Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба

Има ли спасение за българите от високите сметки за ток?
Обновена: 13 фев 2013 19:59 | 13 фев 2013 19:58,
381
Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба
И деца участват в протестите срещу високите сметки за ток. Снимка: Булфото

Абсурдно е да плащаш завишени сметки за ток, нали? Също толкова абсурдно е и доживотното закрепостяване със сметките за парно, дори когато си демонтирал радиаторите в жилището си. Има ли спасение за българите?

Енергийният експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет разговаря по темата пред „Дойче веле“.

Българите започват да търсят правата си едва тогава, когато им бръкнат в джоба - тази горчива истина излиза наяве по време на всички протести от Виденовата зима насам.

По стар навик причините за високите енергийни сметки се търсят в монополистите – електроразпределителните дружества и топлофикациите. И макар вече цяло десетилетие да се говори за либерализирането на енергийния пазар, българите могат да избират единствено между едно от трите енергоразпределителни дружества в страната, които играят ролята на регионални монополисти.

Защо токът е толкова скъп?

Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива.

"В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той.

Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".

Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност, отбелязва "Дойче веле".

“Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници”, твърди енергийният експерт.

Енергийното робство на българите

"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро. Там сметките могат да бъдат оспорени, ако потребителят реши, че са прекалено високи. Дистрибуторите, между чиито оферти избирам моя доставчик, са склонни на отстъпки, защото така печелят в борбата за повече и по-постоянни клиенти", разказва д-р Георги Касчиев.

Самият той също е ставал жертва на произвола на българските енергийни монополисти - бил е "задочно" осъден от "Тополофикация - Шумен" за сметка, която никога не му е била предявявана.

Д-р Касчиев посочва, че в България се среща един абсурд - невиждан другаде в Европа и въобще в 21-ви век.
Става въпрос за фрапиращото "право" на топлофикациите да налагат на собствениците на жилища с централно отопление доживотно закрепостяване със сметки за "топлина" и "дялово разпределение" – дори когато са демонтирали радиаторите в жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
ОБЯСНЯВАМ ОщЕ ЕДИН ПЪТ НА ЖУРНАЛИСТИТЕ !!1 ПОКАНЕТЕ СЕРИОЗЕН ИНЖЕНЕР В НЯКОЕ ПРЕДАВАНЕ .ЗА ДА ОТГОВОРИ НА ВЪПРОС -ЗАщО ТЕЦ СЕ СТРОИ ДО РЕКА ИЛИ ВОДЕН БАСЕЙН - И ОТ ТАМ щЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ЗНАЧИ ТЕРМИНА ТОПЛОФИКАЦИЯ И ЗАщО ПАРНОТО ТРЯБВА ДА Е МИНИМУМ 15 ПЪТИ ПО ЕВТИНО !!!!!
305
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAKVOTO I DA SE PRAVI VE4E BG E POROBENA OT NEKOLCINA 4ORBADJII. I OT CQLATA ISTORIQ KOQTO Q ZNAM E 4E BALGARITE DORI I PO TURSKO NE SA BILI TOLKOVA OT4AQNI I BEZNADEJDNI OT JIVOTA. V MOMENTA EVROPA, USA, SIONISTITE, RUSIQ I MUTRITE NA BG S VSI4KA SILA MA4KAT BALGARSKIQ NAROD. TOVA E ISTINATA.
304
0
 
3
 
! Отговори
до 336 преди 11 години
Пак поредни глупости за да се разделят хората едни срещу други ,та тези от горе спокойно да ни крадът.
303
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 11 години
Естествено ,живота на хората се определя от джба му !
302
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко много глупости се изговориха от политиците, но никой не спомена истинската причина за високите сметки за ток - това са стотиците хиляди ***, които не си плащат тока. Естествено ЕРП-тата си вземат парите от нас. Кражбата на ток трябва със закон да се поема от фирмите и те да си берат грижата
301
8
 
3
 
! Отговори
Правилно е следното преди 11 години
Софиянци да плащат по-големи сметки за ток и парно. Нали УМИШЛЕНО държат с ниски заплати хората в другите региони. Или както те казват: Мнооого работят и затова заплатите им са С ПЪТИ по-големи. Другите сигурно са калпазани. Твърдя, че УМИШЛЕНО се държи в бедност населението извън София. Да им робува.
300
0
 
2
 
! Отговори
varg преди 11 години
Всичко което ви се струва измислица от филмите или компютърните игри всъщност след време се превръща или вече е реалност.
299
1
 
11
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Какво трябва да направи ДКЕВР:1. Незабавно! глобете ЕРП за кражба на ток. Използвайте формулата на ЧЕЗ от Общите им условия т.е. те се обогатяват за сметка на клиентите и дължат компенцация. Сумата ще е доста добра. 2. Не си губете времето да проверявате елктромерите! Всички електронни електромери са манипулирани от ЕРП. Те ги възстановиха да показват точно. Причината за високите сметки в тези елкетромери Е НАЧИНА НА ИЗМЕРВАНЕ формулата е W=K.u.i. където К с един удар на клавиша е колкото реши монополиста, но най-обичат да е 2.3.Дайте заповед да се върнат старите механични елктромери!
298
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми за ток, всички знаеха че се краде и продава на вън, ама никой нищо не каза, или си казвахте нали не краде от мен. Е да ама не, крадат от вас и ще продължават да го правят го правят защото си траете. Да не си мислите, че като са излезли 100 човека в единия край на българия ще променят нещо, с това само им казвате че може да поемете още (двусмислието е умишлено). Към така наречената "енергийна мафия", няма страшно нищо няма да се промени, за следващата зима искам още повисоки сметки.
297
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E че това е все изветна максима, всеки които има някакъв бизнес и работи с българи знае, че разбират само като им бръкнеш в джоба, наслушал съм се на оправдания от рода на "камиона ми се развали, имало опашка на границата, забави ми се това и онова и много други," , но мен това не ме интересува ти си имаш срок. Като им пуснеш искане за коменсация и колко работливи стават не е истина. Та по темата, същото е и с об. българин, не го интересува нищо, докато не се наложи да плаща за това, еми за ...
296
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен329Абе ти недей пита какво ще стане като ги одържавят ами първо се огледай какво стана като ги раздържавиха. Или си кьорав, или си на хранилка някъде.За едно си прав . Държавата я няма никаква.
295
0
 
4
 
! Отговори
Шибан матриал преди 11 години
Само смачканьоци и утрепаци останаха в тая държава и милиционерите се гаврат с тях, както си искат. * матриал, гласувал вчера за палачите си, а днес няма кураж дори да си признае това.
294
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До обедняла И като ги одържавят какво ще стане? Цените и до сега се определят от държавата? Какво ще се промени? Ако ще и марсиански да станат ЕРПтата - не проумяхте ли че всяка една цена във фактурите за ток е одобрена от ДЪржавата! И защо си мислите че като стане държавно ЕРПто държавата ще определя други цени? Наивници! Само ви насъскват срещу тоя и оня, че да не се усещате че ви "работи" собствената ви държавица!
293
3
 
10
 
! Отговори
обедняла преди 11 години
ОДЪРЖАВЯВАНЕ!!!!! Не можело казват. Всичко може ,може .Какви обезщетения , та те се налапаха с предостатъчно пари.Това национално богатство беще подарено ! Аз пълномощтно не съм давала да продават .Същите тия ЕРД-та ще подменят мрежата с алуминиева, гадовете мръсни. Всички виновници за разрухата на България-в затвора
292
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До гост Тоя номер с "лекуваните" електромери не минава, защото се следи колко кВч си имал за същия месец на миналата година и при разминавания 3 поредни месеца - се взема електромера за експертиза, или просто се подменя
291
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 11 години
В тези 25-30 процента загуби на електроенергия влизат неплатените сметки на ромите и т.н. лекувани електромери,точно високоплатените служители на всички компании срещу суми до 1000,00 лв. си предлагат услугите да ви излекуват електромера ,за да отчита по -малки стойности .
290
0
 
9
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Давам награда от 5000 долара за информация кой може да е направил това!!!!!МИЛИЦИЯТА Е ПОРЪЧИТЕЛЯ ТЕ КОМАНДВАТ ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ В БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С НАСТЯЩЕТО ПРАВИГЕЛСТВО!!!!!Преди да бъде намушкан, Иван Петров споделил пред свой приятел, че утре продължават с протестите. Протестът днес мина добре, утре ще мине още по-добре, били думите му
289
0
 
5
 
! Отговори
вв преди 11 години
Хайде бе София , подкрепете ни !!!!! Може ли да излизате по 200 човека , или всичко ви е наред ! То ясно ,че и предишните са виновни за състоянието , но ме интересува защо разликата ми в сметката за декември е увеличена в пъти . Пробват ни колко можем да търпим .
288
0
 
1
 
! Отговори
ISKROV преди 11 години
Ne e tolkova trudno da se razbere ,che cenite nikoga niama da varviat nadolu,a na gore.Ne e problema v cenite.Problema e v zaplatite/ZAPLATITE/ I TAM TRIABVA DA SE NASOCHVA ISTINSKOTO NEDOVOLSTVO.Ne znam zashto vinagi nasochvat narodnoto nedevolstvo v greshna posoka.Istinata e ,che cenite v Bulgarija sa niski,no zaplatite tribva da se vdignat pone ot dva do pet pati.
287
0
 
8
 
! Отговори
RUS преди 11 години
ВЧЕРА ГЪРЦИЯ ИЗГОНИ И ОДЪРЖАВИ ЕРП-тата!А у нас НЕможело. Автор: andreiНяколко дни гражданите на България протестират против високите сметки на ел.енергия, вода и топлоенергия. Обаче Правителството се прави на ударено и прави всичко възможно да защити монополите.Такава защита,всеки гражданин разбира,че не се дава безплатно.Затова сметки са скочили двойно и тройно-да пълнят джобовете на престъпната банда на ГЕРБ и Борисов.

Спонсорирани публикации