНЕНЦИГОРДЕЯ СЕ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН С ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ И ТОВА КОЕТО СТЕТРЯБВА ЦЯЛАТА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗТРЕСЕСЪБУДИ СЕ НАРОДЕ, ВИЖ ВАРНА ВРИ, ВИЕ ЛИ СТЕ НАЙ ЗАСПАЛИТЕ,ИЛИ СТРАХЛИВИТЕЗАСРАМЕТЕ СЕ, ПОДКРЕПЕТЕ СЪБРАТЯТА СИ ИЛИ БЪДЕТЕ РОБИ ДО ГРОБСТИГА ВЕЧЕ ТЕРОР, МЪКИ И РЕКЕТРАЗТРЕСЕТЕ БЪЛГАРИЯСТИГА ВЕЧЕ, НЕИЗДЪРЖАМЕ ПОВЕЧЕ
316
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А между другото аз не правя абсолютна никаква разлика между високите цени за ток, но и на Топлофикация.Излиза , че ние сме много чувствителни като ни крадат чужденцитве , но виж за НАШИТЕ може. Някакх си хитро, ,стъпка по стъпка ни отвякоха вниманието от Топлофикация.Типично по български.Всяко чудо за три дена.А снощи по телевизията от предаване на г-жа Ахчиева, излезе , че там още по силно и гадно мирише. Тези хора направо са си за съд и затвор.Какви плащания по прогнозни цени,какви отчитани
315
1
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
Аз искам да попитам защо след като държавата е решила да изкупува т.н. зелена енергия ни товари сметките на нас, потребителите?Защо след като са сключени неизгодни договори, виновните не са осъдени да плащат неустойки за развалянето им?
314
1
 
13
 
! Отговори
ВСИЧКИ ЗАЕДНО преди 11 години
ВАРНЕНЦИ, ПЛОВДИВЧАНИ, СОФИЯНЦИ, БУРГАЗЛИИ -ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ - ВСИЧКИ В КУПOМ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ - ПИСНА НИБИЗНЕСА ПОДКРЕПЕТЕ НАРОДА СИ - ТЕ СА ВИ ВАШИ КЛИЕНТИ И РАБОТНИЦИ, ТОВА КОЕТО СТАВА ЗАСЯГА И ВАС - ПОДСИГУРЕТЕ ТРАНСПОРТ, ХРАНАСТИГА ВЕЧЕ ТЕРОР И РЕКЕТ
313
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вени Марковски: Добро утро ГЕРБЕРИСТИ- БУДИСТИ Тайната на управляващите е, че не са тикви, а кухи кратуни
312
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Варна съм и искам да направя обръщение към вас. ВАРНА СЕ ТРЕСЕ, тресе се и въздухът трепери, народа е буден и никой не може да ни спре! Делничен ден, за някои хора работно време, а на улицата са 3000 души! Утре ще сме повече, в неделя ХИЛЯДИ. Няма кой да ни спре, ние сме БЪЛГАРИ! Медиите мълчат, но ние НЕ! Не бъдете солидарни с нас, защото ние сме ЕДНО ЦЯЛО!Ние сме народ, изстрадал и измъчен, но велик и славен! Спомнете си Батак! Спомнете си р.Ахелой! Спомнете си Върбишкия проход! СПОМНЕТЕ СИ ШИПКА! Спомнете си кои сме! Кан Кубрат завеща да бъдем винаги единни! Разлюлейте София, разтрес
311
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ф.С.ВМоля, моля. Тази сутрин по БТВ обясниха, че ТЕЦ-овете произвеждали ток, като вторична задача. Определено ни смятат за ***. Този *** от ДСБ, който е по всички телевизии, няма елементарно понятие. Ако беше ходил на училище, щеше да знае, че ТЕЦ-овете произвеждат ток, а топлината е вторичен отходен продукт. И този *** навремето са го впрегнали в тръби за да ни е топло, а не да го изхвърлят в атмосферата.За пореден път се убеждавам, че нашите "политици" живеят в паралелен свят
310
3
 
5
 
! Отговори
ДО ТОВА ДОЖИВЯХМЕ преди 11 години
Жандармеристки зверски побои над възрастни мирни демонстранти,нападения с ножове над мирни възрастни демонстранти,историята помни подобни случаи през монархофашистката диктатура преди 9.Х.44г.Такова нещо и по Тошово и по Виденово време не е имало.Остава сега да почнат да палят села и къщи на тия възрастни хорица и да има набучени на кол глави и да се появят партизани.За това ли се мъчиха тия възрастни хорица-нашите бащи и деди-да направят тая страна,да я израдят от нищото,за да ги бият и дупчат
309
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 343. Протестирам младите хора, които ИСКАТ децата им да са спокойни и да растат щастливи, които ИСКАТ да родителите им да не плачат от беизходица и мизерия и те да не могат нищо да направят, ИСКАТ да получавт заплащане както на всички работещи в Европейски съюз, ИСКАТ ДОСТОЕН ЖИВОТ!
308
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 336. Да, казват, че *** не си плащат тока. Но да не би от месец декември. Защо изведнъж сметките се покачиха двойно? Според мен грабителите се усетиха, че правителството на бб няма да го бъде и решиха на ни грабят като за последно. ДА, АМА НЕ! ПРОТЕСТИ ДО КРАЯ НА МОНОПОЛИТЕ!
307
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протестират по стотина деца на спинозни, понеже знаят,че дедите им са крадци и скоро ще връщат ограбеното......това,че се опитват да му дадат друга насока е монер за ***

Спонсорирани публикации