Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба

Има ли спасение за българите от високите сметки за ток?
Обновена: 13 фев 2013 19:59 | 13 фев 2013 19:58,
381
Търсим правата си едва когато ни бръкнат в джоба
И деца участват в протестите срещу високите сметки за ток. Снимка: Булфото

Абсурдно е да плащаш завишени сметки за ток, нали? Също толкова абсурдно е и доживотното закрепостяване със сметките за парно, дори когато си демонтирал радиаторите в жилището си. Има ли спасение за българите?

Енергийният експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет разговаря по темата пред „Дойче веле“.

Българите започват да търсят правата си едва тогава, когато им бръкнат в джоба - тази горчива истина излиза наяве по време на всички протести от Виденовата зима насам.

По стар навик причините за високите енергийни сметки се търсят в монополистите – електроразпределителните дружества и топлофикациите. И макар вече цяло десетилетие да се говори за либерализирането на енергийния пазар, българите могат да избират единствено между едно от трите енергоразпределителни дружества в страната, които играят ролята на регионални монополисти.

Защо токът е толкова скъп?

Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива.

"В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той.

Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".

Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност, отбелязва "Дойче веле".

“Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници”, твърди енергийният експерт.

Енергийното робство на българите

"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро. Там сметките могат да бъдат оспорени, ако потребителят реши, че са прекалено високи. Дистрибуторите, между чиито оферти избирам моя доставчик, са склонни на отстъпки, защото така печелят в борбата за повече и по-постоянни клиенти", разказва д-р Георги Касчиев.

Самият той също е ставал жертва на произвола на българските енергийни монополисти - бил е "задочно" осъден от "Тополофикация - Шумен" за сметка, която никога не му е била предявявана.

Д-р Касчиев посочва, че в България се среща един абсурд - невиждан другаде в Европа и въобще в 21-ви век.
Става въпрос за фрапиращото "право" на топлофикациите да налагат на собствениците на жилища с централно отопление доживотно закрепостяване със сметки за "топлина" и "дялово разпределение" – дори когато са демонтирали радиаторите в жилищата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
7
 
! Отговори
RUS преди 11 години
Гладът е по силен от тока, хората вече не вярват на лъжи.Гладът е по силен от тока, хората вече не вярват на лъжи.Гладът е по силен от тока, хората вече не вярват на лъжи.
285
0
 
9
 
! Отговори
стив преди 11 години
Да не си плащаме сметките за ток докато някой в тази държава не намали цената на тока, а не да готвят ново увеличение. Всички да подкрепим протестиращите за да се разбере, че в тази страна има народ на които му писна да го лъжат и унижават. Както е тръгнало не трябва да ядем няма да се топлим ще живеем на фотосинтеза но лошото е че заплатите и затова не стигат.
284
0
 
12
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
"Във Виена общите месечни разходи за ток и газ за неголемия ми апартамент са 44 евро.При каква заплата в Австрия???А в България?Значи за една гарсониера, сметката за ток не трябва да надвишава 40 евро в студените месеци!
283
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е че сме много търпелив народ, законте са уродливи, народа ***, живота жалък...
282
3
 
10
 
! Отговори
до 306 преди 11 години
Много си далече от истината.В България няма нито една руска банка.В Русия в момента ,Путин разчиства страната от така наречената "руска мафия"-това са богатите евреи забогатяли по нечестен начин-като Фридман,Гусински,Усински,Потанин,Березовски,Чубайс,Лучански,Ходоровски,Абрамович и др.Това са руски евреи ,които Путин вече ги разгони.Както виждаш Русия се очиства от мафията.
281
1
 
1
 
! Отговори
Мордор преди 11 години
До Надежда Аз не знам още кво чакаме , че не сме си расзпломбирали електромерите да ги видим тез отворковци колко хиляди дела ще заведат хахах Тези къде ги мързи да ходят на протест поне това могат да направят а за останалото могат да питат *** те знаят как става :)
280
0
 
0
 
! Отговори
овце преди 11 години
а има ли кой да ни ги защитава?
279
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
айде всички на протест :)аз вземам доста голяма заплата, но пък съм солидарен с моите приятели които едва свързват 2та края и ще ходя да протестирам!
278
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 306Още нещо да долълня - лицата, с шизофренна параноя трябва да се лекуват!За тебе говоря.
277
4
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Историята която сме учили е една пълна простотия, така че не се позовавайте на тези неща които сме учили преди години. Идеята на цялата работа е да ни разделят на групи черни бели будисти християни мюсюлмани и т.н., защото само тогава ние сме слаби в целия свят управляващия елит се страхува точно от това да не осъзнаем тази истина. Време е да се събудим и от планетарна раса да станем галактичекса, защото в космоса е пълно с живот но никой не иска да общува с нас, защото сме като подивели животн
276
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
политиката в България почва от Възродителен Процес , а не от шибаня ви ток , хората гръмнаха Чаушеско като мръсно куче , а Тодор Живков стана най великия , има ли смисъл да говорим още за България , ако тва е въобще е България
275
0
 
5
 
! Отговори
SAsho преди 11 години
До НЯМА ДА СИ ...Да ти седна на лицето на теб киртак
274
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НЯМА ДА СИ ... никой не възспира страхливата ти женствена природа да си разкара безродният *** от България и да се скита като куче без майка с фланелка със английското знаме за срам на предците си и родът си... , но знай, че само тук ти си българин , навсякъде другаде ще си просто - емигранта
273
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко това е инспирирано от руските агенти у нас. Време е за решителни действия - разтрел на ***, конфискация на руските имоти и забрана на лица, свързани с руските служби, да посещават България.
272
1
 
4
 
! Отговори
Лумпен преди 11 години
До КОСТАС ЛИНКЕ - Един истински грък трябва да го е гнус да изрече името Византия ( Източната Римска империя ). Това е все едно българин да слави Османската империя !
271
18
 
3
 
! Отговори
НЯМА ДА СИ ... преди 11 години
мръдна малкия пръст за това скапано българско сборище от неандерталци, наричащо себе си " гражданско общество "! Ненавиждам до мозъка на костите тази " държава " ! Мразя българското и вас !!!
270
0
 
1
 
! Отговори
v преди 11 години
До КОСТАС ЛИНКЕ 1837 исках да кажа
269
1
 
7
 
! Отговори
V преди 11 години
До КОСТАС ЛИНКЕ разкарай се ***!руснаците сами казват в своята история , че черноризец храбър това е самият ЦАР Симеон Първи - Цар на Българи и Ромеи и наместник на контантинопослият престол ... в историите на цял сввят е написано , че кирилицата е в школата в Преслав и че до 1937 година никъде , на никоя карта не фигурира държавата -Гърция ... никой няма да се гаври с великата българска история и родът ми !Ние седим в ядрото на европейската цивилизация като създатели и разпространители на една от трите европейски азбуки
268
6
 
2
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 11 години
ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА РОССИА..ГЛАВНА РОЛЯ ИМА ВИЗАНТИА И СТАРАТА ГРЪЦКА КУЛТУРА..АЗ НЕ ОТРИЧАМ ЧЕ И ВУЛГАРИТЕ ИМАТ СЪЩО КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА КИЕВСКА РОСИА..А ВПРОЧЕМ ПОВЕЧЕТО РОСНАЦИ СА ОТ УГРО-ФИНСКИ ПРОИЗХОД..НО ЕЗИКОВО СА БЛИЗКИ ДО СКЛАВЯНИТЕ.НО ВИЗАНТИА И ГРЪЦКАТА РЕЛИГИА ИМАТ ПО-ГОЛЯМ ПРИНОС ВЪРХУ РАЗВИТИЕТО НА РОССИА.
267
0
 
2
 
! Отговори
Разбрахте ли вече ? преди 11 години
Разбрахте ли вече защо е забранена саморазправата ....??