Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба

Има ли спасение за българите от високите сметки за ток?
Обновена: 13 фев 2013 19:59 | 13 фев 2013 19:58,
381
Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба
И деца участват в протестите срещу високите сметки за ток. Снимка: Булфото

Абсурдно е да плащаш завишени сметки за ток, нали? Също толкова абсурдно е и доживотното закрепостяване със сметките за парно, дори когато си демонтирал радиаторите в жилището си. Има ли спасение за българите?

Енергийният експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет разговаря по темата пред „Дойче веле“.

Българите започват да търсят правата си едва тогава, когато им бръкнат в джоба - тази горчива истина излиза наяве по време на всички протести от Виденовата зима насам.

По стар навик причините за високите енергийни сметки се търсят в монополистите – електроразпределителните дружества и топлофикациите. И макар вече цяло десетилетие да се говори за либерализирането на енергийния пазар, българите могат да избират единствено между едно от трите енергоразпределителни дружества в страната, които играят ролята на регионални монополисти.

Защо токът е толкова скъп?

Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива.

"В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той.

Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".

Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност, отбелязва "Дойче веле".

“Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници”, твърди енергийният експерт.

Енергийното робство на българите

"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро. Там сметките могат да бъдат оспорени, ако потребителят реши, че са прекалено високи. Дистрибуторите, между чиито оферти избирам моя доставчик, са склонни на отстъпки, защото така печелят в борбата за повече и по-постоянни клиенти", разказва д-р Георги Касчиев.

Самият той също е ставал жертва на произвола на българските енергийни монополисти - бил е "задочно" осъден от "Тополофикация - Шумен" за сметка, която никога не му е била предявявана.

Д-р Касчиев посочва, че в България се среща един абсурд - невиждан другаде в Европа и въобще в 21-ви век.
Става въпрос за фрапиращото "право" на топлофикациите да налагат на собствениците на жилища с централно отопление доживотно закрепостяване със сметки за "топлина" и "дялово разпределение" – дори когато са демонтирали радиаторите в жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
18
 
! Отговори
Надежда преди 11 години
Интересно ми е за сега няма никакъв напредък в тази насока, просто политиците ще изгубят милиони от това, че народа се събуди. Мисля че следващата стъпка е логична, всички спираме да си плащаме сметките и да видим тогава, накъде а и данъците ако спрем да си плащаме, нашите тирани ще умрат от глад миличките. Но не политиците са ни виновни а ние самите, нашето робско самосъзнание, за това апелирам към вас братя и сестри ние сме един народ с велика история ВРЕМЕ Е нека се Събудим СЕГА не утре СЕГА
265
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до V - Русия никога не е унищожавала такяа българските традиции и национализъм ... напротив стимулираше ги !.. и плащахме по 2 лв. такса ток на година , защото тя има сюзници , а западът има роби/васали..
264
4
 
21
 
! Отговори
Лумпен преди 11 години
Независимо дали обичате или мразите Русия , се молете тя да е силна защото в противен случай ни очаква световен комунизъм : чипиране на хората , децата стават собственост на Държавата ( в САЩ вече има закон, по който всеки съсед може да излъже че си малтретираш детето, и без много обяснения ти го отнемат и го настаняват в държавно сиропиталище) , отричане на семейството и религията ( без религия , няма вяра , а без вяра , няма морал и ценностна система ) .Има много материяли за това , четете !
263
0
 
2
 
! Отговори
Онзи преди 11 години
Поне напише източника, а той е Дойче Веле ! Това е статия на Дойче Веле !
262
0
 
2
 
! Отговори
vg преди 11 години
bravo znachi i desata na 5g.nauchihte kakvo e dasi rob v sobstvenata si darjava
261
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до V- не ми се води непродуктивен спор със предателска ***... пиши на латински и и се радвай на англосаксонските мисионерите, които идват да дадът ''култура'' на народът ни все едно сме аборигени .. но е факт че дори и в САЩ има национално пробуждане и сред американците и те самите са най-големите критици на долният им имперският елит който унищоява с бързи темпове културното разнообразие в света с цел да затвърди империята си
260
1
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Сметките за токът може да намалеят поне с 60%, ако се приложат няколко елементарни мерки:- Пазарни принципи при производителите. Щом имаме свръхпроизводство на електроенергия, най-скъпите производители - ВЕИ, ТЕЦ да отпаднат... или да свалят цените в пъти.- Надценката на ЕРП-тата да бъде лимитирана до 4-5%.- Изключване от ел-мрежата на всички незаконни постройки, не сме длъжни да плащаме тока на ***.- ДДС върху електроенергията да се намали на 5%.Български Патриотически Фронт
259
4
 
1
 
! Отговори
до V преди 11 години
Ясно!Не си в ред!Все пак ми е интересно каква трактовка ще даде болното ти мозъче на събитията:Разпускане на Варшавския договорПредаване ГДР на ГерманияРазрушаване на ССРМного съм любопитен как ще определиш това!Сигурно в очите ти това са някакви големи победи на Русия!
258
2
 
12
 
! Отговори
V преди 11 години
До до 275 - Русия не е клекнала и никога няма да клекне и пример за това е , че в момента тя възспира колонизаторите да влязат в Сирия и Иран.
257
4
 
2
 
! Отговори
Марк преди 11 години
Русия имаше огромна сфера на влияние в целия свят , а в Европа водеше Варшавския договор!Русия беше ръководеща в огромната империя СССР!България беше найверния съюзник на СССР и Русия!Обзети от шизофренен пристъп руснаците проиграха всичко това без нито един изстрел1 Безпрецедентен исторически факт!А Путин сега тича след вятъра!Но историята се повтаря само като ФАРС!
256
0
 
7
 
! Отговори
кера преди 11 години
Продължавайте да се дръгните те това искат.Трябва принципно и умно да застанем срещу политическата мафиотска групировка която ни мъчи 23 години и срещу нейните слуги.
255
3
 
9
 
! Отговори
V преди 11 години
До Анонимен - Руският културен империализъм е български културен империализъм - Русия използва азбука създадена от българи , в руските църкви се използва - старобългарски език (църковнославянски) и никой не го крие .Ние имаме еднакво разбиране за живота ... нашите народи са свързани културно завинаги !
254
2
 
1
 
! Отговори
Сталин преди 11 години
Путин е бил офицер от КГБ!КГБ е организацията, която имаше за основна задача да брани СССР от враговете!СССР беше разрушен и не съществува!Слуедователно КГБ не изпълни задачата си!Предателите спечелиха и взеха властта!Следователно заслужава разстрел целият офицерски състав на КГБ !
253
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно въпросче - Колко български граждани от ромски произход протестираха против високите цени на тока? Ако са малко, значи или са много богати и тези сметки не могат да окажат голямо влияние върху стандарта им на живот, или просто не ги плащат. Цяла Европа съжалява бедните роми, значи богати не са. Кой трябва да се грижи за това, всички да си плащат тока - предполагам тези фирми, които го продават. Само че по-лесно е да се отчете 25% загуба по трасето и да се надуят сметките на редовните платци!
252
2
 
8
 
! Отговори
До Лумпен преди 11 години
Бургас е витрина на Герб, заедно със София и се лъска с тлъсти траншове европари, защото 2-ри мандат кмет е Дим. Николов, осъждан за контрабанда, колега контрабандист на Борисов- Б.Б. е имал с Пашата и Цветелина нелегална фабрика за контрабандни цигари в Крайморие. Може би по тази причина бургазлии не са активно протестиращи, докато във Варна се вижда истинското лице на Борисов, който заяви,че "Варна ще си остане едно село" и парите за Варна са орязани наполовина, защото не са гласували за Герб.
251
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
281 значи на теб ти харесва повече руския културен империализъм така ли да разбирам
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 282 отнася се и за теб 281
249
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
276 технологично Русия е толкова назад , дори и сред страните от БРИКС тя е след Бразилия и ЮАР а какво остава в световен мащаб , за миналата година делът и в световните открития е спаднал от 0.25% на 0.23%, така че дори и да се превъоръжат до 2020, другите ще са вече в в 2050
248
1
 
6
 
! Отговори
V преди 11 години
До *** Русия не само се превъоражава , но също така Путин събра представителите на целият руски елит и представи руската стратегия за противодействие на англосаксонският културен империализъм.
247
2
 
4
 
! Отговори
до 275 преди 11 години
275А бе , ти нормали.ен ли си?!?Русия не просто клекна!Русия легна !Разпусна съюзния си Варшавски договор, Разруши СССР, Забрани КПСС и се изплю на Комунистическите идеали, като прие найолигархичната форма на Капитализма!!Какво поголямо клякане, поскоро капитулиране от това?!?ти луд ли си или тепърва ще полудяваш?!?!

Спонсорирани публикации