Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества

Национализацията на ЕРП-тата не стои на дневен ред
16 фев 2013 14:05, Миглена Иванова
159
Добрев иска ежегодни проверки на енергийните дружества
Снимка: архив, Булфото

Сметната палата, Агенцията за държавната финансова инспекция (АДФИ), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да правят редовни годишни проверки на енергийните дружества по веригата производство – пренос – разпределително предприятие, предложи икономическият министър Делян Добрев пред Дарик радио.

Добрев подчерта, че трябва да се премахне възможността електроразпределителните дружества (ЕРП) да възлагат на свързани дружества външни услуги и доставки без провеждането на прозрачни обществени поръчки. По думите му в момента няма гаранции, че в цените за крайния потребител в момента не се калкулират и други разходи на дружествата.

Икономическият министър посочи, че трябва доставчиците да бъдат задължени още да подменят старите електромери с нови “умни” уреди. Той обясни, че инвестиционните разходи за подмяната на електромерите не са големи и няма да натоварят със сериозни ангажименти електроразпределителните дружества.

Делян Добрев отново подчерта, че подмяната на старите уреди за отчитане на потреблението на електроенергия със съвременни ще спомогне и за либерализацията на пазара. В момента домакинствата на практика не могат да изберат доставчиците на ток, както беше записано в закона, тъй като другите участници на пазара трябва да организират отчет на потреблението и да инвестират в създаването на мрежа за заплащане на потребената енергия.

Що се отнася до възможността за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, по думите на Добрев това може да стане само ако дружествата са прекратили снабдяването с енергия за дълъг период от време. За останалите нарушения, които са допуснали, се предвиждат глоби, коментира той.

Добрев каза още, че национализацията на електроразпределителните дружества не стои на дневен ред. “През годините новите лицензианти са модернизирали в известна степен системата. Не знам дали държавата щеше да се справи по-добре, но има още какво да желаем в посока модернизиране и въвеждането на умни мрежи, които да намалят загубите”, посочи той.

Министърът каза още, че подкрепя идеята парламентът да одобрява с две трети мнозинство ръководството и членовете на енергийния регулатор. Той посочи, че премиерът Бойко Борисов и преди е предлагал тази възможност, но депутатите са преценили това да се прави от Министерския съвет, както е в много други европейски държави.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ЕРПцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
ssss преди 11 години
Този контрол и тези проверки трябваше да се осъществят много по-рано, а не след като изнудвачите одраха кожите на потребителите, и започнаха масови протести в цялата страна.Събрахте много негативи г-н Добрев, не разбирате ли, че търпението на гражданите на тази държава свърши. Както винаги мерките, които се вземат са след случилите се безобразия.
97
1
 
13
 
! Отговори
Гаврош преди 11 години
По плана Ран-Ът-унищожиха икономиката,селското стопанство,БДЖ,БАН,продадоха летищата,убиват пенсионерите и болните с глад и мизерия,унищожиха здравеопазването,изгониха младите и учени хора от България,гонят лекарите и медицинските сестри в чужбина,размножиха *** до 2 000 000 ,нацията е спаднала за периода03 2011-12 2012 от 7 330 000 до 6 990 000,това е съвременният Освиенцим,това и в Африка не може да се постигне-гарантирано от Герб!
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев,прави си проверките и не ни занимавай с това,което е трябвало досега да правиш,но не си го правил.Ние искаме намаление на цената на тока.Защото няма държава в Европа,където хората да дават за ток 110% от доходите си.Ясно ли ти е какво ти се говори?
95
0
 
9
 
! Отговори
Счетоводител преди 11 години
В България я има пет фирми, които не укриват данъци, я няма. Дайте ми да наблюдавам 3 месеца която и да е частна фирма и ще видите как ще се увеличат приходите в бюджета. НАП също са в лай...а с корумпираните си служители. Когато предприятията са държавни, печалбите им отиват в хазната. Проблемът с тях е строгият контрол и безкомпромисност към злоупотребяващите.
94
0
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
ти знаеш ли кой се крие зад една фирма, .. не, а кой седи на бюрото знаеш, много съществена разлика
93
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Добрев ,спри с пиенето щото тука гледаш много умно, бе!
92
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Нужна е решителност И какво ще промени национализацията ? Нали и сега държавата определя цените и правилата? Нали до преди 8 години бяха държавни? Ко стана? Ти представяш ли си Калинка или калинкоподобни да ръководят енергетиката.... А това ще стане ако станат държавни - назначенията ще са 100% политически, без милиграм поглед върху морални и професионални качества на хората! Ще се раздува администрация, да има място "за наши хора"... Мерси, държавно вече беше, нежелая отново!
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а докато свърши тази проверка ко ша праим, стига с тези западни тактики отлагане във времето и тактиката на салама парче по парче докато не ти остане нищо
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Дилянчо, абе просто парче.... че нали сега всяка година ДКЕВР така или иначе ги проверява, и то точно ценообразуването! Или искаш да кажеш че последните три години повишенията на тока са одобрявани без проверка на ценообразуването....
89
1
 
10
 
! Отговори
Нужна е решителност преди 11 години
Точно национализацията е на дневен ред. Но не само на електроенергията, а и на водата, газта, транспорта, оръжейната промишленост, банките и някои други дейности. Само тогава ще спре разграбването на държавата и цените ще са приемливи за хората. Време е да вземем пример и да почерпим от китайския опит. При тях криза няма, но който злоупотребява с държавната собственост си получава заслуженото на площада.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕДАЙ НАТАТЪК! В НЕДЕЛЯ В 19 ЧАСА ГАСИМ ЛАМПИТЕ В ПОДКРЕПА НА ПРОТЕСТА
87
0
 
5
 
! Отговори
ТОВА СА ГЛУПОСТИ! преди 11 години
Постоянния контрол , ще превъърне "проверяващите" в МИЛИОНЕРИ!!!МОНОПОЛИТЕ ---НЕ ПЕСТЯТ ПАРИ ЗА РУШВЕТИ!!!ВСИЧКИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ В БЪЛГАРИЯ СА КОРУМПИРАНИ .....ОТ БЕДЕН ЧОВЕК "КОНТРОЛЕН ОРГАН " НЕ СТАВА!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!!!!
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Национализация на ЕРП-тата! Волен Сидеров -премиер !
85
0
 
4
 
! Отговори
АКО ,ГЕРБ.... преди 11 години
...ПРОПУСНЕ ДА ИЗВЪРШИ РАЗБИВАНЕТО НА ЕНЕРГИЙНИЯ МОНОПОЛ----ПРОСТО ЩЕ ПРОПАДНЕ НА ИЗБОРИТЕ И ЩЕ ПОМОГНЕ НА БКП/бсп, ЗА "РУСИФИКАЦИЯТА" НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ!"МОНОПОЛА В ЕНЕРГЕТИКАТА" ----Е ОСНОВНА КРАЧКА ЗА ПРОДАЖБАТА НА БЪЛГАРИЯ НА РУСИЯ И ИЗЛИЗАНЕТО И ОТ ЕС!"МОНОПОЛА В ЕНЕРГЕТИКАТА" Е, -----ГАРАНТ ЗА АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ НА БКП/бсп
84
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 11 години
Обяснения на крадци: 1.Да се провери електромера. 2. По-студено беше. 3.По-голям период на отчитане . 3. Разсрочено плащане. Тия хептен ни правят на прости.Ай стига го "замитахте" ПРОБЛЕМА.!
83
0
 
2
 
! Отговори
Николай Дичев преди 11 години
Има ли недеволни, които искат промяна?! youtube/watch?v=yGMhP2e5c9c
82
6
 
4
 
! Отговори
ПРОТЕСТА Е НУЖЕН преди 11 години
НЕОБХОДИМА Е БЪРЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА "ЕЛЕКТРИФИКАЦИОННИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ " И ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В РЕГИОНАЛНИ ЕРП-та !!Защото , все някой трябва да се грижи за енерго-мрежата !ДЪРЖАВАТА СЕ ДОКАЗА , КАТО НЕКАДЪРЕН СОБСТВЕНИК !ОТ ДЪРЖАВАТА СЕ КРАДЕ --ЯКО В ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ....ВКЛЮЧИТЕЛНО И ***!!!ИСТИНАТА Е В ЧАСТНИТЕ ЕРП-та!
81
0
 
6
 
! Отговори
До Любо преди 11 години
В София от 11часа на ул." Раковска" срещу министерството на енергетиката, намира се срещу "Славянска беседа".
80
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 11 години
УТРЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ НА ПРОТЕСТ ОТ 11 часа! Ако ние не си защитим интересите ,няма кой да ни защитава!
79
1
 
10
 
! Отговори
Националист преди 11 години
Национализацията на ЕРПтата не е на дневен ред, но е на дневен ред да ви бием шута в г.за на следващите избори *** мръсни